Lukijalta: Kuntaliitos on itsessään kahlitseva

Timo Ojala kirjoitti 10.8. tällä palstalla kuntaliitosten puolesta. Hän ilmoitti, että "keskuskunnasta valuu veroeuroja kehyskuntiin".

Rahaliikennettä on kyllä todellisuudessa toiseenkin suuntaan. Esimerkiksi hollolalaiset kantavat Lahden kaupungille välillisesti sievoisen summan vuosittain erilaisten erikoiskauppojen, markettien, auto- ja maatalouskonekauppojen palveluiden käytöstä.

Lahden kaupunki saa osansa näiltä yrityksiltä sitten eri muodoissa, muun muassa verotuksesta, sähköstä, vedestä ja niin edelleen.

Nastolan kunnan Lahteen liittymisestä ei ole kuulunut kuntalaisilta muuta kuin negatiivista palautetta esimerkiksi Etelä-Suomen Sanomien Näppis-palstan kautta. En muista ensimmäistäkään liitosta kehuvaa Näppistä lukeneeni.

Tosiasia on, että Nastolan ei olisi ollut mikään taloudellinen pakko tehdä kuntaliitosta. Se tehtiin ajattelemattomasti (kaikista varoituksista huolimatta) yhden äänen enemmistöllä, eikä siitä voi valittaa mihinkään eikä päätöstä perua.

Nyt sitten kadutaan liitosta maailman tappiin, kun on huomattu se, mikä oli jo etukäteen tiedossa: omaa päätösvaltaa ei Nastolalla ole. Liitossopimuksesta huolimatta sen velvoitteille viitataan kintaalla.

Kuntaliitos ison kaupungin kanssa on tosiasiallisesti kahlitseva ja liittyjää orjuuttava, vaikka orjuus on kielletty "jo joitain vuosia sitten".

Kuntaliitosten ongelma on, että isompi keskuskunta määräenemmistöllään päättää ja sanelee kaikesta ja jättää liittyjän asiat ottamatta huomioon. Armopullina voi pöydältä tippua joitain muruja liittyjälle esimerkiksi luottamusmiespaikkoina, mutta päätösvalta kuntaliitoksen jälkeen on demokratian pohjalta kestämättömällä tolalla.

Tämä johtuu jo ihmisen luontaisesta ahneudesta. Keskuskunnan etu on ensisijainen, ja liittyjä on pelkkä huutolaispoika tai hyyryläinen. Vaikka kuinka yritetään höpöttää, "ettei ole kuin yksi kunta", päätökset liittyjää kohtaan kertovat ihan muuta.

Tästä poikkeuksena on Hollolan ja Hämeenkosken liitos. Uskon, että Hämeenkoskea on kohdeltu Hollolassa niin hyvin, kuin se on Hollolan omista päätöksistä lähtien ollut mahdollista.

Jonkin liikuntavuoron hinnan korotus oli pakko tehdä, kun eri hintaa ei voitu pitää samassa kunnassa. Terveyskeskuksen valitettava menetys ei ollut käsittääkseni Hollolan päätettävissä, vaan todennäköisesti terveyskuntayhtymän tahto.

Sakari SormunenHollola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu