Hykyn henkilöstöjohtaja: Vuosilomien ohjeistaminen on normaalia työpaikoilla

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän vuosilomakäytäntöjä kritisoitiin Etelä-Suomen Sanomissa. Haluamme oikaista eräitä kirjoituksessa esiintyneitä väitteitä.

Hyvinvointiyhtymän on löydettävä meneillään olevien yhteistoimintaneuvotteluiden tueksi lisää säästötoimenpiteitä taloutensa vakauttamiseksi. Alkuvuoden kustannuskehitys ei ole taittunut, vaan vuoden 2019 alijäämä on kasvamassa 38,9 miljoonaan euroon.

Säästötoimenpiteet on kohdistettava tarkoituksenmukaisella tavalla kaikkiin kustannuksiin, ja siten että samalla otetaan huomioon asiakaspalvelun sujuvuus ja potilasturvallisuuden säilyminen. Yt-prosessi on kiistatta raskas kaikille osapuolille.

Osana henkilöstömenoja koskevia säästötoimenpiteitä ohjeistimme myös vuosilomien pitämisestä. Lomaohjeistus on aivan normaalia toimintaa työpaikoilla.

Kun vuosilomia pidetään, vähenee työnantajan lomapalkkavelka. Kustannussäästöä tämä ei ole, eikä sitä ole sellaisena esitettykään.

Lomien pitämisestä sovitaan työntekijän ja esimiehen kesken, ja lomien ajoituksessa otetaan aina mahdollisuuksien mukaan huomioon myös työntekijöiden toiveet ja työssä jaksaminen. Ohjeen mukaisesti vuoden 2019 lomien tulee olla pidettyinä viimeistään huhtikuun 2020 loppuun mennessä, kun seuraava lomakausi alkaa.

Yhtymässä ovat edelleen käytössä Perheystävällinen työpaikka -hankkeessa sovitut vapaat työn ja perheasioiden yhteensovittamisen helpottamiseksi.

Yhtymä on ensimmäisenä työnantajana koko maassa tarjonnut palkallisen vapaapäivän 12–17-vuotiaan lapsen äkillisen, vakavan sairastumisen vuoksi. Lisäksi yhtymän työntekijä voi saada sairaalle, alle 12-vuotiaalle lapselle kotihoitopalvelua sekä sairauslomaa muun äkillisen kriisin kohdatessa perhettä.

Erja Saari

henkilöstöjohtaja

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.