Lukijalta: Lapsiperheköyhyyden poistaminen on yhteinen tehtävämme

Lapsiperheköyhyys on vakavimpia ongelmia Suomessa. Noin kuukausi sitten uutiset kertoivat, että joka seitsemäs maamme lapsista joutuu arjessaan elämään köyhyydessä. Tilanne on lasten ja perheiden kannalta väärin, kestämätön tälle maalle – ja suoranainen häpeä meille päättäjille yli puoluerajojen.

Keskustan uusi puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi linjapuheessaan äskettäin, että tavoitteena on oltava lapsiperheköyhyyden poistaminen Suomesta. Tavoite on äärimmäisen kova ja edessä on pitkä tie, mutta olen samaa mieltä siitä, että yhtään vähempää emme voi tavoitella. Lapsissa on tämän maan tulevaisuus.

Puoluepoliittinen kiistely tässä asiassa ei tee oikeutta ongelman vakavuudelle ja on muutoinkin tarpeetonta. Jokainen Suomen puolueista on ollut viime vuosina vuorollaan hallitusvastuussa. Tärkeintä on yhdessä hakea ja saada aikaan ratkaisuja, joilla heikoimmassa asemassa olevia lapsia ja perheitä autetaan.

Lapsiperheköyhyyteen puuttumisen on työllisyyden parantamisen ohella oltava hallituksen pian alkavan budjettiriihen pääasioita. Keskusta on ajanut parannuksia perheiden arkeen ja toimeentuloon. Yksinhuoltajien lapsilisää on korotettava, monilapsisten perheiden lapsilisiä nostettava ja helpotettava myös opiskelevien vanhempien toimeentuloa. Korotukset eivät varmastikaan ole riittäviä, mutta toivon mukaan ne osaltaan helpottavat arjessa pärjäämistä ja ovat viesti siitä, että me eduskunnassa emme elä norsunluutorneissa.

On välttämätöntä, että myös perusturvaa parannetaan edelleen tulevina vuosina riippumatta siitä, mitkä puolueet hallituksessa kulloinkin ovat. Tärkeää on auttaa vaikeuksissa olevia perheitä ajoissa, ennen kuin ongelmat kärjistyvät. Perheille tarvitaan lisää arjen apua koteihin ja muita matalan kynnyksen ennaltaehkäiseviä palveluja.

Tällä vaalikaudella on tärkeää laittaa kuntoon myös koulutuksen perustaa, niitä lasten koulutien ensimmäisiä vuosia. Jokaiselle lapselle on taattava perustaitojen, ennen muuta luku- ja laskutaidon oppiminen. Peruskoulun ensimmäisiin vuosiin ja opettajien työn tukemiseen tarvitaan lisää voimavaroja. Päiväkotien ryhmäkokoja on pienennettävä. Tähänkin on osoitettava lisää rahaa.

Myös perhevapaat vaikuttavat perheiden toimeentuloon. Niitä on uudistettava, mutta se ei saa tarkoittaa perheille leikkausta toimeentuloon eikä rajoituksia vapauteen järjestää lastenhoito niin kuin kodeissa hyväksi katsotaan. Ihmisten elämäntilanteet ovat erilaisia. Uudistuksen on oltava parannus perheiden arjessa.

Olisi myös paikallaan, että koko eduskunta kävisi lähiaikoina yhteisen, vakavan keskustelun lapsiperheköyhyyden vähentämisestä. Se mahdollistaisi yhteisen, yli vaalikausien ulottuvan näkemyksen rakentamisen. Minusta kaikki järkevät ehdotukset kannattaa kuunnella ja huomioida riippumatta siitä, tulevatko ne hallituksen vai opposition piiristä. Suomesta on yhteistyöllä tehtävä entistä lapsiystävällisempi maa.

Eeva KalliEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja (kesk.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. "Lähivuosina on edessä isot purkutalkoot" – ARA-asuntojen jyräämistahti kiihtyy jälleen kohti uutta ennätystä, 1500:n raja meni jo rikki
 3. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 4. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 5. LASB pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaalta pöydältä
 6. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 7. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 8. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 9. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 10. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 11. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 12. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 13. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 14. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 15. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.