Mika Mäkinen vastaa: Lahden kaupunginvaltuusto linjaa omistajapolitiikan

Lahti Energian uuden biovoimalaitoksen Kymijärvi 3:n koekäyttö alkoi elokuussa. Laitos korvaa käytöstä poistuneen kivihiilivoimalan. Sami Kuusivirta

Mielipidepalstalla (2.10. 2019) Jorma Ratia ja Björn Pökö Blomqvist arvioivat Lahden kaupungin omistajaohjausta ja erityisesti Lahti Energia oy:stä parhaillaan tehtävää selvitystä.

Lahden kaupungin omistajaohjauksen tehtävänä on huolehtia konsernin omaisuudesta ja pääoman tehokkaasta käytöstä. Tavoitteellinen omistajuus on konsernin toiminnan ja talouden ohjauksessa merkittävin tekijä.

Omistaja-arvon ylläpitäminen ja kehittäminen on yksi omistajaohjauksen tärkeimmistä tehtävistä. Omistamisella voi olla puhtaasti taloudellisten tavoitteiden lisäksi toiminnallisia tavoitteita.

Toimintaympäristön muuttuessa omistajan on aika ajoin syytä tarkastella omistamisen tarkoituksenmukaisuutta. Tämä tarkastelu ei tarkoita omistusten myyntiä tai niistä luopumista, vaan toimintaympäristön muuttuessa huolellinen omistaja selvittää onko omistaja-arvon kehittyminen saavutettavissa nykyisillä keinoilla vai tulisiko omistamiseen tehdä muutoksia.

Lahti Energia kehittyi isoin harppauksin Jorma Ratian ollessa hallituksen puheenjohtajana. Yhtiö teki merkittäviä muutoksia toimintaansa ja on tänä päivänä suomalaisen energia-alan edelläkävijöitä.

Energiayhtiön kehityksen taustalla on pitkäjänteinen ja tarkka toimintaympäristön tarkastelu, jonka tarkoituksena oli selvittää, saavutetaanko yhtiössä paras mahdollinen tulos nykyisellä toimintatavalla vai tulisiko toimintatapaa muuttaa.

Lahden kaupunki aloitti vuonna 2016 konsernirakenteen tarkastelun, jossa jokaisen yhtiön kohdalta käydään läpi omistamisen tarkoituksenmukaisuus. Osana tätä konsernirakenteen selvitystä kaupunki selvittää myös Lahti Energia oy:n omistamisen erilaisia vaihtoehtoja ja poliittisten johtopäätösten aika on, kun selvitys on valmis.

Lahden kaupunginvaltuuston hyväksymät omistajapolitiikan periaatteet ohjaavat konsernirakenteen tarkastelua, tiivistämistä ja muokkaamista myös tulevaisuudessa.

Mika Mäkinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.