Valmennuspäällikkö Hannu Hämäläinen: Yleisurheilun merkitys ei ole marginaalinen

Yleisurheilun seuratoiminnassa on Suomessa mukana arviolta noin 100 000 henkilöä.

STT:n juttu ( 7.10.) Paljas suorituskyvyn mittaaminen on armotonta – eikä Suomi ole siinä vertailussa vahvoilla sisältää väitteitä, jotka vaativat kommentointia.

Jyväskylän yliopiston liikuntasosiologian professori Hannu Itkonen toteaa, jutussa, että yleisurheilun harrastajamäärät ovat romahtaneet ja asema suomalaisessa yhteiskunnassa on aika marginaalinen. Itkonen toteaa, että olisi mielenkiintoista nähdä lukuja, miten paljon Dohan MM-kisoja seurattiin Suomessa.

Finnpanelin mukaan 11.9–8.10. yleisurheilun MM-kilpailut oli Ylen kanavissa tuon jakson katsotuin ohjelma noin miljoonan katsojan keskiarvolla. Sunnuntain (6.10.) MM-yleisurheilulähetys Ylen TV2- kanavalta tavoitti 1 911 000 katsojaa.

Sponsor Insightin vuosittaisissa tutkimuksissa yleisurheilu on vuodesta toiseen yksi kärkilajeista. Vuoden 2018 tutkimuksessa yli 18-vuotiaiden keskuudessa kiinnostavin laji oli jääkiekko ja toiseksi kiinnostavin yleisurheilu.

Viime vuonna Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen julkaisemassa Huippu-urheilun arvostus ja lajien seuraaminen väestökyselyssä suomalaisista tiedusteltiin enintään neljää urheilulajia, jossa he toivovat kansainvälistää menestystä. Jääkiekko nousi ylivoimaisesti ykköseksi. Toiseksi eniten toivottiin menestystä yleisurheilusta.

TV-katsojamäärät ja selvitykset indikoivat, että yleisurheilulla nimenomaan lajina on merkittävä asema yhteiskunnassamme, vaikka aikuisten arvokisamenestys mitaleissa mitattuna ei ole ollut toivottua.

Julkinen keskustelu MM-kilpailujen järjestämispaikoista alleviivaa yleisurheilun kansainvälistä ja kansallista merkittävyyttä. Yleisurheilunkin tulee tietysti toimia jatkossa entistä vastuullisemmin.

Lajin asema on vankka myös eri-ikäisten ja miesten ja naisten keskuudessa, vaikka urheilumuotojen kirjon kasvu ja joukkuepelien imu näkyy yleisurheilun harrastajamäärissä 10–20 vuoden takaisiin lukuihin verrattuna. Arvion mukaan yleisurheilun seuratoiminnassa on Suomessa mukana noin 100 000 henkilöä ja lisenssin omaavia urheilijoita noin 30 000.

Oikeiden lajien löytämisessä nuorille tarvitaan enemmän lajien välistä yhteistyötä. Monilajisuus tietyssä vaiheessa ei poista mahdollisuutta huippu-yleisurheilijaksi. Monella nykyhuipulla sekä menneiden vuosien menestyjällä on monipuolinen ja monilajinen tausta.

Täytyy muistaa, ettei yleisurheilu ole yksi laji, vaan joukko hyvin erilaisia lajeja. Yleisurheilun sisältä on mahdollista löytää omiin vahvuuksiin sopivan laji. Useissa kansainvälisesti menestyneissä urheilumaissa koululaitos vastaa monilajisuudesta, Suomessa tarvitaan entistä enemmän seurojen välistä yhteistyötä tämän mahdollistamiseksi, jotta oma menestyslaji voi löytyä.

Monipuolinen urheilukulttuuri on Suomessa rikkaus ja on hienoa, että urheilu aiheuttaa Suomessa keskustelua.

Hannu Hämäläinen

valmennuspäällikkö,

Suomen Urheiluliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 3. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 4. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 5. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 6. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 7. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 8. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 9. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 10. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 11. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 12. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 13. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 14. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä
 15. Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.