Lukijalta: Maauimalasta ei oteta kaikkea irti - missä ovat ideat, missä on mielikuvitus?

Lahden kaupungin liikuntatoimi oli päättänyt toistamiseen toteuttaa erinomaisen idean, pitää maauimala avoinna viime perjantaina 9.8. aina kello 22.30:een saakka. Käsi pystyyn, kuinka moni lahtelainen tiesi tästä?

Meillä on mahtavat, kunnossapidetyt fasiliteetit urheilukeskuksessa, jonne on aikoinaan rakennettu uniikki maauimala, jota lähes päivittäin käyttäjien lisäksi tulevat myös turistit linjavaunuineen niin kotimaasta kuin ulkomailta katsomaan ja ihmettelemään.

Peseytymis- ja saunatilat uudistettiin hiljakkoin, myös kulkuväylä altaalle. Parkkipaikka löytyy, on otettu huomioon sekä pyöräilijät että kahvittelijat. Kompakti toimiva, siisti ja helppokulkuinen, pois lukien liikuntarajoitteiset, joiden kulku altaalle on ollut lämmin peruna toistamiseen ja johon on haettu ratkaisuja milloin hisseistä milloin mistäkin. Halvin, helpoin ja yksinkertaisin ehdotettu ratkaisu tähänkin tapettiin kertaheitolla.

Kaikessa viisaudessa virkamiesmäisesti oli päätetty uusia mahdollisuus iltauintiin perjantaina. Loppuiko virka-aika toimistossa, vai oliko kiire rientää Rammstein konserttiin, kun ajatus ja toteutus jäivät tälle tasolle? Missään yrityksessä ei katsottaisi tällaista johtoajatusta ja sen toteuttamista näin leväperäisesti. Minne ja miksi tiedottaminen jäi?

Älkäämme unohtako tapausta, josta ei siitäkään opittu mitään, kun niin sanotun ammattikoulun uimahalli oli remontissa ja pyydettiin maauimalan saunat auki remontin ajaksi. Kiitos tästä, ovet olivat auki ja saunat kuumana, mutta senkin tiedottaminen?

Maauimalaan järjestetään ainutlaatuinen tilaisuus viettää lämmintä perjantai-iltaa altaalla saunoen, unohtamatta yleisten saunojen sosiaalisuutta, myös sangen tärkeä osa saunakulttuurissamme.

Empiirisen tutkimuksen mukaan kukaan perjantaina saunomassa olleista asiakkaista ei tiennyt jatketusta iltauinnista. Miksi tästä ei uutisoitu, esimerkiksi keskiviikon -lehti, radiokanavat, Lahden kaupungin nettisivujen ”ajankohtaista”, Lahti-ryhmän naamakirjassa, tosin rajoitetun jäsenistöin.

Samaan aikaan ollaan surutta levittämässä verovaroja kalliisiin hankkeisiin; miljoonahanke stadionin pengerryksen kohentamiseen, ratakisoihin naapurikuntiin, imagoa kohottamaan viherpiipitykseen, mutta ei ole varaa esimerkiksi lehden edulliseen ilmoitukseen perjantain iltauinnista.

Mitkä olivatkaan kaupungin arvot, ja ketkä olivat prioriteettina Lahdessa, päättäjät, viranhaltijat itse vai me veronmaksajat? Onko parempi, että lahtelaiset piikittelevät ja vetävät nenään viivaa keskustassa kuin viettävät laatuaikaa maauimalassa?

Hanketta olisi voinut laajentaa: esimerkiksi lahtelaisille aloitteleville bändeille ja artisteille mahdollisuus esiintyä uimavalvojien rakennuksen katolla. Missä ovat ideat, missä on mielikuvitus, miksi kaikki sössitään Lahdessa aina?

Illan mittaan olisi voinut myydä edullisesti grillikärryllä makkaroita, virvokkeita uimareille ja saunojille. Saunaväki tykkää istua vilvoittelemassa ulkona löylyjen jälkeen, makkara maistunut siinä sivussa.

Mutta ei. Vain kyltti kassalla kertoi altaan olevan auki puoli yhteentoista. Tämäkö on sitä Lahden markkinointia, kaupungin rahvaalle tarkoitettuja palveluja heitettynä kuin sioille perunoita?

Samaan aikaan ollaan leikkimässä Viherkaupungin tittelin kanssa syöksemällä sinne tänne miljoonia euroja, josta hyötyy pieni piiri kehuskellen ja olalle taputellen toinen toisiaan.

Ehdotan, ensi kerralla istutaan asia loppuun asti. Jos omat rahkeet eivät riitä, olisiko mahdollisuus laskeutua norsuportaasta kansan pariin ja tiedustella, mitä me haluaisimme ja miten toteuttaa? Idea loistava, toteutus surkuteltavan hupaisa!

Petri Alastalo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata
 2. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 3. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 4. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 5. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 6. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 7. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 8. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 9. Korona-arki näkyy myös Lahden jätemäärissä – sekajätteen määrä kasvoi, energiajätteen väheni
 10. Harhaanjohtava aleilmoittelu halutaan kuriin – säännösten rikkominen voi johtaa seuraamusmaksuun
 11. "Tämä voisi olla paikka, missä viinaa on keitetty" – Jättiläisten temppelin löytäjä etsi pirunkuoppaa ja löysi makkaratikun
 12. Vaihtopenkki: Suomalainen jalkapallo on "letkuissa", tätä puitiin A-studiossa
 13. "Alkututkinnosta tuli kahden ja puolen vuoden pääsykoe" – Yliopistoon pääsivät kaikki ylioppilaat, kunnes tilat tulivat vastaan
 14. Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta
 15. Lahden maauimala avataan yleisölle varovasti - näin polskitaan juhannukseen saakka

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.