Lukijalta: Hyvinvointiyhtymän konsulttipäätös arveluttava – asia viety eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaistavaksi

Konsulttiyhtiö on noussut Feeniks-linnun lailla Sipilän hallituksen sote-raunioilta useiden sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymien neuvonantajaksi.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän talouden negatiivinen syöksykierre on seurausta sosiaali- ja terveydenhuoltomäärärahojen vuosien tietoisesta alibudjetoinnista. Valtiovallan toimet kuntatalouden kiristämiseksi on yksi selittävä tekijä julkisten palvelujen heikentämiseen, mutta kyllä kuntapäättäjilläkin on rahakirstun vartijoina peiliin katsomisen paikka. Kun hyvinvointiyhtymän palvelujen karsimisella ei ole talouteen saatu kohennusta, vaan päinvastoin, on apuun huudettu muutosjohtajia ja konsulttien armeijakunta.

Hyvinvointiyhtymä pyysi neljältä konsulttifirmalta tarjouksen yhtymän saneeraussuunnitelman laatimisesta. Tuskin oli sattumaa se, että viranhaltijapäätöksellä tehtävään värvättiin konsulttitoimisto Nordic Healthcare Group. Tämä konsulttiyhtiö on noussut Feeniks-linnun lailla Sipilän hallituksen sote-raunioilta useiden sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymien neuvonantajaksi.

Vaikka konsulttiyhtiön tarjoushinta jäi nipin napin alle hankintalain kansallisen kynnysarvon (60 000 euroa), se todettiin tarjouksista ”kokonaistaloudellisesti edullisimmaksi”. Viranhaltijapäätöksessä konsulttiyhtiö NHG:n tarjoushintaa luonnehditaan hankinnan ennakoiduksi kokonaisarvoksi, joten jäikö piikki auki vielä ennakoimattomille menoille?

Halusin katsastaa konsulttirumban ja kyseisen hankinnan pätevyyden yhtymän hallitukselle osoitetulla oikaisuvaatimuksella, johon jokainen kunnan jäsenen on oikeutettu. Pyysin sähköpostilla (4.9.2019) yhtymän toimitusjohtaja Marina Erholalta, hallintojohtaja Veli Penttilältä ja hallituksen puheenjohtaja Kari Lempiseltä (sd.) päätöksestä valitusosoituksen, joka on edellytys oikaisuvaatimuksen teolle.

Viikkoon ei kuulunut asiasta mitään, jolloin ryhdyin peräämään syytä viivyttelyyn. Tuolloin vastauksena sain viimeinkin valitusosoituksen. Tosin yhtymän hallintojohtaja, lakimies Penttilä ilmoitti seuraavan päivänä, että oikaisuvaatimuksen jättöaika on umpeutunut edellispäivänä (11.9.2019).

Vastaavasta viivyttelystä löytyy menneiltä vuosilta muun muassa oikeuskanslerin tuomitseva ratkaisu, ja toisessa tapauksessa eduskunnan oikeusasiamies totesi kaupungin rikkoneen jokaiselle kuuluvaa perustuslaillista oikeutta saada asiansa käsitellyksi oikeudenmukaisella tavalla.

Näyttääkin vahvasti siltä, että suurin riski meidän kuntalaisten oikeusturvalle koituu johtavan virka- ja luottamushenkilöistä koostuvan eliitin ylimielisyydestä ja/tai epäpätevästi toimivista juristeista.

Koska hyvinvointiyhtymän johto turvasi konsulttivalinnan mielestäni kyseenalaisin keinoin ja tukki menettelyllään perustuslainkin turvaaman valitustien, olen vienyt asian eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaistavaksi. Se ei tuo muutosta päätökseen, mutta menettelyn laillisuuteen on hyvä saada ylimmän lainvalvojan tulkinta.

Seppo Korhonen

Lahti Vasemmalle -valtuustoryhmä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.