Lukijalta: Suomi elää omilla hiilijalanjäljillään

Ilmastomuutoskeskustelu on saanut Suomen osalta kohtalokkaita piirteitä. Se uhkaa jopa kansakuntamme kriisiaikojen varautumista. Tosiasia on, että me elämme maatalouden tuloksella, emmekä millään muulla.

Tuontielintarvikkeiden varaan jääminen on maamme toimeentulon vaarantava asia. Ilmastokeskustelussa on kuitenkin käyty oman maataloustuotantomme kimppuun.

Tarvitsemme edelleen lihantuotantoa, vaikka riittävän kasvispitoinen ruokavalio on kuitenkin kansanterveyden kannalta tärkeää. Peltopinta-alamme ei riitä pitämään kansakuntaa vain kasvisravinnolla hengissä. Tarvitaan myös lihan tuotantoa, vaikka kriisiaikoina elämme pääosin perunalla, porkkanoilla ja viljatuotteilla.

Kaiken lisäksi erityisesti viljasta on silloin pulaa. Sokeri ja kahvi korvataan korvikeaineilla. Kriisiaikoina meitä odottaa jälleen elintarvikkeiden säännöstely ja katovuodet ovat silloin erittäin kohtalokkaita.

Viljan omavaraisuuden vaje on meille uhkatekijä, kuten Suomi sai jatkosodan aikana kokea. Saksasta tuotu vilja pelasti kansakunnan laajemmalta nälänhädältä, vaikka talvikausi 1941–1942 elettiin maamme kaupungeissa ruuan saannin osalta äärirajoilla. Viljaa on Suomessa tuotettava myös karjanlannan voimalla etenkin, jos muita lannoitteita ei ole tai niistä on vakavaa pulaa.

Viljan määrässä meidän on pyrittävä mahdollisimman laajaan omavaraisuuteen. Varmuusvarastoja vähennettiin huomattavasti, kun valtio lopetti omat viljavarastonsa, jotka perustettiin viime sotiemme kokemusten jälkeen. Viljan varmuusvarastojemme suuruus on laskettu kohtalokkaan alas, vaikka sitä ei uskalleta ääneen sanoa.

Maatalouden alasajo jatkuu vauhdilla, kun elintarvikkeita markkinoivat ketjut pyrkivät kasvattamaan omaa tulostaan maataloustuottajien kateosuutta kaventaen. Maatalouden heikko kannattavuus on koko kansakunnan uhkatekijä.

Tähän ei kiinnitetä riittävästi huomiota, koska tuontielintarvikkeita ja etelän herkkuja on vapaasti saatavissa kaupoista rahalla. Kuluttajan kannalta ei kuitenkaan ole yhden tekevää, kenen leipää syömme.

Kriisiaikoina Puolasta tuskin voimme ruista ostaa. Hampurilaisiin käytetyn vehnän ja lihan saamme unohtaa. Perunantuotantomme ei riitä perunalastupusseihin, eikä perhejuhlia vietetä kakkukahvien merkeissä.

Silloin on myös energiantuotantoa säännösteltävä, ja Suomen kriisivalmiusohjelman mukaan ensimmäisenä säännöstellään kotitalouksien sähkönsaantia, joka vaikuttaa ruuan valmistukseen ja lämpötalouteen. Siksi pientaloissa pitää olla nykyisin ainakin yksi tulisija.

Pula-aikana maalaisserkuilla ja heidän tuotteilleen on kysyntää, kun kauppojen hyllyt alkavat tyhjentyä. Mustan pörssin kauppa rehottaa, mutta kaikkia se ei pysty elättämään, eikä kaikkien lompakko riitä niiden markkinoiden tuotteille.

Kannattaa kerrata, miten Suomi eli vajaataloudessa viime sotien aikana. Tätä historiatietoa ei kannata koulujen oppitunneilta hävittää.

Yritetäänpä siis yhdessä muistaa, että kaupunkeja ympäröivä maaseutu pitää kaupunkilaiset leivässä, lihassa ja juustossa, jos maataloudelle annetaan siihen mahdollisuus. Suomea ei voi kehittää vain kaupunkeja kasvattamalla.

Ilmastomuutoksen torjunta on keskitettävä ensin suurimpiin päästötuottajiin. On naurettavaa puhua suomalaisen karjan hiilijalanjäljestä. Lehmän läjien tiheys on merkki Suomen elintarvikeketjun jatkuvuudesta.

Lasse Koskinen

Lahden kaupunginvaltuutettu, maakuntavaltuutettu, (ps.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 2. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen valvoo nyt Lahden ja tapahtumateollisuuden etuja – joidenkin mielestä Timonen petaa jo pormestarimallin jälkeistä aikaa, mutta asiassa on toinen puoli
 3. Sateet ovat saaneet etanat ja kotilot liikkeelle – erotatko haitallisen tappajaetanan harmittomasta ukkoetanasta?
 4. Syyttäjä vaatii United Brotherhood -käräjillä parillekymmenelle syytetylle kovempia rangaistuksia rikollisryhmään kuulumisen takia
 5. Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 6. Osa koirista säikkyy pyöriä ja rullasuksia – "Kevyen liikenteen väylällä koiran kannattaa kulkea aina pientareen puolella"
 7. Pelicansin hymyilevä päävalmentaja Tommi Niemelä osaa olla tarvittaessa tiukka ja joskus vähän veemäinenkin
 8. Kunnan historian suurin hankintapäätös toteutui Asikkalassa – "Kuokka isketään maahan elokuussa"
 9. USU-gallup: Puolet kiristäisi ajamisen verotusta – etenkin miehet haluavat uuden auton nykyistä halvemmalla
 10. Metsän taidenäyttely puhuu kävijöilleen – "Ihmiset olisivat onnellisempia, jos jokainen viettäisi puoli tuntia päivittäin metsässä"
 11. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta
 12. Pääkirjoitus: Ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöön voitava puuttua
 13. Marjaana Laholan Esalainen: Kolme vuotta sitten Lahteen haluttiin lihamukipatsas, mutta parempaa olisi mölkkymarkkinointi
 14. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 15. Putulan kylässä kirjataivas on levittäytynyt navetanparvelle – kirjastossa lainat merkitään kortille eikä palautuksia valvota

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.