Lukijalta: Hyvinvointiyhtymän tarvitsema rahoitus kunnilta on kirjattu sopimukseen

Hyvinvointiyhtymän toimintaa kehitetään yhteistyössä kuntien kanssa.

Mielipidekirjoittajat Juhani Melanen, Matti Kataja ja Esko Passila kirjoittivat Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän talousarvioylityksestä sekä Lahden kaupungin ja yhtymän välisestä palvelusopimuksesta. Kirjoittajat miettivät myös, miksi Päijät-Hämeen kunnat Heinolaa ja Sysmää lukuun ottamatta siirsivät peruspalvelunsa yhtymän hoidettavaksi.

Vuonna 2016 perustetun hyvinvointiyhtymän tavoitteena on sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuus, jossa palveluketju perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon ja sosiaalipalveluihin on samalla toimijalla. Hyvinvointiyhtymän kuntarahoitus perustuu yhtymän kanssa yhdessä vuosittain sovittavaan talousarvioon. Tarvittava rahoitus kirjataan molempia osapuolia sitovaan palvelusopimukseen.

Mielipidekirjoittajien teksti perustui puutteelliseen tietoon palvelusopimuksista ja neuvottelumenettelystä. Kuntien budjetoima maksuosuus ei perustu tilausmääriin, vaan toimintavuoden kokonaisrahoitus neuvotellaan kuntakohtaisesti yhtymän kanssa. Sekä kunnan että yhtymän talousarviossa on samat, yhteisesti sovitut luvut. Vastuu palvelujen järjestämisestä talousarvion puitteissa on yhtymällä.

Yhtymän toimintakulujen tarkastelu ei tue kirjoittajien väitettä jatkuvista palveluiden leikkauksista. Kuntien maksuosuudet ovat kasvamassa vuosina 2018–2019 yhteensä 57 miljoonalla eurolla. Pelkästään Lahden kaupungin maksuosuuden kasvuksi ennustetaan 41,8 miljoonaa euroa.

Kustannukset ovat viime vuosina nousseet nopeammin kuin muualla Suomessa. Lahden kaikkien verotulojen ja valtionosuuksien kasvu vastaavana aikana on vain 34,5 miljoonaa euroa.

Kuntien tulojen ja yhtymän menojen nopeasti kasvanut epätasapaino on johtanut kestämättömään tilanteeseen. Yhtymässä on nyt käynnistetty yt-neuvottelut ja muita toimenpiteitä kustannuskasvun hillitsemiseksi.

Kunnille on ensiarvoisen tärkeää, että toimivat peruspalvelut turvataan koko yhtymän alueella. Yhtymä valmistelee parhaillaan muutosohjelmaa, jonka pohjalta toimintaa uudistetaan. Päijät-Hämeessä toimii nyt Suomen suurin maakunnallinen sote-yhtymä ja kunnat luottavat sen kykyyn ratkaista alueen palvelujen tuottaminen kestävällä tavalla.

Mika Mäkinen

konsernipalvelujohtaja

Lahden kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.