Lukijalta: Kuntaliitosten aalto on tulossa, kevytkuntamallista pienten kuntien pelastus

Päijänteen itärannalta, Sysmän kainalosta, löytyy kuntakummajainen. Se on noin 700 asukkaan Luhanka. Tämä lilliputti on samalla väkiluvultaan koko Manner-Suomen pienin kunta. Poikkeuksellisen sitkeytensä ansiosta Luhanka on edelleen elossa ja sopisi vaikka kokeilumielessä kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) kaavailemaksi kevytkunnaksi.

Kevytkunnista voi ylipäätään löytyä pelastus Päijät-Hämeen kaatumisuhan alla oleville kunnille. Niillä ei olisi samoja oikeuksia ja velvollisuuksia kuin muilla, ”raskaamman sarjan” kunnilla. Ministeri Paatero aikoo toimia niin, että neljän vuoden kuluttua Suomessa olisi kuntia selvästi vähemmän.

Pääministerinä ollessaan Jyrki Katainen (kok.) yritti ajaa läpi kuntaministerinsä Henna Virkkusen (kok.) avulla poikkeuksellisen radikaalia sadan kunnan mallia. Hanke epäonnistui, ja Virkkunen lähti eduskunnan kautta mepiksi Brysseliin.

Kuntaministerinä ollessaan Anu Vehviläinen (kesk.) puolestaan kysyi huolestuneena, onko koko maassa alle 10 000 asukkaan kuntien ylipäätään järkevää enää jatkaa itsenäisinä. Samalla se antoi uusia kierroksia ajatukselle Etelä-Päijänteen suurkunnasta, jossa Asikkalan lisäksi olisivat ainakin Padasjoki ja Sysmä.

Luhangan naapurissa monien kartanoiden pitäjä Sysmä seuraa varmasti silmä tarkkana, millaisia ”kultamunia” Paateron kevytkuntahanke voi vielä pyöräyttää. Kaiken kaikkiaan tilanne Suomen kunnissa on vaikea. Yli viidennes niistä on tilanteessa, jossa lapsia syntyy vuodessa alle 20. Samalla kuolleisuus on paljon suurempi. Esimerkiksi Padasjoki kuuluu tähän joukkoon.

Samalla työpaikat ja väki vähenevät sekä vanhusten määrä kasvaa. Siksi Paatero on perustanut ministeriöönsä aivoriihen pohtimaan keinoja tällaisten ”kuolemankuntien” yhdistämiseksi. Vielä tämän vuoden loppuun mennessä valmistuu selvitys siitä, onko kaikilla kunnilla tulevaisuudessa samat oikeudet ja velvollisuudet.

Muutoksia on varmasti tulossa nykykäytäntöihin. Kysymys kuuluukin, onko esimerkiksi 700 asukkaan Luhangan hoidettava jatkossa samat palvelut kuin 857 kertaa suuremman Helsingin?

Vaikeuksiin joutuneiden kuntien asukkaiden on kuitenkin syytä rauhoittua: Perustuslaki turvaa jatkossakin kaikille palvelut riippumatta siitä, missä kuntalainen asuu. Paatero miettii ministeriön kanssa parhaillaan, mikä hallinnon taso voisi jatkossa hoitaa osan alueen palveluista.

Se voisi Paateron mukaan aivan hyvin olla myös alueen isoin kunta. Esimerkiksi Padasjoella on jo laajenevaa yhteistyötä sivistystoimen alalla Asikkalan kunnan kanssa. Vääksyyn rakennetaan lähiaikoina uusi, yli 500 oppilalle tarkoitettu lukio. Sen mitoituksessa on otettu huomioon myös kuihtuvien naapurikuntien lukioiden tulevat tarpeet.

Isku Sysmälle, Padasjoelle ja Hartolalle oli, kun Suomen Kuvalehti listasi jo vuonna 2017 nämä Päijät-Hämen kunnat kaatuvien kuntien joukkoon. Silloin 57 kuntaa kamppaili kroonisen väestökadon, ikääntymisen ja keskinkertaista huonomman talouden kanssa. Yhtenä keinona varsinkin Päijät-Hämeen kesämökkikunnissa on esitetty myös kaksoiskuntalaisuuden ottamista käyttöön. Se toisi kuntiin lisää verotuloja.

Kun tähän lisää vielä sote-uudistuksen mukanaan tuomat uudet kuviot, edessä on ennemmin tai myöhemmin kuntarahoitus- ja kuntauudistus, joka vähentää varmasti kuntien lukumäärää myös Päijät-Hämeessä.

Sote-uudistusta osaltaan vetänyt valtiosihteeri Tuomas Pöysti ennusti tilanteen näin: ”uskoakseni jossain vaiheessa pato murtuu ja näemme vielä kuntaliitosten aallon.”

Jaakko Ritamies

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaisen Purkupihan suurpalon syystä alustava käsitys - "Itsestään tavara ei ole syttynyt"
 2. Caravan-messuja ei järjestetä tänä vuonna Lahdessa
 3. Lahden lomautustarve supistui murto-osaan arvioidusta 1 500:sta
 4. "Tätä on kyllä odotettu kiihkeästi" – moni tuli Lahden torin terasseille suoraan töistä
 5. Näin paljon kaupunginorkesteria johtava Dalia Stasevska tienaa Lahdessa aluksi
 6. Vääksyyn avattiin pieni jäätelötehdas – Ahvenaisen pariskunta valmistaa nyt jäätelöt kahvilaansa itse
 7. Vain Tönnön koulu sai armon Orimattilan kaupunginhallituksessa – kolmen kyläkoulun lakkautus valtuustoon
 8. 2.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja yli viikkoon
 9. Pääkirjoitus: Yllättävä paluu al-Holin leiriltä
 10. Koitin-Pertunmaan Osuuspankki suunnittelee liitosta, edellinen yritys karahti kiville
 11. "Kuin liikkuvaan maaliin tähtäisi", sanoo Asikkalan talousjohtaja Aapo Pispa talouden sopeuttamistoimista – kunta tähtää ylijäämäiseen talousarvioon
 12. Formulakausi sai uusia kilpailuaikatauluja, kalenterissa nyt kahdeksan kisaa
 13. Sokerista on vaikea päästä kokonaan eroon – Tutkijan mielestä sokerittomuuteen ei edes pidä pyrkiä: "Ruoka ei saa olla mautonta eikä tylsää"
 14. Seurakuntien tulos romahtanut liki 20 miljoonalla alkuvuonna: "Tässä on poikkeuksellinen tilanne käsillä"
 15. Lahden keskustan suosituissa ravintoloissa oli lounasaikaan vilinää – "Oli selvää, että tänään pitää päästä ravintolaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.