Lukijalta: Padasjoki halutaan säilyttää elinvoimaisena

Erno Laisi arvosteli Esalaisessaan pieniä kuntia valtionosuuksien väärinkäytöstä. Kommentoin asiaa vain Padasjoen osalta.

Moitit Padasjokea siitä, että lukiolaisille tarjotaan ilmaiset kirjat, läppärit ja jopa autokoulu ilmaiseksi ja näin houkutellaan lukiolaisia paikkakunnalle mahdollisesti muualta, ja ennen kaikkea paikkakuntalaisia jatkamaan peruskoulun jälkeen lukiossa, jotta palvelut säilyisivät.

Mielestäni analyysisi oli aika pinnallinen. Totta kai päätarkoituksena on lukion säilyttäminen paikkakunnalla, koska halutaan, että maaseutu pidetään elinvoimaisena. Perusasioiden pitää olla kunnossa eli kylällä koulu, ja myös ne lääkäripalvelut saavutettavissa. Tämä on minimi.

Kyllä maalle muutetaan muutenkin kuin töiden perässä. Nykyään tehdään muun muassa paljon etänä töitä, minkä mahdollistavat hyvät valokuituyhteydet.

Padasjoelta on lyhyt matka Lahteen ja Hämeenlinnaan, joten maalta käsin voi käydä kauempana töissä eikä se ajallisesti vie enempää aikaa kuin ruuhka-Suomessakaan – jopa vähemmän. Maalla asuminen on sitä paitsi halvempaa.

Kyllä meillä tosiaan tehdään töitä sen eteen, että kunta säilytään elinvoimaisena. Jos siinä menee sitten valtionosuusrahoituksia sinun mielestä vääriin tarkoituksiin, niin me kyllä pystymme elämää sen kanssa, jos näin on. Tuskinpa nuo yhteisten varojen käytöt kaupungeissakaan aina menevät ihan oikeaan osoitteeseen.

Jos menettäisimme lukion, niin vaarana olisi myös peruskoulun näivettyminen, koska oppitunteja olisi kovin vähän tarjota opettajille. Tämä saattaisi johtaa taas siihen, että pahimmassa skenaariossa ei olisi siis peruskouluakaan kohta.

Lääkäripalveluista tullaan taistelemaan myös Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kaavailuista huolimatta, ja pidetään peruspalvelut eikä luovuteta taistelua suurkaupunkilaistumistrendeille.

Maalla on mukavaa ja turvallista!

Ilpo Siljander

Padasjoen Perussuomalaiset puheenjohtaja ja kunnanvaltuutettu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rajoitusten höllentäminen ei tuonut ryntäystä takaisin Veikkauksen pelikoneiden äärelle
 2. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 3. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 4. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 5. Valtteri Bottas kurvasi toiseksi Britannian gp:n vapaissa harjoituksissa Silverstonen radalla
 6. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 7. Sään puolesta lomalotto ei suosinut tänä vuonna heinäkuussa lomailleita – yöt olivat Lahdessa viileitä, myös sateita oli tavallista enemmän
 8. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 9. Suomessa todettu 14 uutta koronavirustartuntaa
 10. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 11. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 12. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 13. Helleraja rikkoutui Lahdessa lauantaina, myös sunnuntaille luvassa aurinkoa
 14. Kaasujalka oli jälleen raskas Viitostiellä Heinolassa
 15. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.