Lukijalta: Liian korkea sireeniaita peittää Padasjoen kyläkirkon näkymiä

Padasjoella on kirkko keskellä kylää omalla mäellään. Taidokkaine rautaportteineen, kiviaitoineen, patsaineen ja vanhoine hautausmaineen on koko komeus näkynyt vuosikymmenten saatossa eri ilmansuuntiin hyvin.

Hiljattain saatiin valmiiksi kyläkirkon vaativa kattoremontti. Nyt paikkailtiin 91-vuotiasta peltikattoa ja korjailtiin vuotavan torniosan vaurioita. Katon kruunasi uusi tumman kuparinvärinen maali.

Kirkkoa kiertää taidokkaasti ladottu kiviaita. Siihen aivan kiinni on kauan sitten istutettu sireeniaita. Se on hankala juttu. Kurtturuusujen poistaminen hiljattain pääsisäänkäynnin kiviaidan etupuolelta ei vielä ongelmia ratkaise.

Asiantuntija teologian tohtori Ossi Haaramäki kiteyttää, että kiviaidalla on vertauskuvallinen merkitys pysyvyyden ja jatkuvuuden edustajana. Myyttinä on kerrottu, että kiviaidat on rakennettu ehkäisemään vainajien karkaaminen hautausmaalta. Kiviaita on tosin suojannut villieläimiltä.

Vuosien saatossa Padasjoen kirkkomaan sireeniaita on kasvanut jo kolmen neljän metrin korkuiseksi. Samalla se tukkii yleisnäkymää Kellosalmentieltä ja Laivarannantieltä kyläkirkon suuntaan. Siksi sireeniaidasta on päästävä pian eroon: se ei yksinkertaisesti kuulu historiallisen kiviaidan yhteyteen.

Kiusankappaleeksi osoittautunut sireeniaita on jouduttu aikaisemminkin kaatamaan Padasjoen kirkkomiljööstä. Taas on sen aika. Silloin harmaa kiviaita pääsee paremmin oikeuksiinsa.

Jo vanhassa hautausmaalaissa on ollut maininta, että hautausmaa on erotettava aitauksella pyhäksi ja rauhalliseksi alueeksi. Padasjoen kirkkojen historia juontaa aina 1400-luvulle asti. Silloin ensimmäisenä rakennettiin vain pelkkä kivisakasti.

Oman itsenäisen seurakunnan taival päättyi vuoden 2017 alusta, kun se liitettiin ”vähin äänin” Kuhmoinen-Padasjoki-kappeliseurakuntana Hollolan seurakuntaan.

Yleensä vanhojen kirkkojen ja hautausmaiden ympärillä on meillä massiiviset kiviaidat. Näin on Padasjoellakin. Mikäli sireeniaidan kaataminen kiviaidan tuntumasta katsotaan pitäjässä taas tarpeelliseksi, tehdään se historiaa kunnioittaen. Kertoohan ikiharmaa kiviaita pitkästä muuttumattomuudesta ja antaa ihmisille turvallisuuden tunteen.

Kirkkomäen kaunistamisesta on Padasjoella puhuttu aina 1800-luvulta asti. Päätös kiviaidan rakentamisesta silloisen puukirkon ympärille tehtiin jo vuonna 1877. Kivet aitaan otettiin kansakoulun pelloista ja Hietalan rusthollin ympärillä olevilta mäiltä.

Samalla tehtiin suunnitelma puuistutuksista lisäämään kirkonmäen kauneutta. Silloin istutettiin niinipuita, vaahteroita ja sireeneitä.

Nyt kirkkomaalla kasvaa muun muassa upea tammi. Se on ehdottomasti säilytettävä. Villiintynyttä pusikkoa on kaadettava vielä lisää esimerkiksi Kirkkojokeen päätyvältä rinteeltä.

Jaakko Ritamies

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu