Sivistysjohtaja Tiina Granqvist vastaa: Sivistyslautakunta päättää uudesta mallista

Kolmen alueen aluemalli on yhteinen perusopetuksessa, varhaiskasvatuksessa ja nuorisopalveluissa. Päämääränä on ollut entistä tiiviimpi yhteistyö.

Toimittaja Erno Laisi ( 6.10.) kirjoitti omaan käsitykseensä perustuvan Näkökulman perusopetuksen, varhaiskasvatuksen ja nuorisopalveluiden aluemallipäätöksen vaiheista. Haluan esittää myös oman asiantuntijanäkemykseni asiasta.

Nykyinen aluemalliluotiin, kun Lahti ja Nastola yhdistyivät. Koulujen, päiväkotien ja henkilökunnan määrä kasvoi, ja hyvinvointiyhtymän perustamisen myötä sivistyspalvelut on kaupungin suurin, 2 200 työntekijän palvelualue. Johtamisjärjestelmän on oltava suuren organisaation mukainen. Johtamisjärjestelmä on palvelualuejohtajan merkittävin työkalu.

Vuonna 2017 Lahden kaupunki siirtyi yhden kaupungin malliin ja suurin osa hallinto- ja tukipalveluista keskitettiin konsernipalveluihin. Sivistyksen palvelualueella perusopetuksen hallintotehtävät tulivat osaksi kolmen uuden aluepäällikön toimenkuvia. Samalla purettiin aiempi viiden aluerehtorin malli. Uuteen malliin ei tarvittu rahaa yhtään enempää kuin aikaisempaankaan malliin.

Kolmen alueen aluemalli on yhteinen perusopetuksessa, varhaiskasvatuksessa ja nuorisopalveluissa. Päämääränä on ollut entistä tiiviimpi yhteistyö.

Varhaiskasvatuksesta aluetyöhön osallistuu kolme aluepäiväkodinjohtajaa, jotka toimivat myös oman päiväkotinsa johtajina, sekä nuorisopalveluiden palvelupäälliköt. Malli on ollut epätasapainoinen siinä, että perusopetuksessa ja nuorisopalveluissa aluetyön vastuuhenkilöillä on ollut esimiehen toimivalta, mutta varhaiskasvatuksessa näin ei ole.

Varhaiskasvatuksessa 40 päiväkodinjohtajaa ovat suoraan päivähoitojohtajan alaisia. Tästä syystä esitin myös varhaiskasvatukseen kolmen esimiestasoisen aluepäällikön viran perustamista. Suurin osa rahoituksesta olisi saatu perhepäivähoidon ohjaajien eläköitymisen myötä vapautuneista viroista, koska perhepäivähoito on vähentynyt merkittävästi. Lisärahoituksen tarve olisi ollut vuodessa 70 000 euroa.

Kun sivistyslautakunta päätti, että aluemalli päättyy 31.12.2019, enemmistö perusopetuksen rehtoreista esitti lautakunnalle vakavan huolensa asian johdosta. Aluemallia ei siis ole kentällä tyrmätty, kuten toimittaja Laisi esittää. Rehtoreiden mukaan aluemalli on merkittävästi edistänyt yhteistyötä, jossa on mukana myös hyvinvointikuntayhtymä ja järjestökenttä, ja he kokevat saavansa aluepäälliköiltä tärkeää tukea omassa työssään

Sivistyslautakunta on edellyttänyt, että uuden mallin luomisessa huomioidaan 1.6.2021 voimaan tulevat johtamisjärjestelmän muutokset. On luonnollista, että uusi toimintamalli otetaan käyttöön samaan aikaan.

Uusi malli tuodaan lautakunnan päätettäväksi viimeistään lokakuussa 2020. Jos malli edellyttää virkoja, niistä päätetään vuoden 2020 loppuun mennessä ja virat pannaan hakuun keväällä 2021. Uudesta mallista päättää nykyinen sivistyslautakunta.

Tiina Granqvist

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 2. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 3. Työttömien työntekijöiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 4. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 5. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 6. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"
 7. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 8. Hirvi säntäili Lahden keskustan tuntumassa
 9. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 10. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 11. Lahden Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille
 12. Vääksyn seurakuntakodin rakennustyömaalla on tehty töitä jo reilu viikko – katso ilmakuvat työmaalta
 13. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 14. Koronakriisi on koetellut erityisesti nuorten naisten toimeentuloa – Yhä useampi suomalainen tarvitsee nyt ja kesällä Kelan tukea elämiseen
 15. Tietojen panttaamista, EU-asioiden viivyttelyä ja ajanpeluuta – perustuslakivaliokunnan selvitettäväksi tulee kirjava lista eduskunnan tiedonsaantivaikeuksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.