Lukijalta: Padasjoen kunta parantelee julkikuvaansa, Museokoulu ja kylätalo arvorakennukseen

Padasjoen kunta on saanut huonon arvosanan luonnon ja rakennusten suojeluun liittyvistä asioista. Vakavin ylilyönti oli, kun kunta kaatoi viime vuonna suojellun Kankaantien lehtikuusikujanteen. Se kuului alun perin Saksalan kartanon neljän kujanteen kokonaisuuteen. Samalla kunta rikkoi itse laatimaansa ja hyväksymäänsä luonnonlakia ja kestävän kehityksen periaatteita.

Vei aikaa ennen kuin kunta istutti uudet taimet kaadettujen puiden tilalle. Niitä on nyitty sieltä täältä omavaltaisesti pois kasvatusputkista. Samalla koko kaato-operaation ”nokkamiehet” vaativat kunnalta kujanteen suhteen monia uusia toimia. Kujanteen tielinjan mittaukset ovat menossa.

Padasjoen kunnan uuden johdon suhtautuminen vanhojen historiallisten rakennusten kunnostamiseen on vihdoin muuttumassa. Kovaa kritiikkiä saivat aikanaan Kullaspirtin ja retkeilymajan purkamiset Kullasvuoressa ja Laivarannassa. Juuri nämä rakennukset olivat täynnä värikästä pitäjän historiaa.

Parhaillaan Jokioisten 144 vuotta vanhaa puukoulua pelastetaan museokouluksi. Myöhemmin se voisi toimia myös kylätalona. Viime elokuussa tehtyjen ulkomaalausten myötä tämä puinen koulutalo on jo korea kuin karamelli.

Myös pitäjäarkiston perustamista samaan rakennukseen olen moneen otteeseen esittänyt. Tuhoutuihan viereisen historiallisen Ahjolan hirsilinnan tulipalon mukana muun muassa nuorisoseuran arkisto.

Peruskorjattavaan Jokioisten kouluun kunnostetaan aluksi ainakin museoesineille näyttelytilaa ja kesäkahvia.

Museoviraston lausunnon mukaan tämä kirkonkylän vanhin koulurakennus on lajissaan Päijät-Hämeen maakunnan edustavimpia. Uudessa talousarvioesityksessä on museokoulun sisätilojen kunnostukseen varattu 15 000 euron pieni aloitusraha. Maalaustyöt maksoivat lähes 40 000 euroa. Seuraavaksi odottaa vuoroaan rakennuksen kattotyöt ja viimeisenä sisätilojen lopullinen korjausremontti.

Taloa ovat viimeksi käyttäneet muun muassa lennokki- ja partiokerhot. Nyt siellä säilytetään joitakin Nyystölän lakkautetusta kotiseutumuseosta siirrettyjä museoesineitä.

Koulun ylimääräisestä roinasta on vielä päästävä eroon. Talossa toimi aikanaan myös kirkonkylän kirjasto ja paikallislehden kotitoimitus.

Mikäli Padasjoen kirkonkylän kyläyhdistys innostuu todella kylätalohankkeesta, korjaus- ja muutostyöt tehtäisiin sisätiloissa myös talkootyönä. Siihen liittyvät päätökset vielä puuttuvat. Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta on mahdollista saada kylätalohankkeelle jopa 50 prosentin rahoitustuki. Myös Leader-rahoitusta haetaan parhaillaan.

Jaakko Ritamies

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu