Lukijalta: Kesäteatterille tärkeää varata paikka urheilukeskuksen ja sataman suunnitelmassa

Nyt, kun Lahden Uusi Kesäteatteri on historiaa, voin ottaa Lahden kesäteatteritilanteeseen kantaa ilman, että minulla on ”omaa lehmää ojassa”.

Lahdessa on selvä jatkuvan, pitkäkestoisen kesätapahtuman mentävä aukko. Kaikki edellytykset Lahden nostamiseksi isojen kesäteatterikaupunkien joukkoon on olemassa, ja kasvun varaa on.

Ikävä kyllä kuluneet kaksi kesää ovat osoittaneet, että Laukesin poissaolo ei ole juuri satanut muiden kesäteatterien laariin – muuta kehitystyötä tarvitaan.

Lahden ammattikorkeakoulu teki viime keväänä selvityksen kaupungin poliittisen, virkamies- ja elinkeinojohdon näkemyksistä kesäteatteriasiassa. Aiheesta on myös käyty hyvää keskustelua niin ESS:n ja Uuden Lahden sivuilla kuin Radio Voimassakin.

Halua ammattikesäteatterin kehittämiseen on selvityksen mukaanolemassa, joskin mielipiteet toteuttamistavasta jakautuivat melkoisesti. Merkittävinä haasteina mainittiin paikkakysymys, rahoitus ja toiminnan organisointi.

Paikkakysymys on ajankohtainen nyt kun Urheilukeskuksen, rannan ja sataman alueen kehittämissuunnitelmaa tehdään.

Laukes selvitti omaa paikkaansa etsiessään reilut 20 eri vaihtoehtoa keskusta-alueella ja sen liepeillä. Jotkut olivat kehityskelpoisia, suurin osa ei.

Pitkään selvitettiin teatterin rakentamista Mukkulan tapahtumapuistoon, mutta lopulta todettiin sen ja muiden tapahtumien olevan toisensa pois sulkevia. Sellaista paikkaa ei ollut löydettävissä, etteikö kesäteatterin ”melu” olisi häirinnyt tapahtumapuistoa tai päinvastoin.

Laukesin jäähyväiskonsertti pidettiin Karirannan vanhassa kesäteatterissa. Sen todettiin jälleen olevan paikkana kesäteatterille mitä idyllisin ja ihanteellisin. Nykyisessä tilassaan se vain on aivan mahdoton.

Alueelta puuttuvat infra ja tukitilat, sähköt on vedettävä muualta puistosta, naulat törröttävät penkeistä ja kate puuttuu niin katsomosta kuin lavaltakin. Aikaisemmat kesäteatterit päättyivät suurelta osin ilkivaltaan.

Se asia puistossa ei ole muuttunut: Konserttia edeltävänä yönä alueen ainoa siirrettävä wc kaadettiin.

Sivistys- ja kulttuuritoimen johto on todennut, että Lahdessa on paljon tyhjillään olevia kulttuuritiloja, joita voisi kesäteatteritoiminnassa hyödyntää. Mielestäni asia ei ole yhteismitallinen.

Ihan samoin voisi tennisväelle sanoa että ”onhan noita squash-halleja” tai FC Lahdelle, että ”Isku Areena varmaan täyttäisi Uefan katsomovaatimukset”. Tiloja on selvitelty ja, ehkä Sibeliustaloa ja teatteria lukuun ottamatta, joko liian pieniksi tai muuten sopimattomiksi todettu. Niissä taas on omat haasteensa.

Kaupungin puolella iso kesäteatteri pitäisi nähdä elinkeino- ja elinvoima-asiana ja lähestyä sitä matkailun näkökulmasta. Kesäteatteri ei ole taidelaitos, sillä suuri yleisö ei kesällä kokeellista tai haastavaa teatteria katso. Kesäteatteri on viihdettä ja kuten Laukes ehkä sai osoitettua, parhaimmillaan todella laadukasta sellaista.

Toivon, että sekä kesä- että talvikäyttöön soveltuvalle monikäyttöiselle teatteri- ja tapahtuma-areenalle määritetään paikka Urheilukeskuksen ja sataman suunnitelmassa. Karirannan lisäksi vaihtoehtoja löytyy niin Urheilukeskuksesta kuin vaikka Lanun puistosta tai Niemestä.

Koska kyseessä on joka tapauksessa monivuotinen projekti, itse teatterin rakentamiseen, organisointiin tai rahoitukseen ei tässä vaiheessa tarvitse ottaa kantaa. Paikan osoittaminen alueen suunnitelmassa on sen sijaan ensiarvoisen tärkeää.

Uskon Laukesin näyttäneen, mikä on mahdollista. Kaikki on mahdollista edelleen (mielellään lahtelaisin voimin), jos toimintaedellytykset saadaan kuntoon.

Juha Pihanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 2. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 3. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 4. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 5. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 6. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 7. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 8. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia
 9. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 10. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 11. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 12. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 13. Rattijuoppo ajoi ulos Hartolassa – kuljettaja ja matkustajat sairaalaan
 14. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 15. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.