Lukijalta: Jos Suomeen mielitään saada lisää vauvoja, puheet ilmaston ja lapsiluvun välisestä suhteesta tulee lopettaa

Monilapsiset perheiden vanhemmat ovat monesti väärin ymmärrettyjä sankareita. On väärin, että erityisesti monilapsisten perheiden äitien valintaa varjostetaan usein kysymällä uskonnollisesta taustasta tai matalasta koulutuksesta olettaen niistä löytyvän syyt lasten hankintaan.

Naisten työmarkkina-asemaa tarkastellessa monilapsisten perheiden äitejä osoitellaan helposti sormella aliarvioiden heidän elämänvalintojaan. Monilapsisia perheitä kuvaillaan jopa ilmastovihamielisiksi, kannustetaan lapsettomuuteen tai neuvotaan tavoittelemaan pienempiä perhekokoja ( 18.8).

Jos Suomeen mielitään saada lisää vauvoja, puheet ilmaston ja lapsiluvun välisestä suhteesta tulee lopettaa. Suomen on oltava aidosti lapsimyönteinen ja perheystävällinen yhteiskunta.

Suomessa on kaikista EU-maista eniten perheitä, joissa on vähintään neljä lasta. Lapsirakkaita perheitä harvoin kiitetään, vaikka koko Suomen olisi syytä ottaa syntyvyyden lasku tosissaan aitona huolena.

Uusimman perhebarometrin mukaan nuoret naiset eivät koe pikkulapsiperheen arkea houkuttelevana. Lähes joka neljäs 20–29-vuotiaista sanoo olevansa vapaehtoisesti lapseton. Tämä suuntaus on muuttamassa suomalaista kulttuuria, huoltosuhdetta, eläkejärjestelmää ja taloutta merkittävästi.

Pahimmillaan lastenhankintaa siirretään myöhemmäksi, jolloin lapsettomuuden riski kasvaa ja toivottu lapsiluku jää perheessä saavuttamatta.

Maailma, jossa raha ja mustavalkoinen totuus ajavat perheonnen edelle on vääristynyt. Alettaessa mitata lapsen aiheuttamaa ilmastokuormitusta inhimillinen arki hämärtyy. Lapsiperheiden hiilijalanjälkeä perusteltiin uutisessa perheen suurempien asumisneliöiden myötä.

On harhaanjohtavaa ohjata suomalaisia lapsettomuuteen kohtuullisten asumistottumusten sijaan. Toisaalta moni iso perhe asuu myös varsin ahtaasti. Ilman lapsia on turha odottaa, että Suomi on etunenässä pelastamassa maapalloa ilmaston lämpenemisestä vielä 50 vuoden jälkeenkin.

Perhevapaauudistuksen tulee luoda lapsimyönteistä ilmapiiriä ja ottaa huomioon perheiden moninaisuus. Perhevapaauudistus ei saa vähentää monilapsistenkaan perheiden tukea nykyisestään, sillä monilapsiset perheet ovat yksinhuoltajien ohella muita perhekokoja vaikeammassa taloudellisessa tilanteessa jo lähtökohtaisesti.

Syntyvyys ja ekologisesti kestävä kehitys eivät ole toistensa vastakohtia, vaan niitä voidaan edistää tasapainossa. Kulutusvalinnoissa tukeminen edistää myös lapsiperheiden mahdollisuuksia pienentää hiilijalanjälkeään.

Lasten saastuttavuuden mittaamisen sijasta monilapsisten perheiden tukeminen monipuolisesti on tehokkaampaa ja johtaa kestävämpiin tuloksiin koko yhteiskunnan kannalta.

Hilkka Kemppi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 2. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 3. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 4. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 5. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 6. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 7. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 8. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 9. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia
 10. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 11. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 12. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 13. Rattijuoppo ajoi ulos Hartolassa – kuljettaja ja matkustajat sairaalaan
 14. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 15. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.