Lukijalta: Kansallisvaltiot ja ääninationalismi erotettava selkeästi toisistaan

Juhani Melanen

Matti Annola ( 30.9) kirjoittaa, että nationalismi on maailman kehityksen pahimpia uhkia vastoin parempaa pohdintaa ja käsittämättä maailman kansallisvaltioiden rakennetta, kehityskulkuja ja dynaamisuutta maailman laajuisesti! Hän siteeraa liikuttavasti Albert Einsteinia ja onkin osin oikeassa silloin, kun liioiteltu ja valeasuun kietoutunut kansallinen kiihkoaate alkaa julistaa olevansa ainoa kansa, jolla on ”Jumalalta” tai rotuopin mukaan saadut valtuudet toteuttaa omaa ohjelmaansa täysin huomioimatta muita kansakuntia.

Valitettavasti kansallisvaltioista emme pääse mihinkään ja kaikki yritykset lopettaa nämä kansallisvaltiot on haudattu syvälle.

Geneettinen koodi on kirjoitettu meille jokaiselle yksilöllisesti ja asuinpaikkamme määrittelee meidät hyvin tarkasti alueellisesti syntymämme perusteella jonkin hallinnon tai maan alaiseksi. Samalla me sitoudumme noudattamaan kyseisen maan lakeja tai ellemme näin halua tehdä, joudumme kantamaan vastuun teoistamme kapinoimalla, sotimalla tai olemaan eristyksissä.

Maailmalla kansallisvaltiot ovat itse asiassa voimistaneet koko ajan asemaansa ja useat EU:hun kuuluvat kansallisvaltiot ovat kieltäytyneet noudattamasta EU:n hyväksymiä päätöslauseita, jotka koskevat niiden itsemääräämisoikeuksia pakolais- ja ilmastokysymyksissä.

Maailman johtavat maat sotilasvallat Kiina, USA ja Venäjä ovat täysin itsekkäästi laajentaneet reviireitään ja korostaneet vain oman kansansa etuja, koska näiden maiden poliittiset johtajat ovat havainneet tämän parhaaksi keinoksi pysyä vallassa mahdollisimman kauan.

Demokratia, sananvapaus ja ihmisoikeudet ovat joutuneet monissa äärinationalismin nimeen vannovissa maissa loukatuiksi ja ihmisiä on vainottu tietoisesti. Tästä syystä sodan ja nimenomaan ydinsodan pelko on koko ajan ihmiskunnan alitajunnassa läsnä kolkuttelemassa tästä järkyttävästä vaihtoehdosta.

En usko, että ihmiskunta on aivan valmis luomaan sellaista organisaatiota, joka perustuisi yhteiseen sopimukseen, joka johtaisi Maailman liittovaltion perustamiseen ja olla olisi tehokas, yhteinen puolustus ja ylin määräämisvalta kaikesta. Ihannehan tämä tietysti olisi!

YK:hon kuuluu nytkin 197 jäsenvaltiota ja sillä on lukuisia tärkeitä tehtäviä, joissa se kykenee toimimaan yli kansallisten rajojen, kuten terveys- ja koulutusasiat, mutta silti maiden keskinäisiin riitoihin ja sotiin, se voi ottaa kantaa vain äänestämällä, koska sillä ei ole ylikansallisia asevoimia.

Me kilpailemme kaikessa muiden maiden kanssa kansallisella tasolla – niin urheilussa kuin taloudessa. Kuulumme sukumme, kielemme ja kansamme kanssa kiinteästi johonkin paljon selvästi erottuvaan, pienempään ja helpommin hahmotettavaan kokonaisuuteen, jolle on annettu selkeä nimi kansallisvaltio. Siinä me riipumme tai putoamme!

Ainoastaan yhteistyöllä ja sopimuksilla voimme vaikuttaa ihmiskunnan kohtaloihin. Einstein siteeraus vielä lopuksi:” En tiedä, millä aseilla kolmas maailmansota mutta neljäs käydään kivillä ja kepeillä.”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 2. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 3. Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 4. Sateet ovat saaneet etanat ja kotilot liikkeelle – erotatko haitallisen tappajaetanan harmittomasta ukkoetanasta?
 5. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen valvoo nyt Lahden ja tapahtumateollisuuden etuja – joidenkin mielestä Timonen petaa jo pormestarimallin jälkeistä aikaa, mutta asiassa on toinen puoli
 6. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio
 7. Osa koirista säikkyy pyöriä ja rullasuksia – "Kevyen liikenteen väylällä koiran kannattaa kulkea aina pientareen puolella"
 8. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt etenevät – kävelijöiden ja pyöräilijöiden reitit muuttuvat tällä viikolla
 9. Pelicansin hymyilevä päävalmentaja Tommi Niemelä osaa olla tarvittaessa tiukka ja joskus vähän veemäinenkin
 10. Kunnan historian suurin hankintapäätös toteutui Asikkalassa – "Kuokka isketään maahan elokuussa"
 11. Syyttäjä vaatii United Brotherhood -käräjillä parillekymmenelle syytetylle kovempia rangaistuksia rikollisryhmään kuulumisen takia
 12. USU-gallup: Puolet kiristäisi ajamisen verotusta – etenkin miehet haluavat uuden auton nykyistä halvemmalla
 13. Lukijalta: Perusterveydenhuoltoa kehitetään Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä asiakkaiden tarpeista
 14. Metsän taidenäyttely puhuu kävijöilleen – "Ihmiset olisivat onnellisempia, jos jokainen viettäisi puoli tuntia päivittäin metsässä"
 15. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.