Ihalainen kelpaa kaikille

Pitkään ay-liikkeen johtotehtävissä toiminut sitoutumaton Katriina Perkka-Jortikka kuvaa ay-liikettä johtoeliitin suljetuksi linnakkeeksi. Väite sai sattumalta tukea samana päivänä, kun Perkka-Jortikan kirja julkaistiin.

Kolmen suurimman jäsenliiton puheenjohtajat marssivat maanantaina Lauri Ihalaisen (sd) tykö ja pyysivät häntä jatkamaan SAK:n johdossa vielä seuraavankin viisivuotiskauden. Operaatiota ei pohjustettu utelemalla jäsenistön mielipiteitä. Muiden liittojen puheenjohtajien näkemykset riittivät.

SAK:n seuraava edustajakokous on vasta alkukesästä 2006. Varhaiselle liikkeellelähdölle on kuitenkin asiallisia perusteita. Vuodesta 1990 SAK:ta johtanut rauhallinen ja asiallinen Ihalainen kelpaa kaikille. Hänet tunnetaan ja häneen luotetaan - myös työnantajapuolella. Kun mies ei ole vielä eläkeiässä, virtaa riittää eikä vakavia haastajia ole, Ihalainen on kelpo valinta.

Tänä syksynä yritetään jälleen kerran koota tulopoliittista kokonaisratkaisua. Siitä toivotaan pitkää ja kattavaa. Sopimuksen uskottavuutta lisää, kun sitä rakentamassa oleva Ihalainen kantaa oman vastuunsa myös sen toteuttamisesta. Kun Ihalaisen valinta on ajoissa selvä, oma kenttäkin pysynee rauhallisena. Irtiottoja ei tule kesken neuvottelujen puheenjohtajapelin vuoksi - muista syistä kenties.

Perkka-Jortikka sanoo jäsenkunnan vieraantuneen ay-liikkeestä. Arvio lienee aika oikea. Ay-liike on samantapaisessa asemassa kuin kirkko. Ay-liike hoitaa maallisia, kirkko hengellisiä asioita.

Molemmat keräävät jäsenveroa. Kumpaankin kuulutaan, koska niin tapana on, vaikka luottamus ei olisi kovin iso. Molempia kaivataan avuksi hädän hetkellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.