Makeaa mahan täydeltä

Taina Salakka-Kontunen

Miksi kaikilla spurguilla on samanlainen ääni? "Hei, pistä pari euroo"... Jacke Björklundin yllättävä repliikki Sibeliustalossa ja perään mörinää oikealla spurgun äänellä. Muuta ei tarvittu, kun minä nauroin aivan hervottomana.

- Mihin sellaisella äänellä voisi mennä töihin? No hei, hätäkeskukseen...

Pyyhin naurunkyyneliä poskiltani. Silmämeikki oli mennyttä. Taisin olla stand up -komiikkaillan otollista yleisöä. Taantumauutiset tursusivat korvista, ja laman koura oli koppaissut ikävästi aika läheltä. Halusin välillä ajatella jotakin muuta kuin ikävyyksiä.

Vähän jännittikin, mitä ilta toisi tullessaan. Huumori jos mikä on makuasia. Olin nähnyt videolta André Wickströmin komiikkasession, enkä varmaan kyllästy niihin vitseihin koskaan. "Hotel Savoyn" etsintä Tanskassa ja huikea esitys tanskalaisittain mongerretuista "täysin selkeistä" ohjeista, miten oikea osoite löytyy.

Stand up -komiikan ilta Lahden Sibeliustalossa oli unohtumaton elämys. Kolme aivan erilaista vitsailijaa, erilaiset aihepiirit, yllättävät naurunaiheet. Yksi tämän näyttämötaiteen viehätyksistä on saada uppoutua täysin koomikon kertomaan. Se vaatii keskittymistä. Lama-asiat todellakin väistyivät jonnekin takavasemmalle, kun halusin kuulla jokaisen mikrofoniin lausutun sanan.

Ympäri Suomen ulottuvalla suurella stand up -kiertueella esiintyvät Jacke Björklund, Sami Hedberg ja Heli Sutela. Itse pidin vähiten nuoren polven koomikosta Hedbergistä, koska koin hänen huumorinsa liian ilkeileväksi. Naljailihan Björklundkin yleisölleen, mutta jotenkin hyväntahtoisemmin. Hedbergistä jäi lähinnä mieleen muka-katkera parisuhdetilitys, joka sai muka alkunsa eturivissä istuvasta onnellisennäköisestä pariskunnasta.

Myös jäi mieleen potut pottuina -asenne ruotsinkielisiä kohtaan toisen stand up -keikan kuvailussa: jos minä olen joutunut palvelemaan teitä ruotsiksi hotellityössäni, niin nyt saatte jumankeka kuunnella puoli tuntia suomen kieltä.

Kielimuureista vitsailtiin muutenkin, vaikka ihan turhaan Jacke Björklund pyyteli anteeksi huonoa suomeaan - ei se ollut ollenkaan huonoa.

Heli Sutela oli aivan ihastuttava: hauska ja hellyttävästi itseironinen ja kaiken lisäksi viehättävä. Hänen huumorinsa ei mustamaalannut ketään paikalla olijaa. Kukaan meistä ei varmaan unohda, mitä tapahtui säälipiparin toivottajalle ja mitä tämän koomikon sanavarastossa merkitsee termi "kappale kauneinta Suomea".

Lahtelainen yleisö lähti vähän jähmeästi mukaan koomikoiden jututuksiin. Emmekö ole tottuneet, vaikka stand up -komiikkaa on ollut tarjolla Lahdessakin vuosikausia ainakin Teatteri Vanhassa Jukossa? No, ehkä ensi kerralla jo uskallamme heittäytyä nopeammin ja vastata kysymyksiin, vaikka rohkeutta se vaatii, kun saattaa joutua naurunalaiseksi. Sekin on osa stand upin viehätystä.

Minulla on edelleen "oikean" klubi-illan kokoinen aukko sivistyksessäni. Mutta luulenpa, että se puute ennen pitkää korjaantuu. Niin hauskaa minulla Sibeliustalossa oli - tätä pitää saada lisää.

Halusin kuulla joka sanan

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 2. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 3. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 4. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 5. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 6. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 7. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 8. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 9. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 10. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä
 11. Lahden Renkomäessä hurjasteltiin huomattavia ylinopeuksia lauantaina
 12. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 13. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 14. Sunnuntaina on Katja Melkon mahdollisuus kirjoittaa historiaa – suomalaiset naisravivalmentajat ovat nousseet kohti Ruotsin kärkeä
 15. THL: Suomessa todettu 33 uutta koronavirustartuntaa, kuolleiden määrä kasvoi neljällä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.