Lukijalta: Ihmisten palvelutarpeet huomioitava talouden todellisuuden ohessa

Osataanko ja huomataanko riittävästi perehtyä siihen, miten muutokset vaikuttavat ihmisiin?

Ihmisten arkisen elämän haasteet ovat luonnollisesti erilaiset monista eri syistä. Elämänvaihe, taloudellinen tilanne, toimintakyky ja sairaudet muun muassa voivat vaikuttaa suuresti arjen sujuvuuteen ja selviytymiseen.

Kunnalliset palvelut ovat osaltaan monien tukena eri tilanteissa. Ruohonjuuritasolla elävän ihmisen huolet voivat joskus jäädä myös näkymättömiksi, kun esille vyöryy palvelujen järjestämiseen vaikuttavia, mittaluokaltaan suuria taloudellisia haasteita. Niitä nousee esiin kuntien nykyisessä, kireässä taloudellisessa tilanteessa väistämättä ja niihin joudutaan reagoimaan.

Tällaisessa tilanteessa tulee pohtineeksi, osataanko ja huomataanko riittävästi tarkastella sinänsä välttämättömiksi osoittautuvien ratkaisujen ja muutosten, esimerkiksi palveluja koskevien sopeuttamisratkaisujen, vaikutuksia kaikilla tasoilla, jokapäiväisen elämän piirissä. Samalla on syytä pitää silmällä yhdenvertaisuuden toteutumista etenkin iäkkäiden, pitkäaikaisesti sairaiden, vammaisten henkilöiden ja muilla tavoin heikentyneestä toimintakyvystä kärsivien sekä syrjäytymisvaarassa olevien henkilöryhmien osalta.

Ylätason hyvältä vaikuttavaa toiminnallista ja taloudellista ratkaisua on aina hyvä, suorastaan välttämätöntä arvioida ennakolta myös perustason palveluja käyttävien ihmisten näkökulmasta. Kun tämä on tehty, tiedetään ainakin pääosin, millaisia vaikutuksia päätöksillä on ja niihin voidaan sitoutua ja niistä ja niiden seurauksista vastata. Hyvän hallinnon tärkeisiin menettelytapoihin kuuluukin kytkeä jo päätösten valmisteluvaiheessa niiden vaikutusten riittävä arviointi.

Päätösten ja esimerkiksi kunnallisia palveluja koskevien ratkaisujen vaikutukset näyttäytyvät luonnollisesti eri tavalla ihmisen arjessa monesta eri syystä. Vaikutukset voivat olla erilaiset esimerkiksi yksinasuvien ihmisten ja perheiden asuinpaikan, liikenneyhteyksien, ihmisten työllisyystilanteen, toimeentulon ja toimintakyvyn sekä ikävaiheen näkökulmasta.

Näiden ja monien muiden muuttujien merkitystä tulisi siis tarkastella, kun mietitään erilaisten valmisteilla olevien tärkeiden päätösten vaikutuksia. Tarkastelunäkökulman tulee olla riittävän laaja ja kattava. Tehtävä ei ole yksinkertainen ja kaikkia tyydyttävää lopputulosta ei ole helppo saavuttaa. Usein on kuitenkin niin, että jos heikossa taloudellisessa tilanteessa ei tehdä mitään, ollaan kohta vielä huonommassa tilanteessa ja joudutaan tekemään entistä huonompia pakkoratkaisuja.

Taloudellisen tilanteen vaatima pohdinta avaa toisaalta myös mahdollisuuden tehostaa ja uudistaa palveluja niitä käyttävien näkökulmasta.

Palvelutoiminnan asiakaslähtöinen pohdinta on tällöin sekä palveluja käyttävien kuntalaisten että niitä tuottavien toimijoiden ja rahoittavien kuntien etu. Muutos voi tällöin olla mahdollisuus myös parempaan eikä aina huonompaan suuntaan.

Pentti Lampi,

lääkintöneuvos,

kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen jäsen (kok.)

Hollola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. C-kirjain rintaan, kiekko päin tuomaria – Taavi Vartiaisella ei ollut ihan tavallinen lauantai-ilta
 2. "Ihan käsittämättömän makee juttu" - Tyhjästä rakennettu Finlandia Hike sai kehuja
 3. Poliisi: Missä hän on? Nuori tyttö kateissa, liikkuu ilmeisesti Lahden seudulla
 4. Lahti erotti kolme yhtymäkokousedustajaa – "Kenkää tuli, että tärähti"
 5. Finlandia Hike houkutteli osallistujia – kuuntele, kun ensimmäinen täyden matkan osallistuja ylittää maaliviivan
 6. Lahdessa kateissa ollut mies on löytynyt
 7. Tuuli-myrsky katkoo sähköjä lounaassa, etelässä ja idässä, tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi
 8. Tenava-Finlandiaan sentään löytyi lunta – "Sää ei kuitenkaan ole niin paha kuin ennusteet lupasivat"
 9. Peliitat pisti RoKin voittoputken poikki - Severi Lahtisen huikea yksilösuoritus toi voiton
 10. Hartolalaisen puhelinnumeroa käytettiin teknisen tuen huijaukseen – uhreina tuhansia suomalaisia
 11. Vuokramökin jätevesiä pumpattiin maastoon Asikkalassa – asukas ei uskaltanut ilmoittaa poliisille heti: teko ehti vanhentua
 12. Manserokkari myy soittimia Lahdessa – "Täällä on älyttömän kovia soittajia, oli genre mikä hyvänsä"
 13. Uusia asuntoja valmistuu Lahteen tänäkin vuonna sadoittain – Hennalassa upouusi koti maksaa 3 600 euroa neliöltä
 14. "Se tuntui täysin epätodelliselta" – lahtelainen lauluntekijä jatkoon Voice of Finlandissa
 15. "Isoja nukahduksia, joita ei saisi missään olosuhteissa tulla" – FC Lahti kompastui Hakaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.