Lukijalta: Myyntivaihtoehdon tutkimisesta ei vahinkoa

Lahdessa on uutisoitu kaupungin teettämästä selvityksestä koskien Lahti Energian omistusta (muun muassa 1.10.). Reaktiot selvitykseen ovat olleet äimistyttäviä: selvitys on teilattu jo ennen sen valmistumista.

Kaupungit ovat aikanaan pääomaköyhässä Suomessa olleet luontevia tahoja investoimaan energiantuotantoon ja -jakeluun. Viime vuosina Lahti on ohjannut energiantuotantoa oikeaan suuntaan edellyttämällä hiilestä luopumista.

Nyt käsillä on ympäristöparadoksi: kaupunki haluaa Lahti Energiasta paljon tuloja, joka tarkoittaa, että kaupunkilaisten pitäisi käyttää paljon energiaa. Samaan aikaan kaupungin tulisi pystyä leikkaamaan päästöjä.

Espoo myi energiayhtiönsä pääosan 2001 ja vähemmistöosuuden 2006. Kaupunki pääsi irti liiketoimintariskistä ja rahastoi myyntivarat. Olin tuolloin valtuutettuna päättämässä asiasta.

Jokavuotisen kassanpaikkausosingon sijaan tiettyihin investointeihin kohdennettu rahasto auttoi osaltaan kehittämään Espoota ja pakotti päättäjät kurinalaisempiin päätöksiin. Espoolaispirtit eivät kylmenneet, mutta päättäjien intressit ajaa kaupunkilaisten etuja selkiytyivät.

Energiayhtiön omistusta ei voi perustella halulla ymmärtää energiamarkkinoiden toimintaa eikä huoltovarmuudella. Ymmärrystä saa helpommin esimerkiksi yliopistolta.

Ala on kilpailtu ja isot kiinteät investoinnit Lahteen tehty. Jos Lahden kaupungin talous ei olisi riippuvainen energian myynnistä, voitaisiin uskottavammin puhua myös energian säästämisestä ilman pelkoa, että se tarkoittaa veronkorotuksia.

Myyntivaihtoehdon tutkiminen ei vahingoita yhtiön arvoa. Ainoa varma tapa pitää yhtiön arvo matalana sekä meille kaupunkilaisille että kaupungille on se, että arvoa ei edes anneta mitata.

Matti Kuronen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 3. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento
 4. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 5. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 6. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 7. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 8. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 9. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 10. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 13. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 14. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 15. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.