Lukijalta: Ilmasto on tekoja – funikulaari Lahteen

Mäkiseen kaupunkiin köysivetoinen hissi sopisi erittäin hyvin.

Turussa ajellaan tällaisella hissillä. Lehtikuva / Roni Lehti

Otamme usein mallia Ruotsista. Otetaan välillä mallia omasta takaa – Turusta. Turkulaiset, nuo edelläkävijät Suomessa, ovat saaneet kyytiä funikulaarilla Kakolanmäelle toukokuusta lähtien.

Funikulaari (johdettu löyhästi latinan kielen köyttä tarkoittavasta sanasta) on kadulla toimiva, köysivetoinen, hissi, jonka rata on vino, ja kuljettaa joukkoja mäkisissä olosuhteissa. Radan pituus Turussa on 130 metriä ja korkeuseroa on asemien välillä 30 metriä. Kyyti Turussa on toistaiseksi maksutonta.

Joten, nykyään, kun autolla ajo on saastuttavaa ja pahasta, vähän kuin joillain tupakointi, sekä kun joukkoliikenteen käyttöä tulisi ilmaston nimissä kasvattaa, funikulaari olisi osana ratkaisua vieläkin vihreämpään kulttuuriin Lahdessa. Todellinen ilmastoteko! Mäkiähän Lahdessa löytyy. Tällainen kuljetusväline on saatava Lahteen.

Rata voisi alkaa Rautatienkadun ja Aleksin kohdalta, ja johtaa Elielinkadulta päättymään aina Radiomäen päälle asti. Olisi helpompi vanhusten käydä haudoilla, ja hissin avulla pääsee hienosti lähelle urheilukenttää, mastoja ja museota. Radiomäen matkailullisuutta pitäisi muutenkin kehittää. Mitkä näköalat!

Näin katuhissillä annettaisiin nostovoimaa myös matkailulle, joka toisi potkua mahdollisiin uusiin investointeihin. Investoinnit moninkertaistavat mahdollisuutta uusiin työpaikkoihin. Niitä taasen, kuten edellä mainittuja mäkiä, ei Lahdessa liikaa ole.

Radan varrella tosin jouduttaisiin tekemään muutoksia henkilöautoliikenteeseen muutaman kadun kohdalla. Rautatienkatu on jo osaltaan autoton, joten näin voisi toimia myös radan esteenä olevien katujen osalta.

Turussa on infran vuoksi vain ylä- ja ala-asema. Lahteen voisi järjestää välipysäkkejä esimerkiksi Vanhan Jukon ja muutaman muun pysäkin välille. Näin Rautatienkadun liike-elämä ei häiriintyisi, vaan päinvastoin saisi lisää potkua myyntiin.

Tehdään Rautsikasta kansainväliset mitat täyttävä businesskatu! Ja miksei tätä kuljetusvälinettä voisi valmistaa kokonaan Suomessa?

Turussa fanikulaari on älykkäänä osana joukkoliikennöistämistä. Näin olisi myös meillä.

Tietääkseni turkulaiset kutsuvat hissiä ”Fölikulaariksi”, johtuen Turun seudun joukkoliikennejärjestelmän nimestä eli Fölistä.

Jo hyvissä ajoin ehdotankin järjestettäväksi nimikilpailun, jossa lahtelaiset ehdottavat sopivaa nimeä, joka sopii seutumme joukkoliikenteen nimeen, Lahden seudun liikenne LSL. Oma ehdotukseni on Lössi. Mikä on Sinun ehdotuksesi?

Timo Simola

Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Kouvola-oikaisu olisi veronmaksajien näkökulmasta hirvittävän huono investointi" – Päijät-Hämeessä seurataan Kymenlaakson sisäistä raideriitelyä
 2. Kierrätyspuistosta tulossa paha pala Hollolan ja Orimattilan päättäjille – Uhkana on joko äänestäjien raivo tai tärkeiden verotulojen menetys
 3. Orimattilalainen ikonimaalari Pasi-Mikael Huovinen ei uskonut opinto-ohjaajaa, vaan teki ikoneista itselleen ammatin
 4. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 5. Eläkkeelle jäävä mäkihypyn kilpailujohtaja Walter Hofer odottaa Suomen mäkihypyn uutta tulemista ja lupaa, ettei paljastuskirjaa ole luvassa
 6. USU-gallup: Suomalaisista kaksi viidestä on suopeita alaikäisille turvapaikanhakijoille – "Voi olla, että hallitus on varovainen seuraavissa askeleissaan"
 7. Kimmo Kankaan Esalainen: Lahdessa on huippuluokan hiihtostadion, mutta mitä sillä tekisi ilman lunta?
 8. Pääkirjoitus: Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei ole kaikille hyvä uutinen
 9. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 10. Ranskan "Oscareissa" osa gaalayleisöstä marssi ulos Roman Polanskin voitettua parhaan ohjaajan palkinnon
 11. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 12. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 13. Peliitat haki pisteet Imatralta
 14. Pelicansin A-nuoret joutuivat taipumaan – ottelun ratkaisu saatiin jatkoajalla
 15. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Näppis: Mistä näkee että Salppurin kisat on tulossa? Ei mistään. Eivät osaa markkinoida. Miksei torille laiteta lipunmyyntiä ja esiintymislavaa ja ohjelmaa jne.
 2. Kaksi loukkaantui lievästi ulosajossa Hollolassa, kuljettajaa epäillään vammantuottamuksesta
 3. Salpausselän kisat alkavat tänään - lue yön uutiskooste
 4. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 5. Husissa todettiin toinen koronavirustartunta, mutta useat koronavirusepäilyt Suomessa ovat osoittautuneet aiheettomiksi
 6. Janne Jalasvaara palaa Pelicansin takalinjoille - katso joukkueen kokoonpano illan kotiotteluun
 7. Viivi ja Wagner 27.2.2020
 8. Lahden Sibeliustalon tuolihankinnasta voisi tehdä hankintaoikaisun – ”Pitäisi olla jokin virhe eikä sellaista ole tehty”, toppuuttelee virkamies
 9. Koronan vaikutukset päijäthämäläisiin yrityksiin vaihtelevat - Suomeen jäänyt Oilonin Kiinan-yksikön toimitusjohtaja rytmitti päivänsä uusiksi, jotta saa palaverit hoidettua aikaerosta huolimatta
 10. Lahtelaismiehen Teneriffan-loma ei mennyt kuin Strömsössä, ensin tuli hiekkamyrsky, sitten koronavirus: "Mitään paniikkia ihmisillä ei tunnu olevan"
 11. Lukijalta: Eristevillat kastuvat tänäkin talvena rakennustyömailla
 12. Antti Röngän esikoisromaanin käännösoikeudet myytiin Ranskaan
 13. Persvakoäijät saapuvat silloin, kun asiat menevät pieleen
 14. Suomalaisten mäkipäivä hämärtyi pettymykseen Salpausselällä
 15. Corona-olut vaikeuksissa viruskaimansa vuoksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.