Lukijalta: Pohjaveden riittävyys ja puhtaus eivät ole itsestäänselvyys edes Lahdessa

Kaupunkimme päättäjät hehkuttavat Lahti Aquan tekemää vesikauppaa suureen ääneen tuottoisana bisneksenä. En usko, että tuokaan bisnes osaltaan pelastaa kaupunkimme taloutta.

Pohjavesi on kansallista omaisuuttamme ja sen, kuten muidenkin luonnonvarojemme, myynti ulkomaisille sijoittajille on aina riskialtista. Huonoja esimerkkejä noista kaupoista on enemmän kuin tarpeeksi, eikä vastuussa ole kukaan.

Lahtelaisen pohjaveden osalta ei ainakaan siitä saadusta hinnasta ole paljon kehumista. Mikäli oikein muistan, summa oli vuositasolla 400 000 euroa. Määrä kuitenkin 365 000 kuutiota vuodessa. Siitä voi laskea litrahinnan, joka ei päätä huimaa. Vaikka peruskiven muuraustilaisuudessa annettiin suuria lukuja verotuloista ja työpaikoista, niin ne on vasta arvailuja.

Samoin tuo pohjaveden riittävyys arvioidaan ikuiseksi ja ottomäärä kokonaisuudesta parin prosentin luokaksi. Kukahan on mitannut pohjaveden määrän ja mikä on vaikutus veden määrään ja laatuun jatkossa, kun noin valtavista määristä on kyse?

En tiedä kuinka tarkoin Kärpäsen pumppaamon osalta tuota pohjaveden korkeutta tutkitaan, mutta nyt se pitää laittaa erityiseen tarkkailuun. Aikanaan siitä oli hyvin tarkka kirjanpito, josta kantoi huolta paikallinen taksiautoilija, joka vaati säännöllisesti mittaustulokset nähtäville.

Mitä tulee pohjaveden puhtauteen jatkossa ja riskeihin sen pilaantumisesta, niin nekin ovat olemassa. Jatkuva rakentaminen maaperää rikkomalla joko liikenneväylille tai asutukselle vähentää sadevesien imeytymistä maaperään.

Yksi ihmetyksen aihe on Kärpäsen pumppaamon lähellä ja suoraan pohjavesialueen päällä oleva Destian varikko. Aikanaan se siihen haluttiin siirtää Sopenkorvesta perusteluna 30 työpaikan säilyminen Lahdessa. Kevyet oli silloin perusteet. Hennalankadulta katsoen tuon varikon ympäristö ei ole mitenkään siisti ja luultavasti sieltä toiminnan seurauksena jotakin valuu Lähdesuon puistoon?

Tuosta pohjaveden riittävyydestä vielä sen verran, että peruskiven muuraustilaisuudessa kaupunginhallituksen puheenjohtaja totesi ilmastonmuutoksen jatkossa lisäävän vesimäärää.

En usko, että napajäätikön sulamisvesi ihan pian on näillä korkeuksilla. Suurempi vaara on siinä, että pitkät kuivat kesät ovat tulevaisuuttamme ja se näkyy järvissä ja pohjavesissä. Nyt jo monessa paikassa pohjavesi on todella alhaalla ja haja-asutusalueilla kaivot kuivuvat.

Yksi esimerkki on Petäjävesi, missä kunnanjohtajana on entinen Lahden kaupunginvaltuutettu Eero Vainio. Hän on joutunut kunnan oman vesivarannon huvettua viestittämään kuntalaisille rajujakin veden säästökeinoja – jopa WC:n huuhtelukertoja vähentämällä.

Mikäli oikein ymmärsin, siellä pohjaveden pinta on toista metriä normaalia alempana. Tältä pohjalta en tätä lahtelaista vesikauppaa kaikkineen ymmärrä enkä hyväksy.

Luonto on kuitenkin myös lahtelaisten päättäjien pään yläpuolella.

Seppo Koskinen,

varavaltuutettu (sd.)

Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 2. Lahden Renkomäessä hurjasteltiin huomattavia ylinopeuksia lauantaina
 3. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 4. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 5. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 6. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä
 7. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 8. Lukijalta: Lahden kuninkaalliset Branta Von Leucopsikset
 9. Sunnuntaina on Katja Melkon mahdollisuus kirjoittaa historiaa – suomalaiset naisravivalmentajat ovat nousseet kohti Ruotsin kärkeä
 10. Koronamaskihuijauksista mustan pörssin kauppaan – Rikollisten kekseliäisyys on ennenkin kukkinut kriisiaikoina
 11. "Haluan, että leipomukseni maistuvat parhailta ikinä" – Koronakriisi sai kotileipurit villeiksi, ja nyt leivonnan asiantuntija kertoo syyn
 12. Biojätekokeiluun tullut satoja hakemuksia Päijät-Hämeessä – "Paljon positiivista kaikua"
 13. "Riskinä ovat rasitusvammat" – Salmelan kesässä esittäytyvä Eliya Zweygberg luo tavallisista metalliverkoista ainutlaatuista eläintaidetta
 14. Pyhä-Häkki vie kulkijan suomaisemiin ja vanhan metsän keskelle – metsäsopulikin viihtyy kansallispuistossa
 15. Aki Jörgensenin kolumni: Vietettiin perinteisin menoin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.