Lukijalta: Käsittämätön ja järkyttävä päätös yhtymältä lopettaa vanhojen päivätoiminta

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on päättänyt, että vanhojen päivätoiminta loppuu. Tieto on käsittämätön ja järkyttävä.

Sosiaalihuollon ja terveydenhoidon yhdistäminen on ollut parin viime vuosikymmenen suuri tavoite. Näin sitä puretaan ja toivotaan, että Asikkalan kunta ottaisi asiasta kopin ja toiminta erotettaisiin terveydenhuollosta. Ei ole edes tietoa, että asiasta neuvoteltaisiin kunnan kanssa.

Vanhojen päivätoiminta on tukenut kotona asumista ja ollut samalla arvokasta kulttuuritoimintaa terveyskeskuksen naapurissa Vääksyssä. Siihen tarkoitukseen Oltermanni rakennettiin yli 20 vuotta sitten.

Mutta hiukan taustaa niin kuin olen sen kokenut. Muutin Vääksyyn 16 vuotta sitten oltuani eläkkeellä viisi vuotta. Menin Oltermanniin ja minut ohjattiin kellariin vanhojen puutyöverstaaseen, jossa kymmenkunta vammaista ja vanhaa olivat yhdessä toisiaan auttaen tekemässä muun muassa käyttöesineitä, entisöintejä, koriste-esineitä, taidekäsitöitä ja pauloittamassa verkkoja. Tämä toiminta loppui ja muukin päivätoiminta väheni, kun terveysyhtymä Oivan terveysnäkemykseen tämä toiminta ei sopinut, kun asioita piti priorisoida.

Sisääntuloaulassa oli hyvät tilat pitää muun muassa puutyöverstaan näyttelyitä sekä taide-, perinne- ja käsityönäyttelyitä. Tila oli varattu pitkälle eteenpäin. Vanhojen kerhoissa näitä töitä tehtiin ja valmisteltiin.

Lisäksi oli monenlaista musiikkia, tuolijumppaa, ja mikä hienointa, huonokuntoisimpia autettiin saunassa käymisessä. Kampaajakin oli maksusta paikalla. Tärkeitä olivat yhdessä järjestyt isot juhlat.

Iloitsin, että Vääksyssä on esimerkillinen vanhojen päivätoiminta, oikeaa terveyttä tukevaa kulttuuritoimintaa. Myöhemmin tiloja vähennettiin ja ohjaajalle annettiin muita tehtäviä. Toiminta supistui.

Sitten tuli Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ja päätti muun muassa, että ohjaajan on käytävä useassa kunnassa, epäinhimillisesti jopa viidessä kunnassa viikossa ja saatava niissäkin viriämään toimintaa. Mutta Asikkalassa piti vähentää, kun kuntia pitää kohdella tasa-arvoisesti ja kun Asikkalassa asiat olivat liian hyvin.

Nyt voi vain todeta, että arvokasta oli se tuki, minkä moni vanha sai viimeisinä vuosinaan ja samalla toiminta antoi vanhoille voimia tukea toinen toistaan.

Ei terveydenhoito ole vain pillereitä ja leikkauksia. Tarvitaan myös arkikulttuuria ja yhteisöllisyyttä. Luottamus ainakin hyvinvointiyhtymään horjuu pahasti. Mitä tekee nyt Asikkalan kunta?

Vanhoilta, ongelmakansalaisilta on hyvä ottaa, kun heistä ei ole itseään puolustamaan. Siltä se vaikuttaa.

Paavo Lounela

Asikkala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.