Lukijalta: Lahti ei ole enää Suomen Chicago vaan Detroit

Lahtelaisia on pitkään vaivannut perusteltu masennus ja hällä väliä -asenne oman kaupunkinsa suhteen. Millä muulla voidaan selittää toriparkin rakentaminen tai Postitalon tuhoaminen?

Seuraavana vuorossa olisi Osuuskauppa Hämeenmaan junailema Aleksanterinkadun ylittävä silta.

Vastaavia surkeita jalankulkusiltoja voi halutessaan nähdä Yhdysvaltojen jokaisessa kuolevassa keskisuuressa kaupungissa. Mutta yksityinen etu on tietenkin yhteistä hyvää tärkeämpää. Kysykää vaikka Lahden kaupunginvaltuustolta.

Lahti ei ole Suomen Chicago vaan Detroit – kuoleva, autoilijoille suunniteltu kaupunki hienolla menneisyydellä, epävarmalla nykyisyydellä ja synkällä tulevaisuudella. Green Capital -arvonimelläkään ei ole mitään merkitystä, jos Lahdesta ei tehdä sen myötä parempaa paikkaa kaupunkilaisille. Siis muillekin kuin Green Capital -hankkeen vetäjille.

Ei kuitenkaan niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Kaupunkikulttuuri elää Lahdessa nousukauttaan ja saahan kaupunki viimein, vuosikymmenten väännön jälkeen oman taide-, juliste- ja muotoilumuseon LADin.

Kaikki tämä on valitettavasti yhdentekevää, jos kaupunkia kehitetään ylhäältä käsin ghetoksi ja vähiä jäljellä olevia historiallisia rakennuksia, jotka tekevät Lahdesta Lahden, pyyhitään pois kaupunkikuvasta. Ja rakennetaan roskaa tilalle.

Esimerkiksi kaikki Lahdessa viimeisten vuosikymmenten aikana rakennetut asuinkerrostalot taitavat ansaita esteettisin perustein purkutuomion. Aloittaa voisi vaikka Nuorisosäätiön talosta Aleksanterinkatu 5:ssä.

Olisiko tähän tilanteeseen syytä puuttua, kuinka epätoivoisin keinoin tahansa? Vaikka nyt ensin Aleksanterinkadun siltaa vastustavan adressin muodossa, jolle kaupungin päättäjät voivat hymähtää ja kohauttaa olkapäitään.

Viime kädessä kysymys taitaakin kuulua, että kuka suojelisi Lahtea Lahden päättäjiltä ja hyvä veli -verkostoilta, jotka kaupungin rakennushankkeista hyötyvät?

Mika Pylsy

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nastopoli paras Päijät-Hämeen lukioista STT:n lukiovertailussa – rehtori antaa kunnian abeille, mutta "peruskoulun arvosanoja ei voi vertailla keskenään"
 2. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 3. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 4. Koulujen avaaminen ei pahentanut epidemiaa – "Tekoa ei ainakaan tässä vaiheessa voi virheeksi julistaa"
 5. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 6. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 7. Henkilöauto suistui tieltä ja syttyi palamaan Hartolassa
 8. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 9. Hankejohtaja rauhoittelee huolia hyvinvointiyhtymän yhteisyrityksestä: "Toivoisin, että henkilöstö antaisi tähän mahdollisuuden"
 10. Kisapuiston stadionin tekonurmi rauhoitetaan muutamaksi päiväksi kesäkuussa, laatutestaajat tulevat taas mittauksineen
 11. Tulipalon sammutustyö jatkui koko perjantain Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 12. Lapsiseksirikosten tutkinta-aikoja pyritään lyhentämään, ensin kartoitetaan pullonkauloja
 13. FC Lahti odottaa yleisömäärälinjauksia heinäkuulle, suunnitelmat yli 500 katsojan ottamiselle ovat olemassa
 14. Lahtelaismiehellä huume-epäily Lahdessa ja Kotkassa
 15. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 28.5.2020
 2. Fingerpori 29.5.2020
 3. Tulipalon sammutustyö jatkui koko perjantain Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 4. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 5. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 6. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 7. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 8. Moottoripyöräilijä kaahasi 50 kilometrin rajoitusalueella Hollolassa
 9. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 10. Poliisi löysi kadoksissa olleen Orimattilassa
 11. Padasjoen maastopalopaikan sammutustyöt saatiin päätökseen vihdoin torstai-iltana
 12. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 13. Näppis: Purkupihastakin lähtee aikamoinen savupilvi, millaisia mustia pilviä nouseekaan purku- eli Kierrätyspuistosta?
 14. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 15. Synnyttäjiä koskevia rajoituksia höllennetään Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymä pitää osan rajoituksista voimassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.