Makeaa mahan täydeltä

Taina Salakka-Kontunen

Miksi kaikilla spurguilla on samanlainen ääni? "Hei, pistä pari euroo"... Jacke Björklundin yllättävä repliikki Sibeliustalossa ja perään mörinää oikealla spurgun äänellä. Muuta ei tarvittu, kun minä nauroin aivan hervottomana.

- Mihin sellaisella äänellä voisi mennä töihin? No hei, hätäkeskukseen...

Pyyhin naurunkyyneliä poskiltani. Silmämeikki oli mennyttä. Taisin olla stand up -komiikkaillan otollista yleisöä. Taantumauutiset tursusivat korvista, ja laman koura oli koppaissut ikävästi aika läheltä. Halusin välillä ajatella jotakin muuta kuin ikävyyksiä.

Vähän jännittikin, mitä ilta toisi tullessaan. Huumori jos mikä on makuasia. Olin nähnyt videolta André Wickströmin komiikkasession, enkä varmaan kyllästy niihin vitseihin koskaan. "Hotel Savoyn" etsintä Tanskassa ja huikea esitys tanskalaisittain mongerretuista "täysin selkeistä" ohjeista, miten oikea osoite löytyy.

Stand up -komiikan ilta Lahden Sibeliustalossa oli unohtumaton elämys. Kolme aivan erilaista vitsailijaa, erilaiset aihepiirit, yllättävät naurunaiheet. Yksi tämän näyttämötaiteen viehätyksistä on saada uppoutua täysin koomikon kertomaan. Se vaatii keskittymistä. Lama-asiat todellakin väistyivät jonnekin takavasemmalle, kun halusin kuulla jokaisen mikrofoniin lausutun sanan.

Ympäri Suomen ulottuvalla suurella stand up -kiertueella esiintyvät Jacke Björklund, Sami Hedberg ja Heli Sutela. Itse pidin vähiten nuoren polven koomikosta Hedbergistä, koska koin hänen huumorinsa liian ilkeileväksi. Naljailihan Björklundkin yleisölleen, mutta jotenkin hyväntahtoisemmin. Hedbergistä jäi lähinnä mieleen muka-katkera parisuhdetilitys, joka sai muka alkunsa eturivissä istuvasta onnellisennäköisestä pariskunnasta.

Myös jäi mieleen potut pottuina -asenne ruotsinkielisiä kohtaan toisen stand up -keikan kuvailussa: jos minä olen joutunut palvelemaan teitä ruotsiksi hotellityössäni, niin nyt saatte jumankeka kuunnella puoli tuntia suomen kieltä.

Kielimuureista vitsailtiin muutenkin, vaikka ihan turhaan Jacke Björklund pyyteli anteeksi huonoa suomeaan - ei se ollut ollenkaan huonoa.

Heli Sutela oli aivan ihastuttava: hauska ja hellyttävästi itseironinen ja kaiken lisäksi viehättävä. Hänen huumorinsa ei mustamaalannut ketään paikalla olijaa. Kukaan meistä ei varmaan unohda, mitä tapahtui säälipiparin toivottajalle ja mitä tämän koomikon sanavarastossa merkitsee termi "kappale kauneinta Suomea".

Lahtelainen yleisö lähti vähän jähmeästi mukaan koomikoiden jututuksiin. Emmekö ole tottuneet, vaikka stand up -komiikkaa on ollut tarjolla Lahdessakin vuosikausia ainakin Teatteri Vanhassa Jukossa? No, ehkä ensi kerralla jo uskallamme heittäytyä nopeammin ja vastata kysymyksiin, vaikka rohkeutta se vaatii, kun saattaa joutua naurunalaiseksi. Sekin on osa stand upin viehätystä.

Minulla on edelleen "oikean" klubi-illan kokoinen aukko sivistyksessäni. Mutta luulenpa, että se puute ennen pitkää korjaantuu. Niin hauskaa minulla Sibeliustalossa oli - tätä pitää saada lisää.

Halusin kuulla joka sanan

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 3. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 4. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista
 5. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 
 6. Lahden Ratsastajien Iina Kauhanen voittoon Ypäjällä
 7. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 8. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 9. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 10. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 11. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 12. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia
 13. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 14. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 15. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.