Miksi mehupulloja ei kierrätetä?

Olen kyllästynyt pakkauksiin. Erityisen kyllästynyt olen erilaisiin muovirasioihin, pulloihin ja kääreisiin. Minusta niitä on alkanut olla elintarvikkeissa enemmän kuin itse syötävää.

Muutama makkara tai juustosiipale on saanut ympärilleen väljän muovirasian, jonka kannen voi avata ja sulkea. Lihapalat, kalat ja einekset, kaikki on pakattu koviin kannellisiin rasioihin. Juomat ovat toinen toistaan kummallisemmissa pulloissa.

Aluksi keräilin ja pesin hyviä ja kestäviä rasioita pikkutavaroiden säilytyslaatikoiksi. Vanukas- ja viilikippoihin oli mukavaa lajitella ruuvit ja mutterit. Jauheliha-aski on erinomainen taimilaatikko ja kestäviin margariinirasioihin voi pakastaa marjoja ja sieniä talven varalle. Mehukannuista syntyi äyskäreitä ja marjankeruuastioita.

Nyt olen saanut tarpeekseni. Joka paikka on täynnä rasiaa, kantta ja kanisteria. Roskis pursuaa kertakäyttöistä pakkausmateriaalia. Tekisi mieli kärrätä koko roska takaisin kauppiaalle ja vaatia korvausta.

Jos joku väittää, että pakkauksia on suurennettu ja vahvistettu kuluttajien vaatimuksesta, hän puhuu potaskaa. Minä en ainakaan ole vaatinut enkä tule vaatimaan.

Ostaisin mieluummin jauhelihani ja makkarani suoraan tiskiltä paperiin käärittynä, mutta se on nykyisin täysin mahdotonta. Ilmeisesti on kannattavampaa pakata ja maksattaa kalliit kääreet asiakkaalla kuin pestata lihamyyjä.

Miksi limsa- ja olutpullot saa viedä takaisin kauppaan, mutta mehupulloja ja -kanistereita ei? Mehuja sentään juodaan vähintään yhtä paljon, ellei enemmän kuin limsaa.

Vaadin palautusautomaattia kaikille kestävästä muovista valmistetuille pakkauksille. Tai edes keräysastiaa, johon voi viedä tyhjät rasiat.

Pakkaaminen on kaksipiippuinen juttu. Pakkaukset ovat käteviä. Kädet eivät likaannu, eivätkä ruokatarvikkeet pilaannu, kun ne on suojattu ilmatiiviillä muovilla. Suojakaasu säilyttää herkät elintarvikkeet hämmästyttävän pitkään.

Toisaalta pakkaukset huijaavat. Isoissa kuorissa myydään pieni määrä ruokaa huomattavasti kalliimmalla kuin se todellisuudessa maksaisi. Kauppakassi näyttää muhkealta, vaikka se on suurimmaksi osaksi täynnä ilmaa.

Pakkauksen kustannus, siis raaka-aine, valmistus ja kuljetus, sisältyvät tuotteen hintaan. Maksamme myös tyhjän kuoren hävittämisestä.

Suhtautumisemme ruokaan on johtanut ylipakkaamiseen. Emme syö elääksemme, vaan elämme syödäksemme.

Jatkuva kylläisyyden tunne ja ylensyöminen ovat tehneet meistä kranttuja. Syömme silmillämme. Ei kelpaa enää lauantaimakkarapötkö, vaan pitää olla hengenohuita, poimutettuja kinkunviipaleita.

Juustomöhkäle ei myy, kun se on omassa muovikuoressa. Siivutetut juustoviipaleet komeassa rasiassa eksyvät entistä useammin kuluttajan kassiin.

Ei ruoka Suomessa ole kallista. Tarkoitan nyt peruselintarvikkeita, jauhoja, munia, lihaa, maitoa ja kasviksia.

Kuinka moni meistä kuitenkaan kantaa kotiin vain sen, minkä ravinnokseen tarvitsee? Kuinka monta tavaraa ruokakaupasta on ostettu jostain muusta syystä? Korvaamaan jotain saavuttamatonta tai tyydyttämään jotain muuta tarvetta kuin nälkää.

Suhtautumisemme ruokaan on johtanut ylipakkaamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 2. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 3. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 4. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 5. Lahden taloyhtiöiden siivoussopimukset on pidetty korona-aikana ennallaan, "siivousta kohdennettu kriittisiin kohtiin"
 6. "Söin väkisin, vaikka ei ollut nälkä eikä tehnyt mieli" – Henriikka Pitkänen, 33, opetteli personal trainerin avulla uudet ruokailutottumukset, laihtui ja rakastui amerikkalaiseen jalkapalloon
 7. Ikivihreät iskelmätähdet eivät suostu sammumaan – koronavirus katkaisi yli 70-vuotiaiden tähtien keikkaputken, mutta usean ura jatkuu edelleen
 8. Kisajärjestäjiä koetellaan kovin autourheilussa Lahden seudulla – ensin leuto talvi, nyt korona
 9. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Uimahalliuskovainen väijytti minut – ja vieläpä lähes alastomana
 10. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 11. "Se oli taistelua joka vaiheessa" – Naisten asepalvelus täyttää huhtikuun alussa 25 vuotta, ja siitä on kiittäminen Kaarina Buure-Hägglundia
 12. Pääkirjoitus: Pormestarin valinnassa on olennaista avoimuus ja läpinäkyvyys
 13. Markus Pirttijoen Esalainen: Megatrendi, joka alkoi järkkyä vain viikoissa
 14. Museot tarjoavat taide-elämyksiä nyt verkossa – nettipalvelut ovat houkutelleet hyvin kävijöitä: "Kasvua on ollut 1 144 prosenttia"
 15. Korona kiusaa matkailun ystäviä – viisi vinkkiä matkakuumeen lievitykseen

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.