Lahden sivistysjohtaja Lukijalta-kirjoituksessaan: Esimies ei ole kaupungin syöttöporsas

Populistinen puhe esimiehistä kaupungin syöttöporsaina on ala-arvoista, kirjoittaa Lahden sivistysjohtaja Tiina Granqvist Lukijan kirjoituksessaan.

Toimittaja Erno Laisi lyö Näkökulmassaan vettä kiukaalle aluemallikeskustelun yhteydessä esiin tulleeseen pullakahviesimies-puheeseen. ”Ei muuta kuin palaveripullaa tilailemaan ja kapulakielisiä diaesityksiä valmistelemaan. Aikaa ja rahaa tuntuu olevan”, julistaa Laisi.

Populistinen puhe esimiehistä kaupungin syöttöporsaina on ala-arvoista. On erittäin ikävää halventaa työtään tekeviä ihmisiä.

Ilman johtamista ja esimiestyötä kaupungin hommat eivät suju. Kaupungilla hoidetaan lakisääteisiä palveluita, joiden on toimittava häiriöttömästi. Tällaisia töitä ei voi hoitaa itseohjautuvassa organisaatiossa. Kokonaisvastuu, työnjako ja tehtävien hoidon organisointi ovat esimiesten tehtäviä.

Sivistyspalveluissa kaikki esimiehet tekevät myös operatiivista työtä, muun muassa palvelutarpeen arviointia ja viranhaltijapäätöksiä, joilla kuntalaisille tasapuolisesti myönnetään heidän tarvitsemansa palvelut. Esimerkiksi kolme aluepäällikköä tekee yhteensä noin 1 000 viranhaltijapäätöstä vuodessa. Tällaisia päätöksiä ovat muun muassa oppilaiden erityisen tuen ja pidennetyn oppivelvollisuuden päätökset, harkinnanvaraiset koulukuljetuspäätökset sekä vakituisten opettajien ja koulunkäyntiavustajien palkkauspäätökset.

Kaupungin palveluita pitää jatkuvasti kehittää ja uusiin haasteisiin vastata. Myös tähän tarvitaan asiantuntija- ja esimiestyötä.

Esimiestyö on palvelua, jolla tuetaan henkilökuntaa kaupungin tärkeiden palvelutehtävien hoitamisessa. Jokaisella työntekijällä on oikeus siihen, että esimiehellä on hänelle aikaa. Henkilökunnan hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtiminen on yksi tärkeä esimiestyön elementti. Jos alaisten määrä on liian suuri, esimiestyön laatu kärsii eivätkä työntekijät saa työssään tarvitsemaansa tukea.

Perusopetuksen osalta voidaan kuntien kustannusvertailutietokannasta (Kouluikkuna) todeta, että Lahdessa perusopetuksen hallinto on suurista kaupungeista halvimpia. Lahtelaiset veronmaksajat voivat olla tyytyväisiä hallinnon tehokkuuteen.

Haluan antaa julkisen kiitokseni sivistyspalveluiden sitoutuneille, vaativaa ja vaikuttavaa työtä tekeville esimiehille! Pidetään lippu korkealla eikä anneta typerien puheiden vähentää arvoamme ja työmme merkitystä!

Tiina Granqvist

Sivistysjohtaja

Lahden kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 2. Padasjoella riehuu suuri maastopalo, 50 sammuttajaa taistelee liekkejä vastaan
 3. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 4. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 5. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 6. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 7. Työttömien työntekijöiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 8. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 9. Hyvinvointiyhtymän perusterveydenhuollon lääkärit ja hammaslääkärit ovat huolissaan valmistellusta yhteisyrityksestä – enemmistö ei usko mallin hyödyttävän palvelutuotantoa
 10. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 11. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 12. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 13. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"
 14. Hartolassa syttyi maastopalojen sarja
 15. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.