Lukijalta: Duoraitiotieliikenne Heinolan pelastusrengas

Heinola hiljenee. Väki ja verotulot vähenevät ja liikehuoneistot tyhjenevät. Tätä kehitystä eivät pienet kehittämistoimet muuta, kun uuden Prismankin tuloa osa asukkaista vastustaa perhosia ja liito-oravia hyväksikäyttäen. Vastustajat eivät huomaa, että jatkuva kehityksen jarruttaminen laskee myös heidän omien asuntojensa hintoja.

Duoraitiotieliikenne olisi se suuri asia, joka voisi kääntää kurssin nousuun. Siihen tarvitaan valtiovallan panostusta infraan 130–180 miljoonaa riippuen toteutuksen laajuudesta.

Tämä valtiovallan ruiske voisi saada Heinolan, Orimattilan ja Lahden väestönkasvun nousuun ja liike-elämän piristymään. Tässä haastetta Päijät-Hämeen kansanedustajille. Puheet ei riitä, tarvitaan tekoja ja yhteistyötä.

Heinolan panostus olisi pienimmillään reilu miljoona, jolloin duovaunu kulkisi nykyisiä raiteita pitkin Heinolasta Lahteen ja takasin jo vuonna 2024. Jatkossa Heinolalle parempi vaihtoehto olisi, että tehdään pistoraide Urheiluopistolle ja pysäkki Sinilähteelle. Tämän vaihtoehdon kustannukset Heinolalle olisivat noin 20 miljoonaa euroa.

Uskon, että tämän vaihtoehdon rahoitukseen voisi saada myös yrityselämän ja Urheiluopiston mukaan. Tätä summaa voi verrata tulevan lukion kustannuksiin (20 miljoonaa euroa) ja miettiä, kumpi hyödyntää Heinolaa enemmän.

Molemmat tarvitaan, mutta Heinolan kouluinvestoinneista voitaisiin hyvin säästää kymmenen miljoonaa euroa tähän duohankkeeseen, ja loppurahoitus tulisi energiarahastosta ja yrityselämältä.

Nyt tarvitaanHeinolan ja Lahden seudun poliitikoilta, päättäjiltä yhteen hiileen puhaltamista, jotta tämä hanke toteutuisi seuraavien 5–10 vuoden aikana. Se olisi myös iso ympäristöteko.

Jo nytkin tunnin juna kulkee Lahdesta pääkaupunkiseudulle. Tämä hanke lisäisi merkittävästi tämän tunnin junan käyttöä ja purkaisi pääkaupunkiseudun asuntopaineita Päijät-Hämeen edullisemmille asuntomarkkinoille.

Pekka Rusila

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 3. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 4. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 5. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 6. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 7. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 8. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 9. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 10. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 11. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 12. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 13. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 14. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"
 15. Konserttiarvio: Maustetytöt valloitti yleisönsä Lahdessa - tinkimättä omasta tyylistään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.