Makeaa mahan täydeltä

Taina Salakka-Kontunen

Miksi kaikilla spurguilla on samanlainen ääni? "Hei, pistä pari euroo"... Jacke Björklundin yllättävä repliikki Sibeliustalossa ja perään mörinää oikealla spurgun äänellä. Muuta ei tarvittu, kun minä nauroin aivan hervottomana.

- Mihin sellaisella äänellä voisi mennä töihin? No hei, hätäkeskukseen...

Pyyhin naurunkyyneliä poskiltani. Silmämeikki oli mennyttä. Taisin olla stand up -komiikkaillan otollista yleisöä. Taantumauutiset tursusivat korvista, ja laman koura oli koppaissut ikävästi aika läheltä. Halusin välillä ajatella jotakin muuta kuin ikävyyksiä.

Vähän jännittikin, mitä ilta toisi tullessaan. Huumori jos mikä on makuasia. Olin nähnyt videolta André Wickströmin komiikkasession, enkä varmaan kyllästy niihin vitseihin koskaan. "Hotel Savoyn" etsintä Tanskassa ja huikea esitys tanskalaisittain mongerretuista "täysin selkeistä" ohjeista, miten oikea osoite löytyy.

Stand up -komiikan ilta Lahden Sibeliustalossa oli unohtumaton elämys. Kolme aivan erilaista vitsailijaa, erilaiset aihepiirit, yllättävät naurunaiheet. Yksi tämän näyttämötaiteen viehätyksistä on saada uppoutua täysin koomikon kertomaan. Se vaatii keskittymistä. Lama-asiat todellakin väistyivät jonnekin takavasemmalle, kun halusin kuulla jokaisen mikrofoniin lausutun sanan.

Ympäri Suomen ulottuvalla suurella stand up -kiertueella esiintyvät Jacke Björklund, Sami Hedberg ja Heli Sutela. Itse pidin vähiten nuoren polven koomikosta Hedbergistä, koska koin hänen huumorinsa liian ilkeileväksi. Naljailihan Björklundkin yleisölleen, mutta jotenkin hyväntahtoisemmin. Hedbergistä jäi lähinnä mieleen muka-katkera parisuhdetilitys, joka sai muka alkunsa eturivissä istuvasta onnellisennäköisestä pariskunnasta.

Myös jäi mieleen potut pottuina -asenne ruotsinkielisiä kohtaan toisen stand up -keikan kuvailussa: jos minä olen joutunut palvelemaan teitä ruotsiksi hotellityössäni, niin nyt saatte jumankeka kuunnella puoli tuntia suomen kieltä.

Kielimuureista vitsailtiin muutenkin, vaikka ihan turhaan Jacke Björklund pyyteli anteeksi huonoa suomeaan - ei se ollut ollenkaan huonoa.

Heli Sutela oli aivan ihastuttava: hauska ja hellyttävästi itseironinen ja kaiken lisäksi viehättävä. Hänen huumorinsa ei mustamaalannut ketään paikalla olijaa. Kukaan meistä ei varmaan unohda, mitä tapahtui säälipiparin toivottajalle ja mitä tämän koomikon sanavarastossa merkitsee termi "kappale kauneinta Suomea".

Lahtelainen yleisö lähti vähän jähmeästi mukaan koomikoiden jututuksiin. Emmekö ole tottuneet, vaikka stand up -komiikkaa on ollut tarjolla Lahdessakin vuosikausia ainakin Teatteri Vanhassa Jukossa? No, ehkä ensi kerralla jo uskallamme heittäytyä nopeammin ja vastata kysymyksiin, vaikka rohkeutta se vaatii, kun saattaa joutua naurunalaiseksi. Sekin on osa stand upin viehätystä.

Minulla on edelleen "oikean" klubi-illan kokoinen aukko sivistyksessäni. Mutta luulenpa, että se puute ennen pitkää korjaantuu. Niin hauskaa minulla Sibeliustalossa oli - tätä pitää saada lisää.

Halusin kuulla joka sanan

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 2. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 5. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 6. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 7. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 8. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 9. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 10. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina
 11. United Brotherhoodin kerhotilaan asennettiin kamerat kotietsinnän yhteydessä – syyttäjän mukaan näin saatiin merkittävää tietoa ryhmästä, joka pyrkii viimeiseen asti suojaamaan johtajaansa
 12. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 13. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 14. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio
 15. "Olen innoissani!" – lahtelaislähtöinen koripallovalmentaja Arttu Mannelin siirtyy Loimaalta Ura Basketin valmennuspäälliköksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.