Lukijalta: Lyhyt matematiikka pakolliseksi yo-kirjoituksiin

Oletko tavannut Ihanan X:n? Sain X:n kaverikseni muutama vuosi sitten – tuli tyttäreni mukana joulun aattona ja jäi asumaan meille. Hauska, mielenkiintoinen ja luotettava kaveri onkin!

Viime päivinä on käyty vilkasta keskustelua uuden opetussuunnitelman ja digitalisaation aiheuttamista ongelmista. Keskustelu on painottunut lähinnä Ylen ja iltapäivälehtien nettisivuille ja sosiaaliseen mediaan. Nyt kaivataan poliitikkojen, erityisesti opetusministerin, kannanottaja ja keskustelun laajentamista Ylen kanaville ja paperilehtiin.

Netissä huudellaan virheellistä tietoa muun muassa uuden opetussuunnitelman synnystä. Se on hallituskaudelta 2011–2015, jolloin opetusministerinä oli Krista Kiuru (sd.). Kalliiksi on tullut Kiurun perintö ja tulee vielä, kun jälkiä aletaan siivota. Ei auta rahan pumppaus oppivelvollisuusiän pidentämiseen, jos peruskoulussa ei opita lukemaan, kirjoittamaan eikä matematiikan taitoja.

Suurimmat syyt opintojen keskeyttämiseen toisella asteella ovat juuri noiden taitojen puutteessa. Jyväskylän yliopiston selviää, että joka viides yhdeksäsluokkalainen on yksinäinen. Yksinäisyys lisääntyy yläkoulun aikana ja yleisintä yksinäisyys on yhdeksännen luokan tyttöjen keskuudessa.

Vanha kulttuuri, matematiikka, unohdettiin Suomi100-juhlavuonna. Voisiko virheen korjata ja julistaa vuoden 2020 matematiikan vuodeksi?

Lasten ja nuorten syrjäytymistä ja yksinäisyyttä ehkäisemään perustetaan jokaiseen kouluun matematiikkakerhoja ja laskupajoja. Siellä tavataan niitä ihania äksiä ja matematiikan taidot saadaan kuntoon. Tällaisesta niin sanotusta tuutorituvasta on hyviä kokemuksia Oulun yliopistolla jo 1990-luvun alusta lähtien, ja onpa idea levinnyt myös kouluihin.

Palaan alussa mainitsemaani kaveriin nimeltä Ihana X. Se on Steven Strogatzin teos "Ihana X — Matematiikan lumoa nollasta äärettömään", josta Iltaluvut-kirjallisuusblogissa kirjoitetaan:

"Kirja on opastettu kiertokäynti matematiikan alkeisiin esikoulutasolta lukioon asti, ja se on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat antaa matematiikalle toisen mahdollisuuden, mutta tällä kertaa aikuisen näkökulmasta."

Yleistajuisia matemaattisia kirjoja ja muuta matematiikan opiskelua hyödyttävää materiaalia kootaan Facebookin matematiikkaryhmiin. Tietokirjat kerhojen piristeenä lisäävät kiinnostusta lukemiseen myös pojilla. Toivomus: Lyhyt matematiikka pakolliseksi yo-kirjoituksiin!

Alli Huovinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Trion K-Supermarketin loppuminen yllätti asiakkaat ja Lahden elinkeinojohdon – "Ensimmäinen ajatus oli, että miksi?"
 2. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä eilisestä
 3. Lahtelaisen mestaripainijan Arvi Savolaisen korona-arki menee punttien parissa – "Painija kaipaa painimista"
 4. Fellmanin ajot siirtyy elokuulle – yhteislähtökisa ei ole vielä kesäkuun alussa mahdollinen
 5. Lahden Okeroisten liittymän viereen voi syntyä yli 200 työpaikkaa, tontti myös uudelle huoltamolle
 6. VR aikoo sulkea Lahden rautatieaseman palvelupisteen
 7. Heinolan uudet näköalaportaat johtavat rannasta ylös Harjulle
 8. Hyvinvointiyhtymän yhtymäkokous: puheenjohtajaa ei taaskaan saatu valittua, turvavälit unohtuivat
 9. Iitissä kerätään nimiä adressiin: yli 1 200 vastustaa Iitin ambulanssin yöpäivystyksen lopettamista
 10. Miestä epäillään kahden poliisin murhan yrityksestä – Espoon Mäkkylässä oli sijoitettu räjähteitä asunnon ovelle
 11. Orimattilan johto laati päät yhdessä säästölistaa, mutta päätöksiä saadaan vasta kesäkuun alkupuolella
 12. Hartolan kunnanjohtaja Merja Olenius hakee Kiteen johtoon
 13. Terassilupaa on hakenut vasta parisenkymmentä ravintolaa Lahdessa - kaupunginjohtaja Timosen mukaan Lahti kuuntelee herkällä korvalla mahdollisia lisätilatoiveita terasseista
 14. Kysymys & vastaus: Noutoruokapakkaukset näkyvät katukuvassa – onko roskaaminen lisääntynyt Lahdessa?
 15. Suomi-sarja uudistuu – Giantsilla seitsemän pelaajasopimusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.