Lukijalta: Lastensuojelu on Päijät-Hämeessä turhaan kallista – tehokkainta olisi tarjota apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa

Päijät-Hämeessä tehdään keskivertoa enemmän lastensuojeluilmoituksia ja määrät nousevat vauhdilla. Perheen taloudelliset ongelmat, työttömyys, yksinhuoltajuus sekä alhainen koulutustaso lisäävät riskiä kodin ulkopuolelle sijoittamiseen. Kaikki nämä riskitekijät osuvat erityisesti Lahteen, jossa meillä on korkea työttömyys, matala koulutustaso ja keskivertoa suurempi määrä yksinhuoltajia.

Lahdessa lastensuojeluilmoituksien määrä onkin melkein kaksinkertaistunut kymmenen vuoden aikana. Myös kiireellisesti sijoitettujen lasten määrä on muuta maata keskimääräistä korkeampi, joka viestii siitä, että lastensuojelussa autetaan lapsia ja perheitä aivan liian myöhään – vasta kun tilanne on jo kriisiytynyt ja tarvitaan järeitä toimia.

Järeät toimetmaksavat. Lahti käytti vuonna 2018 lastensuojelun kustannuksiin melkein 20 miljoonaa euroa. Kustannukset ovat nousseet 35 prosenttia vuodesta 2014.

Kun perustason palvelut ovat vähäisiä (nuoret) tai puuttuvat kokonaan (lapset), ruuhkautuu kallis erikoissairaanhoito. Tilastojen mukaan vuonna 2018 ennaltaehkäisevässä perheiden lastensuojelun kodin- ja lastenhoitopalveluissa ei esimerkiksi ollut yhtään lasta Lahdessa. Maksamme turhaan kymmenkertaisen summan kriisiytyneestä tilanteesta niin taloudellisesti kuin henkisesti.

Kaikista kustannustehokkainta olisi tarjota apua lapsille ja perheille nopeasti ja intensiivisesti mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Suorien kustannuksien lisäksi menetämme pienten lasten ja nuorten aikaa ja voimavaroja siitä, mitä heidän pitäisi tehdä: leikkiä, oppia, kasvaa, kouluttautua ja astua terveinä työelämään veronmaksajiksi ja elää tyytyväisenä kaupungissamme.

Perheklinikan uskotaan olevan ennaltaehkäisevä malli, joka kriittisesti tarvittaisiin. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimialajohtaja Mika Forsbergin mukaan malli ei ole edennyt, koska valtuusto ei ole halunnut osoittaa noin kahta miljoonaa euroa kuntayhtymän budjetista.

Tilanne Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä on epäilemättä tiukka ja hankala, mutta juuri lastensuojelun kustannukset ovat kasvaneet merkittävästi. Tilanteessa, jossa tiedetään, että perheklinikkamalli ennaltaehkäisisi lastensuojelun tarvetta, on aivan käsittämätöntä, ettei kahden miljoonan euron investointirahaa löydy, vaan perheet jätetään ilman tukea ja maksetaan lasku mieluummin kymmenkertaisena.

Nyt tulee tehdä pikaisesti päätöksiä, jotta käytetyt eurot menevät ennaltaehkäisevään toimintaan tulipalojen sammuttamisen sijasta. Hyvinvointiyhtymän taloutta ei tasapainoteta jatkuvilla leikkauksilla, vaan toiminnan kehittämisellä. Peruspalveluiden saatavuus on keskeisin toimenpide, kun haluamme ennaltaehkäistä lastensuojelun kriisiytymistä ja kulujen merkittävää kasvamista.

Jätimme keväällä Lahdessa valtuustokysymyksen lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden saatavuudesta. 9. syyskuuta kaupunginvaltuustolle annettavasta vastauksesta selviää, että Lahdella on huutava tarve saada lisää lasten ja nuorten perustason mielenterveyspalveluita, mutta toimia ei olla toteutettu budjetin vuoksi. Säästömmekö nyt oikeasta päästä vai lisäämmekö vain kustannuksia leikkaamalla perustason palveluista?

Nykyinen tilanne kuormittaa talouden ja perheiden lisäksi päiväkoteja, kouluja ja ruuhkauttaa turhaan erikoissairaanhoitoa. Tarvitsemme lapsiperheiden matalan kynnyksen peruspalveluita, alueellisia terapiatyöntekijöitä, sosiaalisten taitojen ryhmäterapiaa, panostusta oppilashuoltoon, aikuisten päihdehoitopalveluita ja neuvoloiden perhetyöntekijöitä.

Maria Mäkynen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 2. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 3. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 4. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 5. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 6. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 7. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 8. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 9. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 10. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 11. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 12. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta
 13. Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa
 14. Valtionvelka nousee arviolta 132 miljardiin euroon – VM:n budjettiehdotus ensi vuodelle on 61,6 miljardia euroa
 15. Hanhituhoja korvataan nopeutetusti, 2,7 miljoonan euron hakemuspotista osa kohdistuu Päijät-Hämeeseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.