Lukijalta: Perusterveydenhuollon keskittäminen vaatii tukitoimia

Kiistattomat asiantuntijat Martti Talja, Kirsi Timonen ja Pasi Pohjola (6.10., 9.10. ja 18.10.) ovat esittäneet painokkaan mielipiteensä ja huolestuneisuutensa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän sopeuttamisohjelmasta.

Erikoissairaanhoito Suomessa on hyvällä palvelutasolla, mutta perusterveydenhuollossa on katsottu olevan parantamisen varaa. Voi kysyä, miten perusterveydenhuollon palveluita parannetaan terveysasemia lakkauttamalla tai niiden palvelutasoa huonontamalla.

Palvelujen keskittäminen parantaa kustannustehokkuutta ja toimintatehokkuutta palvelun tuottajan näkökulmasta. Se ei välttämättä paranna asiakkaiden palvelujen saatavuutta ja tasoa. Eräänä mittarina perusterveydenhuollon palvelutasolle on käytetty jonotusaikaa hoitoon. Pari vuotta sitten lääkäriin pääsi maakunnassa nopeimmin eli kahdessa päivässä Padasjoella.

Lahden lähiklinikoiden keskittäminen on perustellumpaa kuin kuuden maaseutukunnan sote-keskusten palvelutason alentaminen. Lahdessa etäisyydet vaikkapa Padasjokeen verrattuna ovat pieniä. Myös julkisen liikenteen palvelutaso on melko hyvä.

Lahdessa on kuitenkin välttämätöntä, että hyvinvointiyhtymä ja liikennepalveluista vastaava kaupunki ajoittavat toimenpiteensä siten, että Sairaalanmäen pysäköintiongelmia mahdollisuuksien mukaan vältetään ja että julkisen liikenteen palveluissa otetaan huomioon palvelujen keskittämisen vaikutukset. Kaupunkiliikenteen runkolinjat on suunniteltava siten, että uudelle keskitetylle terveysasemalle liikkumisvaikeuksia omaavat pääsevät yhtä hyvin kuin esimerkiksi keskussairaalaan.

Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 voisi myös edistää julkisen liikenteen käyttöä pidentämällä bussien arkipäivittäisen seniorialennuksen voimassaoloaikaa ja siten ohjata liikkumista ympäristöystävällisempään suuntaan.

Paljon vaikeampi tilanne on maaseudulla, jossa bussiliikenne näyttää olevan huonoimmillaan toisen maailmansodan jälkeen. Kiireettömän hoidon tarpeessa naapuriapu tai taksi ovat autottomilla ainoa ratkaisu eli yhteiskunta säästää kustannuksiaan asiakkaiden kustannuksia kasvattamalla.

Olisi myös tarpeen katsoa Martti Taljan ehdottama valtion hätärahoitus ennen paniikkisäästöjä. Kun Päijät-Häme tulee olemaan voittaja uudessa valtion rahoittamassa sotessa, olisi tähän vahvat perusteet.

Pentti Rauhala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 2. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 3. USA:n korkein oikeus: New Yorkin syyttäjällä oikeus saada käyttöönsä presidentti Trumpin vero- ja taloustiedot
 4. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 5. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 6. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 7. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 8. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 9. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 10. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 11. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 12. Ministeriö esittää suojavarusteiden hankkimista 100 miljoonalla eurolla
 13. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 14. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 15. Koronatartuntaketjuja seuraava mobiilisovellus käyttöön syksyllä – tilanne sairaanhoitopiireissä on rauhallinen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.