SuPer muistuttaa: hoitoala ei saa pyöriä hoitajien joustamisen varassa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän superilaiset hoitajat ovat ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa viikon. Kielto päättyy 11. lokakuuta. Kiellon aikana superilaiset tekevät normaalit työvuoronsa, mutta eivät tee ylityötä tai jousta vaihtamalla työvuoroja. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee myös tehyläisiä hoitajaryhmiä.

Toimilla vastustetaan yhtymän mittavia henkilöstövähennyksiä ja lomautuksia. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän talouden korjaamiseksi on käyty yhteistoimintaneuvotteluja elokuusta lähtien.

Ensi vuonna lomautetaan koko henkilöstö 7–14 vuorokaudeksi. Eläköitymisen kautta vapautuvia toimia ei täytetä, sijaisia ja määräaikaisia työsuhteita vähennetään ja suunnitteilla on tehtävän siirtoja. Irtisanomisilta ei vältytä. Toimenpiteet kohdistuvat merkittävässä määrin myös hoitohenkilökuntaan.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto tarkoittaa, että hoitajat tekevät normaalisti omat suunnitellut työvuoronsa, mutta kieltäytyvät ylityöstä ja vuoronvaihdoista, mihin heillä on tavallisestikin oikeus. On työnantajan tehtävä huolehtia siitä, että henkilökuntaa on aina riittävästi eikä potilasturvallisuus vaarannu.

Kielto on osoittanut, että hoitoala pyörii hoitajien joustamisella. Ei ole hoitajan tehtävä paikata henkilöstövajetta tekemällä kohtuuttoman paljon tuplavuoroja ja tulemalla aina vapailta töihin, kun kutsu käy. Sen sijaan, että hoitajia lomautetaan tai jopa irtisanotaan, heitä on palkattava lisää.

Säästötoimista johtuvahenkilöstön ylikuormitus rasittaa henkilöstöä lisää ja nostaa sairauspoissaoloja. Tämä taas aiheuttaa tarvetta palkata lisää sijaisia. Henkilöstön ylikuormitus lisää myös kiirettä hoitotilanteisiin, mikä aiheuttaa kustannuksia lisääviä hoitovirheitä ja työtapaturmia. Se voi myös vaarantaa asiakas- ja työturvallisuutta ja aiheuttaa jopa hoitohenkilöstön ennenaikaisia työkyvyttömyyseläkkeitä.

Työnantajan tavoittelemat säästöt tuovat pitkällä tähtäimellä lisää kustannuksia.

SuPer haluaa muistuttaa Päijät-Hämeen kuntayhtymän päättäjiä siitä, että kuntayhtymän perusterveydenhuolto, muun muassa kotihoito ja asumispalvelut sekä terveyskeskusvuodeosastojen ympärivuorokautinen hoito, pitää turvata asiakkaille. Myöskään keskussairaalan, päivystyksen ja muiden toimintayksiöiden toimintaa ei voida keskeyttää.

Henkilöstöä tarvitaan kaikkina vuorokauden aikoina riittävä määrä takaamaan riittävä, turvallinen ja hyvä hoito alueen asiakkaille ja potilaille.

Marjut Hakala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. SJK ei ole koskaan voittanut Lahdessa – Arkivuo, Zeqiri ja Imbongo nousevat FC Lahden avaukseen
 5. Lahtelainen kuvataiteilija Matti Koskela on kuollut
 6. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 7. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 8. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 9. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa
 10. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 11. Ei tullutkaan peruspuujalka, vaan kolme leikkausta ja pysäyttäviä uutisia lääkäriltä, nyt Mikko Viitikko suitsuttaa fyssaria: "Saan olla kiitollinen, että hän otti asian vakavasti"
 12. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 13. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 14. Kreikasta siirretty Suomeen pakolaislapsia ilman huoltajaa
 15. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.