Lukijalta: Kevytautot lisäisivät poliisin töitä

Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa istunut liikenneministeri Anne Berner (kesk.) teki aloitteen kevytautoista, jotka suunnattiin 15–17-vuotiaille nuorille. Kyseessä olisi aivan tavallinen auto, johon laitettaisiin vain nopeusrajoitin.

Maksiminopeus autoille olisi 60 kilometriä tunnissa. Ilmeisesti tarkoituksena oli parantaa liikenneturvallisuutta vedoten mopoautojen turvattomuuteen.

Nyt kuitenkin EU-komissio antoi vakavan huomautuksen tästä uudesta laista, jonka on määrä astua voimaan marraskuussa. Komission mukaan kevytautot vaarantavat liikenneturvallisuutta.

Näyttää siltä että Bernerin kaavailemat uudistukset eivät tässä kohtaan toteudu. Hän onnistui jo sekoittamaan taksiliikenteen täysin.

Suurin haaste tässä on tuo nopeusrajoitin. Tyytyvätkö teinit tuohon maksimissaan kuudenkympin nopeuteen. Nyt jo näkee paljon viritettyjä mopoja ja mopoautoja, jotka huristavat tuhatta ja sataa maanteillä. Ilmeisesti tällaisen nopeusrajoituksen purkaminen ei ole kovinkaan vaikeaa.

Miten nuori pystyy hallitsemaan ihan "oikeata" autoa 15-vuotiaana? Jo 60 kilometriä tunnissa voi olla monelle nuorelle liikaa. Kun kyseessä on vielä auto, johon mahtuu paljon matkustajia, onnettomuuden sattuessa voi jälki olla tuhoisaa.

Päivittäin voilukea lehdistä liikenneonnettomuuksista, joihin ovat osallistuneet juuri ajokorttinsa saaneet 18-vuotiaat. Suuri syy onnettomuuksiin on liian suuri nopeus. Pitää kaahata ja näyttää kavereille kuinka kovaa autolla pääsee.

Mitä sitten tekee 15-vuotias nuori, jolla on takanaan vain lyhyt nettikurssi ajo-opetusta ja alla kevytauto, josta on poistettu nopeusrajoitin? Kun tähän vielä lisätään kännykkä korvalla ajaminen, soppa on valmis.

Liikenne on nykyään melkoista kaaosta. Ajetaan itsekkäästi periaatteella, minä ensin, muut perässä. Kaahaukset ja vaaralliset ohitukset ovat nykypäivää. Jos tähän sekamelskaan tulevat vielä kevytautot, poliiseilla ainakin riittää töitä.

Jari Laine

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 2. Malja keväälle virtuaalisesti – seuraa Vääksyn lukion kevätjuhlaa tästä
 3. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, nyt käynnissä tarkkailuvaihe – "Ei olisi ennenkuulumatonta, että palo voisi vielä jostain syttyä"
 5. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 6. Tutut koulut lakkautusuhan alla Orimattilassa
 7. Nastopoli paras Päijät-Hämeen lukioista STT:n lukiovertailussa – rehtori antaa kunnian abeille, mutta "peruskoulun arvosanoja ei voi vertailla keskenään"
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 9. Heinolaan ei rakenneta uutta seurakuntataloa
 10. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 11. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 12. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 13. Koulujen avaaminen ei pahentanut epidemiaa – "Tekoa ei ainakaan tässä vaiheessa voi virheeksi julistaa"
 14. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 15. Kimmo Kankaan Esalainen: Kauppojen ja ravintoloiden pelikoneet saisi sulkea pysyvästi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 28.5.2020
 3. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, nyt käynnissä tarkkailuvaihe – "Ei olisi ennenkuulumatonta, että palo voisi vielä jostain syttyä"
 4. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 5. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 6. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 7. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 8. Fingerpori 30.5.2020
 9. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 10. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 11. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 12. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 13. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 14. Synnyttäjiä koskevia rajoituksia höllennetään Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymä pitää osan rajoituksista voimassa
 15. Näppis: Purkupihastakin lähtee aikamoinen savupilvi, millaisia mustia pilviä nouseekaan purku- eli Kierrätyspuistosta?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.