Lukijalta: Kansallisvaltiot ovat muuttuvia kokonaisuuksia

Voimakas muuttoliike, joka nykyään kuohuttaa ihmisten mieliä, tuskin tulee kirjoittajan mielestä pysähtymään. Mika Horelli

Kiitokset Juhani Melaselle ( 6.10.)asiallisesta kommentista pikkukirjoitukseeni nationalismista. Äärinationalismin tunnistaminen on paikallaan. Ikävää on, että se näkyy maailman väkirikkaimpien maiden politiikassa, muun muassa Kiinassa uiguurivähemmistön sorto ja hindunationalistien toimet Kashmirissa. Venäjän presidentti Putinin valtapolitiikka kumpuaa myös samasta ilmiöstä. Balkanin 1990-luvun tapahtumat osoittivat, mihin äärinationalistinen yllytys voi johtaa.

Kansallisvaltio ei ole muuttumaton ilmiö. Käsitteen pohjana on valtio, jonka väestö on etnisesti samaa alkuperää tai sulautunut ajan mittaan kokonaisuudeksi.

Melanen kirjoittaa, että ”geneettinen koodi on kirjoitettu meille jokaiselle yksiköllisesti ja asuinpaikkamme määrittelee meidät hyvin tarkasti alueellisesti syntymämme perusteella jonkin hallinnon tai maan alaiseksi”.

Vaikka kyse on kansallisvaltiosta, määrittely sivuuttaa väestön etnisen alkuperän ja suhteet. Tulevaisuuden näkökulmasta määrittely voisi silti olla hyvä juuri siksi, että se ei huomioi asukkaiden etnistä taustaa.

Voimakas muuttoliike, joka nykyään kuohuttaa ihmisten mieliä, tuskin tulee pysähtymään. Afrikkalais- ja latinoperäiset asukkaat ovat kohta enemmistö muun muassa Yhdysvaltojen väestöstä. Sen vaikutus kansallisvaltion politiikkaan voi olla arvaamaton. Euroopassa afrikkalais- ja arabiperäinen väestö kasvaa tasaisesti. Se on johtanut maahanmuuttovastaisten liikkeiden vahvaan nousuun eri maissa. Väestökasvu maailmassa on kuitenkin jakautunut siten, että muutosta ei helposti pysäytetä. Oikealla politiikalla sitä voitaneen hillitä.

Melanen viittasi muun muassa kilpailuun kansallisella tasolla. Suorastaan liikuttavaa oli katsoa esimerkiksi Dohan kisoissa, kuinka innokkaasti maittensa lippua heiluttavat valkoihoiset britit ja saksalaiset huusivat ja kannustivat maidensa edustusasuissa kilpailevia "yön tummia" kilpailijattaria.

Valtiot tulevat säilymään kauan ja niiden merkitys tulevaisuudessakin on varmasti keskeinen. Voin täysin yhtyä Melasen kommenttiin ”Ainoastaan yhteistyöllä ja sopimuksilla voimme vaikuttaa ihmiskunnan kohtaloihin”.

Matti Annola

Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.