Lukijalta: Joukkosurmaa ei voi politisoida - se on vain yksilön hätähuuto pimeästä

Nuori mies tappaa ammattiopistossa tytön ja haavoittaa useita teräaseella. Nuori ja tunnemyrsky sekä äkillinen teko. Miksei ole kanavaa purkaa vaikeita tunteita?

Joukkosurmaamiseen tai sen yrittämiseen voi olla monet motiivit. Teon tuoma iso julkisuus tulee sivutuotteena tai itsetarkoituksena. Taustalla voi olla epäonnistunut psyykelääkitys, koulukiusaaminen tai puhumattomat tunteet. Ei voida millään purkaa mikä elämässä mättää. Arvostan terapeutteja, jotka pystyy luomaan toivoa sinne, missä sitä ei ole.

Joskus maailman tärkeimmät sanat voivat olla: “Hei, mitä sinulle kuuluu?” Se voi sinulle olla klisee, mutta toiselle totta. Joukkosurmaa ei voi politisoida: se on vain yksilön hätähuuto pimeästä. “Vedä minut pois täältä!”.

Auttamattomuus katkaisee kamelin selän ja avaa tien epätoivoiseen tekoon.

Ystäväni kertoi Facebookissa, että nykyään päiväkodissa opetetaan tunnetaitoja. Se varmaan eliminoisi epätoivottuja käyttäytymismalleja myöhemmässä vaiheessa. Nuorisotyöhön pitäisi osoittaa resursseja ja huomata erilaiset persoonallisuustyypit.

Turussa havahduttiin kasvaviin lähetemääriin psykiatrisessa sairaanhoidossa. Palkattiin kouluihin 10 sairaanhoitajaa ja kynnys nuorten auttamiseen aleni. Lähetteiden määrä tippui vuonna 2019 lähes 35 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna kertoi Ylen Uutiset verkkosivuillaan menneellä viikolla.

Meidän täytyy pitää parempaa huolta toisistamme.

Sami Korkiakoski

Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 8. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 9. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 10. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 11. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 12. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 13. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 14. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 15. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.