Lukijalta: Junckerin lain variaatio hyvinvointiyhtymässä ja Bruneaun valinnassa

Osa päättäjistä on halunnut välttää hankalia päätöksiä, koska eteneminen valtakunnan johtopaikoille olisi ehkä estynyt.

yhteiskuntatoimituksen esimies Kimmo Kangas kirjoitti (7.9.) onnistuneesti Junckerin lain muodostamasta haasteesta – päättäjät tietävät mitä vaikeita päätöksiä joskus on tehtävä, mutta he eivät tiedä, miten enää tulla uudelleenvalituksi sen jälkeen. :n päätoimittaja Markus Pirttijoki kirjoitti (8.9.) Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän talousvaikeuksista. Niidenkin takana on Junckerin lain mukainen käyttäytyminen.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymää (hyky) muodostettaessa kuntien hyvinvointiorganisaatiot laitettiin samaan organisaatioon ja toivottujen säästöjen saavuttamiseksi toivottiin toimivan johdon keksivän ratkaisun, jossa hykyn hallituksen jäsenten ja kuntapäättäjien maine ei kärsisi ja uudelleenvalinta vaaleissa onnistuisi.

Osa päättäjistä on halunnut välttää hankalia päätöksiä, koska eteneminen valtakunnan johtopaikoille olisi ehkä estynyt. Osa on pelännyt oman puolueensa kollegoiden kriittistä kommentointia tai äänestäjien rangaistusta seuraavissa vaaleissa. Kuntien päättäjät ovat myös vältelleet muutoksia, jotta eivät näyttäisi lepsuilta suhteessa muiden kuntien päättäjiin.

Vaikka yksityiset yritykset ovat eri asia kuin kuntaorganisaatiot, niin siellä on havaittu, että ei kannata tavoitella esimerkiksi kymmenen prosentin säästöjä, sillä silloin saadaan vain viisi prosenttia. Mutta kun tavoitteeksi asetetaan esimerkiksi 20 prosenttia, niin silloin voidaan päästä 25 prosenttiin.

20 prosenttia on niin iso luku, että kaikki toiminnot täytyy toteuttaa täysin uudella tavalla. Ja se tapa ei enää voi olla työntekijöiden vähentäminen ainakaan ainoana toimenpiteenä.

Milla Bruneaun valinta Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeen johtoon oli eräänlainen ”käänteinen” Junckerin lain tapaus. Lahden kaupunginhallituksen jäsenet tekivät heille kuuluvan päätöksen sopivan ja pätevän henkilön eli Bruneaun vallinnasta.

Ne kaupungin johtavat poliitikot, jotka eivät olleet tekemässä päätöstä – ja siis saamassa poliittisia +–pisteitä seuraavia vaaleja ajatellen, nostivat haloon.

Ehkä oli turhaan synnyttämässä mekkalaa. Lehdistön tehtävä on olla valppaana, että ei päästä tekemään sisäpiirin suhmurointeja. Tämä oli ongelma menneinä vuosikymmeninä, mutta ehkä ajat ovat muuttuneet niistä siten, että nykyisessä yhteiskunnassa mikään ei pysy salaisuutena.

Poliittiset päättäjät on valittu tehtäviinsä, jotta he tekevät päätöksiä. Toivottavasti jonain päivänä he ovat enemmän valmiita tekemään rohkeita päätöksiä ilman tarpeettomia kiemuroita. Vaikka päätökset olisivat kuinka hyvin perusteltuja, niin aina niitä joku kuitenkin kritisoi. Loppupeleissä äänestäjät kuitenkin tukevat avoimia ja rohkeita päättäjiä.

Timo OjalaLahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyöt ovat jatkuneet läpi yön Jokimaan palopaikalla Lahdessa - "Saa nähdä, riittääköhän tämä päivä edes"
 2. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 3. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 4. Volvon mukana tulee rajoitettu huippunopeus
 5. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 6. Katso tästä lista LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuneista
 7. Katso tästä lista Lappeenrannan-Lahden teknillisestä yliopistosta valmistuneista
 8. Katso tästä lista Suomen Diakoniaopiston Lahden kampukselta valmistuneista
 9. Entinen kiekollinen lupaus on nyt kokenut oman pään luuta – "Tähän oli molemminpuolinen halu", sanoo Joonas Jalvanti Pelicans-paluustaan
 10. Ladattava nelivetohybridi on Peugeotin tehokkain sarjatuotantomalli
 11. Sinfonia Lahti muistaa koulunsa päättäviä Gaudeamus igitur -videolla
 12. Pauliina Withanage suoritti tutkinnon LAB:ssa ollessaan viimeisillään raskaana: "Vähän alkoi loppuvaiheessa jännittää, kumpi ehtii ensin"
 13. Keskittymishäiriö vei lahtelaisen Ricardo Blancon nettilukioon, jossa kursseja suoritettiin omaan tahtiin – motivaation lisäksi kohenivat myös arvosanat
 14. Moottoripyöräilijä kaahasi 50 kilometrin rajoitusalueella Hollolassa
 15. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.