Lukijalta: Haudasta tulikin hotelli - ikuista lepoa on tarjolla vain ydinjätteille, Mannerheimille ja muutamalle erikoissiunatulle

Kansalaisten yhdenvertaisuus ei toteudu hautaustoimessa, toteaa kirjoittaja. Samuli Ikäheimo

Markus Koskela

Äitimuorini haudattiin vuonna 1993. Tämän vuoden alkupuolella Lahden seurakuntayhtymä lähetti vajaan 200 euron laskun. Sen maksamalla saisin äidille lisäaikaa haudan levossa 15 vuotta.

Hautajaisissa pappi puhuu tähän tapaan: ylösnousemuksellaan Kristus pyhitti meidän hautamme lepokammioksi. Ajatuksena lienee, että vainaja lepää siunatussa haudassaan siihen saakka, että Kristus omalla ajallaan kutsuu hänet jälleen eloon Jumalan valtakuntaan.

Totuus, minkä pappi puhuessaan varmasti tietää, on se, että ikuisuuteen verrattaessa jo hyvin lyhyen ajan kuluttua seurakunnan pieni kaivinkone rouhii vainajan luut jälleen ylös – ellei sitten Kristus ennätä ensin.

Suomi on pinta-alaltaan väestömääräänsä nähden suuri maa. Voisi luulla, että täällä olisi vainajien lepokammioille sen verran tilaa, että hautojen häpäisystä ei tarvitsisi tehdä yleistä käytäntöä.

Rikoslain mukaan hautarauha on voimassa niin kauan kuin paikka voidaan tunnistaa vainajan leposijaksi. Saman lain mukaan myös haudalla kaivelu on ruumiin käsittelemistä pahennusta herättävällä tavalla, vaikka kaivaminen ei ulottuisi vainajaan saakka.

Kirkkolaki sen sijaan rajaa haudan hallinta-ajan 50 vuoteen. Miten kaksi eduskunnan hyväksymää ja samaa asiaa koskevaa lakia voi olla ristiriidassa keskenään?

Mikä hallinta-aika? Pappi siunaa vainajan odottamaan Kristuksen suorittamaa herätystä. Hauta on vainajan leposija ja elossa oleville on omat rentoutumispaikkansa. Jos kerran hauta on Kristuksen pyhittämä lepokammio, niin kyllä vainajan tulisi saada siellä levätä ilman, että jälkeläisten täytyy maksaa aina lisää – etenkin, kun kirkolla on oikeus kerätä veroja toimintansa rahoittamiseksi. Hauta ei ole hotelli eikä sepeliksi jauhetuilla hautakivillä ole mitään tekemistä pieteetin kanssa.

On siis kummallista, että seurakunnan työntekijät voivat kaivella esiin seurakunnan omien pappien ikuiseen lepoon siunaamia vainajia näiden lepokammioista. Papit ainakin saisivat karsia epätodet korulauseet puheistaan, jotta surevien ei tarvitsisi olla niitä uskovinaan.

Karu karrikoitu totuus kirkon vainajille tarjoamasta ikuisesta levosta on siis se, että täällä pysyvä lepokammio on tarjolla vain ydinjätteille, Mannerheimille ja muutamalle muulle erikoissiunatulle. Tavallisen ihmisen muisto hävitetään. Kansalaisten yhdenvertaisuus ei toteudu hautaustoimessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaisen Purkupihan suurpalon syystä alustava käsitys - "Itsestään tavara ei ole syttynyt"
 2. Lahden lomautustarve supistui murto-osaan arvioidusta 1 500:sta
 3. "Tätä on kyllä odotettu kiihkeästi" – moni tuli Lahden torin terasseille suoraan töistä
 4. Näin paljon kaupunginorkesteria johtava Dalia Stasevska tienaa Lahdessa aluksi
 5. Vääksyyn avattiin pieni jäätelötehdas – Ahvenaisen pariskunta valmistaa nyt jäätelöt kahvilaansa itse
 6. Vain Tönnön koulu sai armon Orimattilan kaupunginhallituksessa – kolmen kyläkoulun lakkautus valtuustoon
 7. 2.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja yli viikkoon
 8. Pääkirjoitus: Yllättävä paluu al-Holin leiriltä
 9. Formulakausi sai uusia kilpailuaikatauluja, kalenterissa nyt kahdeksan kisaa
 10. "Kuin liikkuvaan maaliin tähtäisi", sanoo Asikkalan talousjohtaja Aapo Pispa talouden sopeuttamistoimista – kunta tähtää ylijäämäiseen talousarvioon
 11. Sokerista on vaikea päästä kokonaan eroon – Tutkijan mielestä sokerittomuuteen ei edes pidä pyrkiä: "Ruoka ei saa olla mautonta eikä tylsää"
 12. Seurakuntien tulos romahtanut liki 20 miljoonalla alkuvuonna: "Tässä on poikkeuksellinen tilanne käsillä"
 13. Lahden keskustan suosituissa ravintoloissa oli lounasaikaan vilinää – "Oli selvää, että tänään pitää päästä ravintolaan"
 14. Korona ei ole säikäyttänyt ulkomaille tutkinto-opiskelijoiksi mieliviä – määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla
 15. Lahden Launeen Prisman tulipalon syy selvisi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.