Lukijalta: Junckerin lain variaatio hyvinvointiyhtymässä ja Bruneaun valinnassa

Osa päättäjistä on halunnut välttää hankalia päätöksiä, koska eteneminen valtakunnan johtopaikoille olisi ehkä estynyt.

yhteiskuntatoimituksen esimies Kimmo Kangas kirjoitti (7.9.) onnistuneesti Junckerin lain muodostamasta haasteesta – päättäjät tietävät mitä vaikeita päätöksiä joskus on tehtävä, mutta he eivät tiedä, miten enää tulla uudelleenvalituksi sen jälkeen. :n päätoimittaja Markus Pirttijoki kirjoitti (8.9.) Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän talousvaikeuksista. Niidenkin takana on Junckerin lain mukainen käyttäytyminen.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymää (hyky) muodostettaessa kuntien hyvinvointiorganisaatiot laitettiin samaan organisaatioon ja toivottujen säästöjen saavuttamiseksi toivottiin toimivan johdon keksivän ratkaisun, jossa hykyn hallituksen jäsenten ja kuntapäättäjien maine ei kärsisi ja uudelleenvalinta vaaleissa onnistuisi.

Osa päättäjistä on halunnut välttää hankalia päätöksiä, koska eteneminen valtakunnan johtopaikoille olisi ehkä estynyt. Osa on pelännyt oman puolueensa kollegoiden kriittistä kommentointia tai äänestäjien rangaistusta seuraavissa vaaleissa. Kuntien päättäjät ovat myös vältelleet muutoksia, jotta eivät näyttäisi lepsuilta suhteessa muiden kuntien päättäjiin.

Vaikka yksityiset yritykset ovat eri asia kuin kuntaorganisaatiot, niin siellä on havaittu, että ei kannata tavoitella esimerkiksi kymmenen prosentin säästöjä, sillä silloin saadaan vain viisi prosenttia. Mutta kun tavoitteeksi asetetaan esimerkiksi 20 prosenttia, niin silloin voidaan päästä 25 prosenttiin.

20 prosenttia on niin iso luku, että kaikki toiminnot täytyy toteuttaa täysin uudella tavalla. Ja se tapa ei enää voi olla työntekijöiden vähentäminen ainakaan ainoana toimenpiteenä.

Milla Bruneaun valinta Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeen johtoon oli eräänlainen ”käänteinen” Junckerin lain tapaus. Lahden kaupunginhallituksen jäsenet tekivät heille kuuluvan päätöksen sopivan ja pätevän henkilön eli Bruneaun vallinnasta.

Ne kaupungin johtavat poliitikot, jotka eivät olleet tekemässä päätöstä – ja siis saamassa poliittisia +–pisteitä seuraavia vaaleja ajatellen, nostivat haloon.

Ehkä oli turhaan synnyttämässä mekkalaa. Lehdistön tehtävä on olla valppaana, että ei päästä tekemään sisäpiirin suhmurointeja. Tämä oli ongelma menneinä vuosikymmeninä, mutta ehkä ajat ovat muuttuneet niistä siten, että nykyisessä yhteiskunnassa mikään ei pysy salaisuutena.

Poliittiset päättäjät on valittu tehtäviinsä, jotta he tekevät päätöksiä. Toivottavasti jonain päivänä he ovat enemmän valmiita tekemään rohkeita päätöksiä ilman tarpeettomia kiemuroita. Vaikka päätökset olisivat kuinka hyvin perusteltuja, niin aina niitä joku kuitenkin kritisoi. Loppupeleissä äänestäjät kuitenkin tukevat avoimia ja rohkeita päättäjiä.

Timo OjalaLahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jokelan kartanossa vaihtuvat omistajat – lauantaina pidettiin tyhjennyskirppis, jonne oli tullut väkeä ainakin Espoosta saakka
 2. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 3. "Aina on kiva juosta, kun mihinkään ei satu" – Pajulahdessa leireilevä Annemari Kiekara avasi "ratakautensa" KymiRingillä
 4. Parikymppinen lahtelaismies käytti hyväkseen 15-vuotiasta huostaan otettua lasta
 5. ESS:n kesäkalakisassa hurjat taimenet jytistivät verkkoja – myös 10-vuotias ensikertalainen sai saalista
 6. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 7. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 8. Reipas katkaisi orastavan tappioputkensa – "Vettä tuli kuin saavista kaatamalla"
 9. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 10. Elokuva-arvio: Spike Leen Da 5 Bloods on ajankohtainen ja vaikuttava - Jasper Pääkkönen tekee pienen mutta oleellisen roolin
 11. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 12. Mökkikalastajan tärkeimmät säännöt: tainnuta, verestä, jäähdytä ja perkaa
 13. Erin esiintyy syksyllä Lahdessa
 14. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 15. Lukijalta: Mitä oikeuksia on kehitysvammaisella?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.