Lukijalta: Akateemisia ympäristökaupunkilaisia harmittaa

Koulutus ei mene hukkaan, mutta selvää on sekin, että peruskoulukin riittää moniin töihin.

On ollut mielenkiintoista seurata syntymäkaupunkini ponnisteluja ympäristökaupunkiasiassa. Yrittäjänä olen ajatellut hankkeen kannattavuutta ja pessimistinä epäillyt sitä.

Olisi mielenkiintoista tietää, mitä ollaan kuviteltu saatavan. Lahdella ei ymmärtääkseni ole ylimääräisiä rahoja vain jotain titteleitä poimiakseen. Monet tärkeät sektorit, kuten terveydenhoito, odottavat kymmeniä ja satoja miljoonia.

Yllättävän pienin otsikoin asia on Lahden valinnan jälkeen edennytkin. Monikohan kaupunkilaisista tietää mistä on kyse ja mitkä olivat hakuprosessin tavoitteet? Toivottavasti valittu hankejohtaja Milla Bruneau senkin jossain vaiheessa paljastaa.

Viime päivinä on kuitenkin asiaa nostettu tikunnenään tyypilliseen poliitikkojen tapaan. Isoista tärkeistä asioista ei osata sanoa mitään, pienistä on mielipiteet jokaisella. Jollain varsin epäsovinnaisiakin.

Ikävää oli lukea muun muassa akateemisen ihmisen kirjoittavan, että valittiin medianomi, kun tarjolla olisi ollut akateemisiakin. Ikävästi sanottu sekä valitsijoita että valittua kohtaan, kun ei akateemisuus ollut ehto.

Jos akateemisuus olisi jotain kaikkein parasta ja haluttua, tuskin meillä olisi 1 000 tohtoria työttömänä.

Jos joskus esittämäni Lahden kaupungin kehitystyöryhmän johtoon valittaisiin poikkeuksellisen menestynyt ihminen, palkittu yrittäjä Jalo Paananen, niin epäilen, ettei kaupungista löytyisi niin akateemista, joka kehtaisi kirjoittaa, että valittiin merkonomi, vaikka akateemisiakin oli tarjolla.

Koulutus ei mene hukkaan, mutta täysin selvää on sekin, että peruskoulukin riittää moniin töihin. Ammattimiesten ja naisten tarve mitä moninaisempiin töihin on niin laaja, ettei pelkkä koulutus, vaan enemmänkin työntekijän motiivi takaa sen, että työstä syntyy tulosta. Hyvää ammattikoulun käynyttä sähkömiestä ei työmaalla korvaa rakennusalan akateeminen diplomi-insinööri.

Ajattelen, että Milla Bruneau menestyy työssään varmasti parhaalla mahdollisella tavalla. Hänen ansionsa ovat varsin mittavat ja eduskuntatyökin varsin lähellä, mitä kaikki lahtelaiset kokoomuslaiset varmasti toivovat ja odottavat. Akateemisista lahtelaisista miehistä ei näytä siihenkään hommaan olevan.

On hyvä, että työhön valittiin lahtelainen. Lahdella on ollut laman jälkeen todella huono piirre. Aivan kuin Heinolassa 30 vuotta sitten, jonne toimistoni tarjosi sähkösuunnittelua uimahalliin. Kun soitin kaupungin teknilliselle johtajalla tarjoukseni perään, hän sanoi: ”Valittiin helsinkiläinen insinööritoimisto, kun se oli vain 6 000 markkaa kalliimpi”.

Pyydän saada toivottaa hienolle naiselle, Milla Bruneaulle kaikkea mahdollista hyvää ponnisteluissasi lahtelaisten hyväksi. Kaikesta näkee, että Millan kohdalla pätee Savonlinnassa, Hotelli Totin aamiaisravintolan seinällä, kesällä näkemäni teksti: ”Tämä on elämäni paras päivä, huominen on vielä parempi”.

Jussi MäkeläHollola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 2. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junaliikenne poikki Lahdesta Riihimäelle
 3. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 4. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 5. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 6. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 7. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 8. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 9. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 10. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 11. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 12. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 13. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 14. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 15. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.