Lukijalta: Lukiolaiset päihtyvät paineiden alla – ahdistus ja masennus yleistyneet Lahdessa

Vuoden 2019 kouluterveyskyselyn kuntakohtaiset tulokset julkaistiin hiljattain. Vaikka peruskoululaisten ja ammattikoululaisten tulokset päihteiden käytöstä ovat Lahdessa hieman positiivisempia kuin kaksi vuotta sitten, lukiolaisten päihteiden käyttö on lisääntynyt huolestuttavasti. Humalanhakuinen juominen ja tupakointi on lisääntynyt, kannabiskokeilut yleistyneet huomattavasti ja huumeiden hankinta koetaan yhä helpommaksi. Kannabiksen käyttöön suhtaudutaan kyselyn mukaan myönteisemmin kuin kaksi vuotta sitten.

Samanaikaisesti lukiolaisten ahdistus ja masennus ovat kasvaneet lahtelaisten lukiolaisten keskuudessa vuodesta 2017. Vuonna 2017 13 prosenttia koki olevan kohtalaisesti tai vaikeasti ahdistunut. Tänä vuonna näin koki jo 16,5 prosenttia maan keskiarvon ollessa 13,9 prosenttia.

Vähintään kaksi viikkoa kestänyttä masennusoireilua koki joka neljäs, viisi prosenttia enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Liki puolet koki, ettei saanut tukea ja apua koulun aikuisilta tai palveluista mielialaan liittyviin asioihin, vaikka olisi tarvinnut.

Kouluterveyskyselyssä korostuu lahtelaisten lukiolaisten päihteiden käytön yleistyminen ja mielenterveyden heikentyminen. Ei voi olla ajattelematta, etteikö näiden välillä olisi yhteyttä. Asiantuntijoiden mukaan päihteidenkäytöllä yritetään usein lieventää omaa pahaa oloa.

Huumeriippuvaisten lasten määrä on kasvanut ympäri Suomea ja yhä nuoremmat jäävät koukkuun. Taustalla on usein pahaa oloa ja mielenterveysongelmia, kuten koulukiusaamista, ahdistusta tai huono-osaisuutta. Ongelmat voivat alkaa pienestä missä tahansa perheessä, jos tukea ei ole saatavilla. Pieni vastoinkäyminen sosiaalisissa suhteissa, oppimisvaikeudet tai huomion puute voivat laukaista tapahtumasarjan, joka ilman tukea voi johtaa päihteiden käyttöön.

Koulujen muuttuessa yhä suuremmiksi tulee huolehtia siitä, että jokaisella lapsella ja nuorella on riittävä tuki koulunkäynnille eikä opiskelu muodostu liian ahdistaviksi tai stressaavaksi. Kiusaamistilanteita ja yksinäisyyttä tulee ennaltaehkäistä, oppimista tukea ennen vaikeuksia ja terveyspalveluita saada matalalla kynnyksellä ennen ongelmia. Nuorille pitäisi olla enemmän juuri heille suunnattua mielenterveyden perushoitoa lähellä heidän arkeaan kouluympäristössä.

Muun muassa Espoossa nuorten masennusoireet vähenivät, kun he saivat lyhytaikaista keskusteluapua koulussa. Varhainen interventio ennaltaehkäisi erikoissairaanhoidon tarvetta, sillä kun nuorta päästään tukemaan varhain, eivät ongelmat ehdi paisua.

Haastavaksi tilanteen ratkaisemisen tekee se, että nuorten opiskelusta ja terveydestä päätetään eri pöydissä. Opiskelijaterveydenhuolto on Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän päätettävissä, kun taas koulunkäynnistä päättää Lahden sivistyslautakunta. Vaikka yhteistyötä tiivistetään jatkuvasti, resursseista päättää suurien talousongelmien kanssa kamppaileva hyvinvointiyhtymä.

Toivoisinkin, että päättäjät, jotka päättävät hyvinvointiyhtymän resurssien jaosta, asettaisivat nyt lapset ja nuoret etusijalle. Sillä kun se tehdään, myös yhtymän talousvaikeudet tulevaisuudessa helpottuvat ja Lahden elinvoima kasvaa.

Maria Mäkynen

sivistyslautakunnan puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu (sd.)

Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 2. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 3. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 4. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 5. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 6. Uutissuomalaisen debatti: Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja
 7. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 8. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 9. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 10. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 11. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 12. Beatmakers juhlii uutta levyään Heinolassa lauantaina
 13. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 14. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 15. Lukijalta: Ihmettelen joidenkin yhteisyritystä vastustavien taipumista apatiaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.