Lahti Energian Seesvaara: yhtiön talous on vahvalla pohjalla

Olemme varautuneet tuplaamaan oman sähköntuotantomme pienellä lisäinvestoinnilla.

Vili Uuskallio kirjoitti ( 7.10.) Lahti Energian taloudesta tavalla, joka vaatii vastineen. Jutussa kuvataan oikein yhtiön omistajalleen tulouttamaa summaa, joka käsittää osinkojen lisäksi myös muita maksuja. Poiminta yhtiön tilinpäätöstiedoista on sekin kohdallaan, mutta johtopäätös riskeistä ansaitsee kommentin. Yhtiö on tunnistanut pitkän aikavälin riskejä. Olisin toimittajana enemmän huolissani, jos yhtiö ei olisi riskejä tunnistanut. Kaikessa liiketoiminnassa on tunnetusti riskinsä.

Lahti Energia on varautunut pitkän aikavälin riskeihin rakentamalla biolämpölaitoksen, jonka polttoaineeksi käy laaja valikoima biopolttoaineita, mutta tarvittaessa muukin polttoaine. Näin on tehty polttoaineen saatavuuden ja hintariskien hallittavuuden vuoksi.

Toimittaja oikein toteaa, että norjalaista vesivoimaa ohjautuu esimerkiksi Saksaan, jossa sähkön hinta on keskimäärin korkeampi. Vientiä on mielekästä tehdä markkinoille, joilta saa paremman hinnan. Kun näin tapahtuu, sähkön hinnan ennakoidaan nousevan Pohjolan yhteisillä sähkötukkumarkkinoilla.

Lahti Energialla on omaa sähköntuotantoa sekä merkittäviä osuuksia muista sähköä tuottavista yhtiöistä. Lisäksi olemme varautuneet tuplaamaan oman sähköntuotantomme pienellä lisäinvestoinnilla. Investointi tehdään, kun sähkön hinta näyttää pysyvän riittävän pitkään nykyisellä tasolla. Jos sähkön tukkumarkkinahinta nousee, nousevat myös Lahti Energian tulot.

Lahti Energia siirtää sähkön vähittäismyyntinsä yhteiseen myyntiyhtiöön, joka aloittaa toimintansa 1.4.2020. Uusi yhtiö asettuu kolmen suurimman joukkoon, ja sillä on paremmat resurssit kilpailla markkinoilla. Samalla kun haetaan lisätuottoa, vähittäismarkkinoihin liittyvät riskit pienenevät.

Kaukolämmön myynnin odotetaan vähenevän energiatehokkuustoimien myötä. Tähän on varauduttu jo mainitulla Kymijärven sähköntuotanto-optiolla. Kun lämpöenergiantarve pienenee, rakennetaan sähköntuotantokapasiteetti, ja lämmöntuotannon kapasiteetti pienenee uuteen tilanteeseen sopivaksi.

Koska Kymijärvi II:n että Kymijärvi III:n investoinnit ajoittuivat samalle vuosikymmenelle, yhtiöllä on reippaasti velkaa. Yhtiön tasetta koskeva tulkinta vaatii kuitenkin oikaisua. Suomen sähköistyessä sähköyhtiöt käyttivät merkittävänä tulolähteenä liittymismaksuja. Näitä on kertynyt yhtiöiden taseisiin. Liittymismaksut ovat palautettavia, mutta käytännössä niitä ei ole tarvis palauttaa kuin autioituvien tilojen päärakennuksia purettaessa. Näitä Lahti Energian jakelualueella ei juuri ole.

Tilintarkastajien hyväksymässä laskentatavassa liittymismaksut luetaan omaan pääomaan, samoin vuonna 2016 omistajalta saatu oman pääoman ehtoinen laina. Näin laskien LE -konsernin omavaraisuusaste oli 2018 tilinpäätöksessä 30,6 prosenttia, mitä voi pitää kohtuullisen hyvänä.

Lahti Energian vuosittaiseen tulokseen vaikuttavat merkittävästi säät. Niiden vaikutus ei silti ole sellainen ”pudotus”, joka koettelisi yhtiön sietokykyä. Pitemmällä tarkasteluvälillä säätekijät tasoittuvat.

Eero Seesvaara

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Meisselikadun tulipalosta vaaratiedote Lahdessa - ilmassa vaarallista savua mahdollisesti vielä tuntikausia
 2. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 3. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 4. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 5. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 10. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 11. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 12. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 13. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 14. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 15. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.