Lukijalta: Terveyspalveluiden keskittämisen sijaan harkittava muitakin vaihtoehtoja

Terveyskeskusten keskittäminen Lahden kaupunginsairaalaan (LKS) on yhdestä tulokulmasta ajateltu ja katsottu – rahan säästämisen. Tuleeko keskittämisestä kuitenkaan odotettua säästöä? Muitakin näkökulmia voidaan huomioida.

Perusterveydenhuoltoa tulee vahvistaa ja kehittää. Yksi keino on sallia asiakkaille käynnit millä tahansa terveysasemalla tai siellä LKS:ssä. Ajan voisi siis saada mistä vain. Ei olisi nykyisiä rajoja, vaan vapaata aikaa tarjottaisiin sieltä, missä vain sitä on. Ajatushan on, että hoitoon pitäisi päästä mahdollisimman pian. Saatavuutta voidaan lisätä näinkin, sitä kuuluisaa valinnanvapautta lisäämällä.

Launeen lähiklinikka on remontin tarpeessa. Se korjaukseen voidaan hakea sosiaali- ja terveysministeriön/valtion tukea. Korjauttaminen lisäisi Lahden verotuloja sekä pienentäisi työttömyysprosenttia.

Mikäli lähiklinikan tiloille ei ole ostajaa, onko järkeä tyhjentää ne ja maksaa tyhjistä neliöistä käyttökustannuksia? Ei todellakaan.

Itäisellä klinikalla, Ahtialassa ei ole remontin tarvetta. Tilaa käytetään niin terveyskeskuksena kuin kirjastonakin. Tosin lopettamalla saataisiin yhdellä iskulla kaksi kärpästä – ajettua alas sekä terveyskeskus että kirjasto. Kumpikin toimiala säästäisi.

Jälleen tila jäisi tyhjäksi ja jollei sille ole ostajaa jo ennen alasajoa, jäisi turhia kustannuksia taas veronmaksajille maksettaviksi. Kaikki ovat pois palveluihin käytettävästä budjetista.

Mikäli tarkoitus on säästää, niin katseet pitää suunnata nimenomaan perusterveydenhuollon kehittämiseen, ja terveysasemathan ovat siinä keskiössä. Asemille tarvitaan lisää ilta-aikoja, jotta saadaan ne ei erikoissairaanhoitoa tarvitsevat hoidettua edullisemmin.

Lääkäreiden palkkaamiseen on jo valtiolta rahaa tulossa Päijät-Hämeeseen, joten nyt jäitä hattuun.

Ei kaiken keskittäminen keskustaan ole juuri se ainoa oikea ajatus. Voidaan säilyttää sivupisteet, joista myös otetaan täysi hyöty irti. Mikäli toimintakapasiteetti ei ole riittävä, voidaan asemille miettiä oheistoimintoja.

Kilpailukykyähän ei julkisten palvelujen tuottajan tarvitse miettiä, kun ei sitä voittoa tavoitella.

Ollaan jo todettu, ettei Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän perustaminen ollut autuaaksi tekevää, vaan itse asiassa kaikkia palveluja heikentävä yritys. Kuntalaisethan on kuitenkin hoidettava.

Keskittämisellä toki haetaan lisää säästöä, varsinkin henkilöstökuluista, ne kun tuntuvat olevan suurin menoerä joka paikassa. Vielä ei voida toimia ilman henkilöstöä, mutta ehkä halvemmalla, kun oikein kiristetään. Tulokulmia on kuitenkin muitakin ja väärässä paikassa säästäminen kääntyykin miinusmerkkiseksi. Sekin on jo todettu.

Satu Lehtola,

varavaltuutettu (sd.)

Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 2. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 8. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 9. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 10. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 11. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 12. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 13. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 14. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta
 15. "Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.