Lukijalta: Julkisen rahankäytön virheistä pitäisi oppia, niitä ei pitäisi toistaa

Melkein poikkeuksetta joka syksy aloitetaan huutamaan julkisten palvelujen säästöjä. Näin on tehty viimeiset 30 vuotta. Silti meillä on rahaa palkata konsultteja, muutosjohtajia, asiantuntijoita, koordinaattoreita ja agentteja.

Vain työläinen on kallis, ei kukaan näistä muista, vaikkakin näiden ammattiryhmien tileille kilahtavat 3 800 eurosta ylöspäin alkavat palkat. Sivukulujen kanssa menee ruhtinaallisen paljon veronmaksajien rahoja, joita voitaisiin käyttää vaikkapa palvelujen parantamiseen, saatavuuden edistämiseen, toimintamallien kehittämiseen tai toimivan tietojärjestelmän hankintaan – ja ennen kaikkea riittävän hoitohenkilökunnan palkkaamiseen.

Vähintään pitää vaatia jokaiselta tulos tai ulos ilman kädenpuristusta, kuten työläisellekin voidaan tehdä. Todella paljon kulutetaan euroja siihen, että pyritään kaivamaan esille, mistä mikäkin virhe johtuu. Sen sijaan, että pyrittäisiin korjaamaan virheellinen toiminta, palkataan jälleen joku kaivamaan ja taas menee euroja. Toivottavasti ei hukkaan. Vastuuhenkilöthän ovat jo tiedossa.

Miten tilanteesta lähdetään eteenpäin, on tärkeämpää. Virheistä pitäisi myös oppia eikä toistaa niitä jatkuvasti – varsinkin, kun kyseessä eivät ole omat rahat.

Lähiklinikoiden käyttökapasiteetti on varmaan selvillä eikä sinne Lahden kaupunginsairaalaan mahdu kaikki asiakkaat, joten se selvitys on mietittävä tarkkaan. Ennaltaehkäisy on halvinta hoitoa, josta tingitään ensimmäiseksi, vaikka tämäkin on tiedossa. Perusterveydenhuolto on halvemmaksi laskettu, joten siellä pitäisi hoitoa ensisijaisesti tuottaa.

Yksityiselle myyminen ei halvemmaksi tule, hintalappu on jokaisessa kohdassa. On syytä muistaa, että valtio antaa kunnille 1,2 miljardia aiempaa enemmän rahaa.

Tulevat lomautukset heikentävät myös kunnan kassaa vähentynein verotuloin ja antavat mielikuvan, että olisi sitä porukkaa liikaa. Perheiden toimeentuloon tulee lomautusten myötä vaje, mitä ei saakaan katettua mitenkään ja se vaikuttaa kaikkiin perheissä, ei vain lomautettavaan.

Ennusteita tulvii taas talouskehityksestä Euroopassa. Muistetaan, että ne ovat ennusteita, eivät varmasti toteutuvia. Kukaan kun ei huomisesta täysin varmasti tiedä. Nyt tehtävät päätökset kantavat kauas ja korjaaminen on kallista ja aikaa vievää.

Satu Lehtola,varavaltuutettu (sd.)Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 8. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 9. Kirja-arvio: Palkittu kirjoittajakolmikko punoo nolostumisen tunteen ympärille taidokkaan nuortenromaanin
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 11. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 12. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 13. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 14. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 15. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.