Lukijalta: Terveyspalveluiden keskittämisen sijaan harkittava muitakin vaihtoehtoja

Terveyskeskusten keskittäminen Lahden kaupunginsairaalaan (LKS) on yhdestä tulokulmasta ajateltu ja katsottu – rahan säästämisen. Tuleeko keskittämisestä kuitenkaan odotettua säästöä? Muitakin näkökulmia voidaan huomioida.

Perusterveydenhuoltoa tulee vahvistaa ja kehittää. Yksi keino on sallia asiakkaille käynnit millä tahansa terveysasemalla tai siellä LKS:ssä. Ajan voisi siis saada mistä vain. Ei olisi nykyisiä rajoja, vaan vapaata aikaa tarjottaisiin sieltä, missä vain sitä on. Ajatushan on, että hoitoon pitäisi päästä mahdollisimman pian. Saatavuutta voidaan lisätä näinkin, sitä kuuluisaa valinnanvapautta lisäämällä.

Launeen lähiklinikka on remontin tarpeessa. Se korjaukseen voidaan hakea sosiaali- ja terveysministeriön/valtion tukea. Korjauttaminen lisäisi Lahden verotuloja sekä pienentäisi työttömyysprosenttia.

Mikäli lähiklinikan tiloille ei ole ostajaa, onko järkeä tyhjentää ne ja maksaa tyhjistä neliöistä käyttökustannuksia? Ei todellakaan.

Itäisellä klinikalla, Ahtialassa ei ole remontin tarvetta. Tilaa käytetään niin terveyskeskuksena kuin kirjastonakin. Tosin lopettamalla saataisiin yhdellä iskulla kaksi kärpästä – ajettua alas sekä terveyskeskus että kirjasto. Kumpikin toimiala säästäisi.

Jälleen tila jäisi tyhjäksi ja jollei sille ole ostajaa jo ennen alasajoa, jäisi turhia kustannuksia taas veronmaksajille maksettaviksi. Kaikki ovat pois palveluihin käytettävästä budjetista.

Mikäli tarkoitus on säästää, niin katseet pitää suunnata nimenomaan perusterveydenhuollon kehittämiseen, ja terveysasemathan ovat siinä keskiössä. Asemille tarvitaan lisää ilta-aikoja, jotta saadaan ne ei erikoissairaanhoitoa tarvitsevat hoidettua edullisemmin.

Lääkäreiden palkkaamiseen on jo valtiolta rahaa tulossa Päijät-Hämeeseen, joten nyt jäitä hattuun.

Ei kaiken keskittäminen keskustaan ole juuri se ainoa oikea ajatus. Voidaan säilyttää sivupisteet, joista myös otetaan täysi hyöty irti. Mikäli toimintakapasiteetti ei ole riittävä, voidaan asemille miettiä oheistoimintoja.

Kilpailukykyähän ei julkisten palvelujen tuottajan tarvitse miettiä, kun ei sitä voittoa tavoitella.

Ollaan jo todettu, ettei Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän perustaminen ollut autuaaksi tekevää, vaan itse asiassa kaikkia palveluja heikentävä yritys. Kuntalaisethan on kuitenkin hoidettava.

Keskittämisellä toki haetaan lisää säästöä, varsinkin henkilöstökuluista, ne kun tuntuvat olevan suurin menoerä joka paikassa. Vielä ei voida toimia ilman henkilöstöä, mutta ehkä halvemmalla, kun oikein kiristetään. Tulokulmia on kuitenkin muitakin ja väärässä paikassa säästäminen kääntyykin miinusmerkkiseksi. Sekin on jo todettu.

Satu Lehtola,

varavaltuutettu (sd.)

Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 2. Palava juna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junaliikenne poikki Lahdesta Riihimäelle
 3. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 4. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 5. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 6. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 7. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 8. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 9. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 10. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 11. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 12. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 13. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 14. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 15. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.