Lukijalta: Perustason palvelut pitävät soten pystyssä, erikoissairaanhoidon on päästävä keskittymään ydinalueeseensa

Professori Martti Talja kirjoitti ( 6.10.) Päijät-Hämeen painuvan sote-palveluiden takapajulaksi. Jaan saman huolen. Epätoivoinen säästöpuserrus tuottaa maakunnassa tulevaisuudessa entistäkin korkeamman laskun, kun perustasoltakin karsitaan rajusti sen sijaan, että siihen nyt panostettaisiin tulevaisuuden kustannusnousun taittamiseksi. Ilman perusterveydenhuollon selkeää vahvistamista ei ole mitään mahdollisuutta saada erikoissairaanhoidon käyttöä ja kustannuksia laskemaan.

Talja kirjoitti, että Lahden kaupungin neuvottelijoiden tavoitteena on perus- ja perhepalveluiden parantaminen. Ikävä kyllä tästä ei näy merkkejä. Perusterveydenhuoltokin karsii omasta toiminnastaan, vaikka kaikki tietävät, että etenkin Lahden kantakaupungin perusterveydenhuolto on ollut maan niukimmin resursoituja.

Perusterveydenhuolto on jäänyt Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä vahvasti erikoissairaanhoidon jalkoihin, eikä edes johtoryhmässä ole perusterveydenhuoltoa edustettuna. Ei ihme, ettei perustason ääni kuulu. Kuitenkin yhtymän avosairaanhoidossa on todella osaava johto, joilla varmasti on ajatusta, miten laiva kääntyy.

En tiedä yhtään kuntaa tai kuntayhtymää, missä perusterveydenhuollon karsinta on saanut soten kokonaiskustannukset laskuun pitkällä tähtäimellä.

STM:n vt. osastopäällikköPasi Pohjola kirjoitti (9.10.), että säästöjä saadaan siirtämällä panostusta perustason palveluihin, sillä palvelujen käyttö kohdentuu Päijät-Hämeessä liikaa raskaisiin ja korjaaviin palveluihin.

Perusterveydenhuollon palveluiden käyttö on vähäistä alueen tutkittuun tarpeeseen nähden, mutta erikoissairaanhoidon käyttö runsasta. Tämä näkyy vaikkapa siinä, että erikoissairaanhoidon päivystyksen käytössä on suuret kuntakohtaiset erot: Heinolassa ja Sysmässä käyttö on selvästi vähäisempää kuin muissa alueen kunnissa.

Esimerkiksi Lahden yli 75- vuotiailla erikoissairaanhoidon päivystyksen käyttö on yli kaksinkertainen Heinolaan verrattuna per tuhat saman ikäistä. Vuositasolla tämä tarkoittaa miljoonia euroja. Ero ei selity sairastavuudella, sillä Heinolan sairastavuusindeksi on maakunnan korkeimpia. Ero selittyy panostuksella perustasoon.

Peruspalveluiden vahvistaminen on ainoa keino vähentää erityistason käyttöä ja kustannuksia. Erikoissairaanhoidon on päästävä keskittymään omaan ydinalueeseensa, eikä se onnistu ilman hyvin toimivaa perusterveydenhuoltoa. Lyhytnäköinen säästö vie pahimmillaan koko Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja samalla maakunnan kunnat ojasta allikkoon, kun jonojen kasvaessa väki valitsee kalliimmat ostopalvelut muualta ja osaava henkilöstö väsyy ja lähtee.

Koska kuntien talous ei kestä, kannattaa tarttua professori Taljan ehdotukseen, että Päijät-Hämeen on haettava valtiolta rahoitusta. Ja se rahoitus on kohdennettava nimenomaan perusterveydenhuollon saatavuuden parantamiseen ja toiminnan kehittämiseen, että kustannusten nousukulma tulevaisuudessa taittuu. Se on ainoa keino saada myös maakunnan laadukas erikoissairaanhoito pysymään pystyssä.

Kirsi Timonen,

ylilääkäri

Heinola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuoksuttomuus ja hyvä imeytyvyys ovat arvostettuja ominaisuuksia käsideseissä, joita koronakevät toi markkinoille jopa 200 uutta – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 2. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 3. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 4. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 5. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 6. Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin
 7. Lintumaalaukset ihastuttavat kävijöitä navettagalleriassa Asikkalassa
 8. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 9. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 10. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 11. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 12. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 13. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 14. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 15. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.