Kohteen pääsuunnittelija: Lahden konserttitalon ilmanvaihtojärjestelmää parannetaan

Lahtelaisuuden ydintarina tiivistyy vuonna 1954 valmistuneeseen Konserttitaloomme. Kaupunki lahjoitti tontin evakossa olevalle Viipurin musiikkiopistolle. Vastineeksi kaupunki sai käyttää salia veloituksetta. Luova järjestely ankkuroi viipurilaiset kaupunkiimme.

Sisäilmakeskustelu nosti suojelurakennuksen taas otsikoihin. Osmo Soininvaara esitti jo 20 vuotta sitten, että jokaisessa oikeassa kaupungissa on skandaalinkäryinen teatteri. Lahdessa se näyttää olevan Konserttitalo. Jo alkuhämäristä alkaen.

Olemme vastanneettämän upean suojelukohteen arkkitehti- ja pääsuunnittelusta vuodesta 2012. Nykytilanne viittaa ilmanvaihdon epätasapainoon. Jos raitisilmasuodattimia ei ole vaihdettu vähintään kolme kertaa vuodessa, sisätila voi alipaineistua. Korvausilmaa tulee silloin hallitsemattomasti vanhoista rakenteista. Tärkeintä olisi lämmityksen ja ilmanvaihdon tasapainon hienosäätö. Kiireellisyysjärjestyksen ensimmäiset kohdat olivat ilmanvaihto ja siivous.

Sirate Group oy:n tuoreen tutkimusraportin toimenpide-ehdotuksen ensimmäisessä kohdassa pureuduttiin juuri ilmanvaihtojärjestelmään, sen tasapainottamiseen, puhdistukseen ja suodattimien vaihtoon.

Sisätiloihin kadulta rullaavat kumirenkaat saattavat tuoda mukanaan katupölyä sekä eläin- ja autoperäisiä ainesosia. Yhden sisäänkäynnin periaate rajaisi epäpuhtaudet pitkälle ”kuravyöhykkeelle”.

Rakenteelliset korjaukset ovat seuraavana toimenpidelistassa.

Rakennussuojelu edellytti säilytettäväksi vanhoja rakenteita: aulojen ja käytävien akustisia verhoiluja, salin vanhoja istuimia ja Sirpo-salin parkettilattian. Niissä on puolivuosisataa lahtelaisuuden perimää.

Pokko Lemminkäinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 2. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 3. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 4. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 5. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 6. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 7. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 8. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"
 9. Fc Lahden otteet pitivät - katso kuvat voittoisasta ottelusta Lahdessa
 10. Käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla kaksi lahtelaismiestä epäiltyinä muun muassa pyörävarkauksista – poliisin hallussa on pyöriä, joiden alkuperä ei tiedossa
 11. Lahden eteläisen kehätien varrelle tulee opiskelijoiden suunnittelemaa taidetta – betoni peittyy näyttävillä maalauksilla
 12. Perussuomalaisilla 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 13. Aste räppää Ace Cornerilla lauantaina, Headland siirtyy ensi kesään
 14. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja vaatii valtiolta nopeita työllisyystoimia – "Kriisi on päällä ja työttömyys on 1990-luvun lamavuosien tasolla"
 15. Eläkeputken poisto ja ansiosidonnaisen porrastus VM:n rohtoja työllisyyteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.