Lukijalta: Henkilökunnan vähentämisen sijaan säästöjä pitäisi etsiä muualta

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän säästötavoitteet vähän ihmetyttävät niin tarpeellisia kuin säästöt varmaan ovatkin. Niitä kommentoivat ahkerasti hoitajien edustajatkin, muun muassa SuPerin Marjut Hakala ( 9.10.).

Ihan eri alalla asioita seurasin lähes 50 vuotta, mutta samat ongelmat ovat aika yhteneviä. Ylitöiltä ja tuplavuoroilta ei oikein vältytä se paremmin tehtaissa kuin sairaaloissakaan. Missään komerossa ei ole väkeä, mistä sijainen saadaan, jos monta sairauspoissaoloa sattuu samaan aikaan. Ei kannata pitää ylimääräisiä työntekijöitä niin paljon, että joka tilanteessa riittäisivät.

Tosin Ruotsissa oli aikoinaan hyvin väljä sairauslomakäytäntö. Silloin laskivat joillakin työmailla, että jos kaikki tulisivat töihin jonakin päivänä, eivät kaikki sateen sattuessa mahtuisi katon alle.

Jos nykymenolla on usein henkilöstön riittävyyden kanssa vaikeuksia, kuten olen ymmärtänyt joskus päättäjienkin myöntävän. Mitenkä sitten vähennykset ja lomautukset sopivat tilanteeseen? Jos ne kohdistuvat johto- ja hallintoportaaseen, mitä epäilen, niin ehkä sitten.

Tehtaan tuotanto voi työntekijöitten puutteen vuoksi kärsiä, mutta kysymys on sittenkin vain rahasta ja asia on myöhemmin usein tehostamalla korjattavissa. Ainakin toistaiseksi ajatellaan, että potilaat on hoidettava. Henkilökunnan vähentämisen sijaan säästöjä olisi etsittävä muualta, ellei löydy sitten rahoitusta lisättävä. Silloin on säästöjä etsittävä muista menokohteista ja niitä kyllä löytyy. Minä voin konsultoida ihan ilmaiseksi.

Antti Sillanpää

Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.