Lukijalta: Onnelantie 2:n kaavamuutosehdotus sotii Green City Lahtea vastaan

Tältä näyttää Onnelantien rukoushuoneen tilalle suunniteltu kerrostalo. Lahden kaupunki

Onnelantie 2:n kaavaehdotuksen julkaisun jälkeen järjestettiin yleisön kuuntelutilaisuus vanhalla kansanopistolla. Ehdotukset saivat paljon musertavaa kritiikkiä osakseen. Ehdotuksissa ei ensinnäkään oltu huomioitu alueen suojeluarvoja. Uudisrakentaminen tuhoaisi alueen arvokkaan puuston ja kaiken alueen kasvuston ja eliöstön. Autokellarin rakentaminen edellyttäisi alueella täydellistä maanvaihtoa ja sadevesien ohjausta viemäreihin ja osin Karjalankadulle.

Autotalleihin ajo Oikokadulle tehdystä liittymästä muodostaa turvallisuusriskin, onhan liittymiä lyhyelle Oikokadulle nyt jo neljä. Asuinkerroskorkeudeksi on uusimmassa versiossa esitetty viittä kerrosta, joka tarkoittaa 2 111 neliömetrin rakennusoikeutta. Museovirasto kritisoi lähes samoja asioita lausunnossaan, kuten autokantta liittymineen.

Miten kaavamuutos edistää kestävän kehityksen yhdyskuntarakennetta ja liikkumista ahtaine, vaarallisine liittymineen? Sadevedet sitä paitsi takuuvarmasti ohjautuvat Karjalankadulle. Miten kaavassa on huomioitu luonnon monimuotoisuus, kun luonnosta ei jää juuri mitään jäljelle? Paikan kaupunkikuvallinen näkymä muuttuu puuston hävityksen jälkeen. Lähiasukkaiden viihtyvyys ei ainakaan lisäänny. Kenen viihtyvyys sitten?

Lähiasukkaiden näköalat muuttuvat perusteellisesti. Kerrostalo kerrostaloa vastapäätä autohalleineen ja liittyminen luo naapurille lohduttoman näköalan. Tätäkö Green City Lahti tarkoittaa?

Kaikki asukkaiden toivomukset kaavan suhteen ovat olleet merkityksettömiä. Asukkaiden mielipiteet on vain julkaistu välittämättä niiden sisällöstä.

Suunnitelmat sotivat edelleen silloista yleistä mielipidettä vastaan. Tätäkö kaupungin demokraattinen päätöksenteko tarkoittaa?

Paljon puhutaan siitä, että asukkaiden pitäisi olla aktiivisempia ympäristönsä suhteen. Mutta sillä ei näköjään ole vaikutusta! Ainakaan tämän kaupunginosan asukkaita ei voi syyttää aktiivisuuden puutteesta. Lisäksi Museoviraston näkemykset asiasta voidaan näköjään ohittaa kuittaamalla vain lausunto saapuneeksi?

Päätökset tehdään ajattelematta asiaa sen syvemmin, vaikka eri vaihtoehtoja pitäisi vielä pohtia. Todennäköistä on, että päätös tehdään jälleen ”virastopäätöksenä”.

Kuullaanko vain tontin ostajan ja kaupungin mielipidettä asiasta: siis lisää rakennuskorkeutta, asuinneliöitä ja piha-asfalttia ja tietysti lisää tuottoa sijoitukselle? On valitettavaa todeta, että todennäköisesti raha merkitsee taas enemmän kuin ihminen.

Jos alueelle rakennetaan uudisrakennus, se voisi olla puurakenteinen kaksikerroksinen – Onnelantien muidenkin asuinrakennusten mukainen.

Lahti tulevana ympäristökaupunkina voi tehdä malliesimerkin siitä, miten rakentamisessa kerrankin huomioidaan muitakin arvoja kuin mitä yleisessä kaavoitusohjeessakin lukee, kuten vaikutukset ihmisen elinoloihin ja elinympäristöön, maa- ja kallioperään, veteen, ilmaan ja ilmastoon, kasvi- ja eläinlajeihin, luonnon monimuotoisuuteen ja luonnonvaroihin, alue- ja yhdyskuntarakenteeseen, yhdyskunta- ja energiatalouteen sekä liikenteeseen, kaupunkikuvaan, maisemaan, kulttuuriperintöön ja rakennettuun ympäristöön. Tekninen lautakuntahan käsittelee muutosehdotusta tänään tiistaina.

Nämä arviot on muutosehdotuksessa tehty, mutta niille ei anneta painoarvoa suunnitelmissa. Arviot yksiselitteisesti kumoavat yleisen mielipiteen, koska materiaaliset arvot (raha) ratkaisevat suunnitelmat ja päätökset. Tähän ollaan tultu.

Jaakko Saharinen

Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 2. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 3. Tilauskirjat: Korona iski ilmailualan pintakäsittelylaitoksiin erikoistuneen lahtelaisen Galvatekin liiketoimintaan kovaa – miljoonien tilaukset lykkääntyivät, mutta katse on jo käännetty valoisaan tulevaisuuteen
 4. Kadonnut 22-vuotias nainen löytyi kunnossa
 5. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 6. Heinolan Alkoon kesätöitä hakemaan marssinut Ulla Mäkinen istuu nykyään pöydän toisella puolella – "Haastatteluissa arvostan positiivisia ja iloisia hakijoita"
 7. Eläinsuojeluneuvoja Sallamaari Simpanen auttaa pulassa olevia eläimiä kellonaikaa katsomatta – "Välillä joku sanoo, että pitäisi antaa luonnon hoitaa"
 8. Moottoripyöräilijä törmäsi henkilöautoon ja loukkaantui Lahdessa - epäillään ajaneen päin punaisia
 9. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 10. Näin paljon Suomessa voi tienata voittamalla urheilukilpailun – kaksi lajia täysin omilla luvuillaan
 11. Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Valvontaa tehdään lähinnä naapurien valitusten perusteella
 12. Telttailu ei vaadi kansallispuistoon lähtemistä, vaan yöpyä voi niin lähimetsässä kuin kotipihallakin – lue aktiiviretkeilijän telttailuvinkit ja tärpit päijäthämäläisistä kohteista
 13. Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 14. Etlarin gallup Lahden torilla: Maatalouden kausityöntekijöillä on ollut Päijät-Hämeessä koronavirustartuntoja – huolettaako?
 15. Pääkirjoitus: Ansiosidonnaista työttömyysturvaa halutaan laajentaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.