Lukijalta: Jalkakäytävä-pyörätiet nykyistä turvallisemmaksi Lahdessa!

Viimeisen viiden vuoden aikana yhdistettyjen jalkakäytävä-pyöräteiden käyttäjien määrä on lisääntynyt merkittävästi. Hyvä niin. Samalla kuitenkin turvallisuus näillä käytävillä on heikentynyt.

Vuosia sitten käytävillä liikkuivat jalankulkijoiden kanssa vain normaalit polkupyörät, potkulaudat ja rollaattorit. Tänä päivänä samoilla käytävillä liikkuvat lisäksi monenlaiset muut polkupyörät, sähköpotkulaudat sekä skootterit. Vauhti on merkittävästi kasvanut.

Miten kevyen liikenteen suunnittelijat ovat ottaneet tämän huomioon? Valitettavasti ei mitenkään. Ei ole sääntöjä, ei oikeita liikennemerkkejä, eikä ohjaavia opasteita. Lahdessa on siellä täällä muutamien satojen metrien matkalla keskiviivalla ja asfalttimaalauksella eriytetty pyöräilijät ja jalankulkijat omille kaistoilleen. Esimerkiksi Lahden satamassa meno on villiä ja uhkarohkeaa leveillä kevyen liikenteen väylillä.

Suomen polkupyöräkulttuuri on vielä kehittymätöntä esimerkiksi Keski-Eurooppaan verrattuna. Meillä ei vielä osata käyttää pyörässä olevaa soittokelloa varoituksena edellä kävelevälle. Myös kypärän käyttö on satunnaista.

Toivon että Euroopan ympäristöpääkaupungin virkamiehet ja päättäjät laittavat tämänkin asian kuntoon vuoteen 2021 mennessä. Samalla voisi yleistyä vähemmän saastuttavien kulkuvälineiden käyttöä ja turvallisuus. Yksi älypyörätie ei riitä. Tarvitaan turvallisia kevyen liikenteen väyliä kymmeniä kilometriä lisää.

Pekka Rusila

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.