Lukijalta: On vaikea luottaa suomalaiseen postin kulkuun

Edellisen vuosisadan alkuvaiheilla, vuoden 1910 tienoilla, kuljetti postinkantaja Inkala postia kevättulvan aikana kärrykelillä Limingasta Temmekselle. Vesi oli noussut Pyhtisen alangossa tielle asti, ja hevonen sai kahlata vedessä.

Inkala nosteli postit istuimelle, vaan ne kastuivat kuitenkin. Hän nosteli sanomalehdet sisälle kuivumaan ja sanoi postin hakijoille: postin pitää ensin kuivua – tulkaa huomenna uudestaan. Täysin ymmärrettävä viivytys.

Virtain postitoimistosta Hauhuun kylään kantoi postia Eeti Koivunen. Lempin kahvilassa kirkolla oli kuultavana Eetin teema ja periaatteet: ”Postin pittää olla jämtti ja justiin. Myöhästyä ei saa, eikä mittään unehuttaa.”

Näitä ja muitakin mielenkiintoisia tarinoita postin kulusta Suomen maalla voi lukea vuonna 1973 painetusta -kirjasta, jonka on koonnut Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkisto yhdessä Postipankin kanssa.

Ennen oli ties mitä vaikeuksia kannossa – ja silti posti meni sinne, minne pitikin. On kummaa, että nyt, kun kaiken pitäisi olla paljon helpompaa, ei posti saavukaan perille oikeaan osoitteeseen. Yhtä paljon ihmetyttää, että on lähes mahdotonta antaa palautetta. Hiljattain oli kirjeeni viety takaisin lähettäjälle – merkattuna: muuttanut, vaikka asun juuri siinä osoitteessa, johon se oli lähetetty.

Kun yritin selvittää asiaa (ja estää uusia sekaannuksia) nettisivustolla, oli mahdotonta löytää linkkiä, josta palautteen voisi antaa. Puhelinsoitto oli kallis, ja lopussa tuli ilmoitus, että siellä ei tänään enää vastata.

Postitoimistossa minulle vakuutettiin, että netin kautta voi laittaa palautetta: ”Siellä lukee sivun oikeassa laidassa chat, josta pääsee...” Postissa on totisesti unohdettu pääasiat: että ollaan Suomessa ja kielemme on suomi.

Palvelujen pitäisi olla selvällä suomen kielellä. Sitä paitsi, en päässyt edes siitä chatistäkään hoitamaan asiaani. Usean soitto-yrityksen jälkeen sain asiaani hoidettua, vaikka en tiedäkään, käännytetäänkö postiani edelleen pois.

Ihmetyttää Postin toiminta ja myös siksi, että maksut ovat taas kerran nousemassa. Miten tällainen touhu on mahdollista? On vaikea luottaa suomalaiseen postin kulkuun. Jotain pitäisi tehdä ja mieluiten pian.

Tarja Karstila

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 2. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 3. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 4. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 5. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 6. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 7. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 8. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 9. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 10. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 11. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 12. Pari vuotta sitten Mikko Viitikon jalkapalloura oli vaarassa – nyt peli maistuu FC Lahdessa ja syksyllä arkeen tulee uusi kiintotähti
 13. Lukijalta: Hyvinvointiyhtymä ja sote-uudistus ovat törmäyskurssilla
 14. Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"
 15. Saara Larkion Esalainen: Vaalityö on jo alkanut ja Trumpin henki haisee mastokaupungissa asti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.