UPM tervehdyttää kovilla lääkkeillä

UPM:n Lahden Niemen konttorista vähennetään kymmeniä henkilöitä.

Yksi metsäteollisuutemme kolmesta suuresta, UPM kertoi maanantaina lopettavansa sahauksen Parkanossa ja vanerinvalmistuksen Kuopiossa ja Viialassa. Muualtakin leikataan, ja työpaikkojen vähennykset nousevat 750:een. Joka kymmenes työntekijä saa lähteä.

Lahden ja Heinolan vaneritehtaat saavat olla rauhassa, mutta saneeraus iskee Lahden Niemessä toimivaan puutoimialan pääkonttoriin. Sinne on siirtynyt muualta noin 150 toimihenkilöä runsaan vuosikymmenen aikana. Väki vähentyy kymmenillä.

UPM:n saneeraus on uusi oire mekaanisen metsäteollisuuden tilanteesta. Metsäliitto-konserniin kuuluva puutuoteyhtiö Finnforest kertoi äskettäin vähentävänsä runsaat 250 työntekijää.

Metsäteollisuus on suhdanneherkkää toimintaa, ja yhtiöt ovat ennenkin sulkeneet tehtaita ja vähentäneet väkeä. Ennen euroaikaa metsäjättien kannattavuus turvattiin markan arvoa muuttamalla. Nyt eletään euroaikaa, eikä valuuttakorjauksia tule. Euron on ennustettu jopa vahvistuvan. Yritysten pitää sopeutua siihen.

Sopeutumistarvetta lisää Venäjän nousu merkittäväksi puutuotetoimittajaksi Euroopassa. Suomalaisten elintila kapenee erityisesti perustuotteiden, kuten sahatavaran ja vanerilevyn markkinoilla.

Metsäteollisuus ry:n tuoreet tilastot eivät kerro ongelmista. Alkuvuoden aikana sahatavaran tuotanto kasvoi pari prosenttia ja vaneria valmistettiin saman verran kuin vuotta aiemmin.

Ongelmat ovat kannattavuudessa. UPM:n puutoimiala tuotti viime vuonna neljän prosentin koron sijoitetulle pääomalle. Se ei riitä, ja toimiin ryhdyttiin, koska suunta ei näyttänyt muuttuvan muuten. Raaka-aineen hinta on noussut, mutta tuotteiden hinnat eivät. Siitä on seurannut mahdoton yhtälö.

Metsäjätti saa syyttää tukin hinnannoususta myös itseään. Konsernin päätoimialaa on paperinvalmistus, joten tärkeintä on kuitupuun saatavuus ja hinta. Tukista voidaan maksaa enemmän, jos metsänomistaja myy sellupuut edullisesti. Tämä hintapolitiikka on katkeroittanut yksityisen sahateollisuuden.

UPM:n toimet saattavat olla myös varautumista verotuksen muuttumiseen puukaupassa. Vuoden 2006 alussa kaikista puukaupoista maksetaan myyntiveroa. Puuraaka-aine voi käydä niukaksi ja hinnat veron vuoksi edelleen nousta, mihin teollisuus vastaa tehokkuutta nostamalla ja puunkäyttöä rajoittamalla.

Työpaikkojen vähennykset sattuvat aina kipeästi, mutta yhtiön johdon toimet pyrkivät jatkuvuuden turvaamiseen. Jäljelle jäävien tehtaiden elinmahdollisuudet paranevat, kun tuotteita valmistetaan nykyistä kannattavammin. Kun samalla nostetaan jalostusastetta eli puusta tehdään arvokkaampia tuotteita, iskukyvyn pitäisi riittää vuosiksi eteenpäin.

Raaka-aineen hinta on noussut, mutta tuotteiden hinnat eivät

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 2. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 3. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 4. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 5. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 6. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 7. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 8. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 9. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 12. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa
 13. Poikkeustila poikinut lähes sata kantelua oikeusasiamiehelle – "Voi olla, että niitä tulee lisää"
 14. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa
 15. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.