Lukijalta: Isis-äidit lapsineen saatava pian Suomeen

Auttaminen: Voivatko seitsemän äitiä ja 25 29lasta muodostaa turvallisuusriskin?

Jouko Vesala

Suomalaiset Isis-äidit ovat viettäneet jo usean kuukauden Al-Holin pidätysleirillä Syyriassa todella karmeissa olosuhteissa. Hallitus selvittää ja taas selvittää, mutta mitään konkreettista ei näytä syntyvän. Äidit lapsineen kärsivät edelleen.

Pääsääntö on, että paikan päällä tutkitaan, ovatko äidit syyllistyneet rikoksiin. Tilanne leirillä on kuitenkin kaoottinen.

Tutkinta siellä on hyvin epämääräistä ja sattumanvaraista. Kunnollista oikeusjärjestelmää siellä ei ole. Lisäksi syyttömille lapsille tilanne on kestämätön.

Äidit lapsineen on saatava Suomeen. Rikostutkinta on tehtävä täällä, missä myös äitien on mahdollisuus saada oikeusapua.

Tilanne tuo mieleen reilun sadan vuoden takaiset punavankileirit. Silloin punikkinaisia lapsineen ammuttiin ilman tutkintaa. Olivathan he suuri turvallisuusuhka. Todisteeksi riitti, että he olivat pukeutuneet miesten housuasuihin.

Suurin osa pidettiin leireillä näännyttäen tuhannet nälkään ja tauteihin. Katkeruuden sokaisemat kenttäoikeudet jakoivat sattumanvaraisia tuomioita.

Valkoiset viranomaiset saivat näistä ansioista mitaleja. Toistaako hallitus historiaa? Se, ettei tehdä mitään, on myös teko ja päätös.

Voivatko seitsemän äitiä ja 25 lasta olla turvallisuusriski? Jos olisivatkin, niin se on kyllä hallittava riski, jos sitä edes onkaan. Meillä on monia keinoja valvoa ja seurata heidän elämäänsä.

Useat suomalaisista olisivat jo ajat sitten halunneet lähteä pois, mutta sieltä ei päästetty. Suomen valtion tuki omille kansalaisilleen luo heihin myönteistä asennetta valtiota kohtaan.

Pahinta, mitä voidaan tehdä, on erottaa lapset äideistään ilman, että voidaan osoittaa äidin kohdelleen kaltoin lapsiaan. Kaoottisella leirillä äiti on lapsen ainoa turva. Tätä turvaa pitää tukea, kuten YK:n sopimukset sanovat. Tästä kasvatusasiantuntija ovat harvinaisen yksimielisiä.

Isis-äitien tilanne antaa mahdollisuuden ruokkia pelottavaa mielikuvitusta, jota media ja eräät poliitikot tukevat. Todellista tietoa heidät teoistaan ei ole. Hallitus ei ole vaivautunut lähettämään edes edustajaansa paikan päälle toisin kuin muut Pohjoismaat.

Isis-naisten omaiset ovat valmiit maksamaan palautuksen Suomeen, mutta tarvitsevat tässä Suomen valtion tuen. Punainen Risti vetosi, että hakekaa kansalaisenne pois leiriltä ( 5.7.).

Pidän tärkeänä, että äidit lapsineen tuodaan pikimmiten Suomeen ja heidän tilanteensa tutkitaan Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 2. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 3. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 4. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 5. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 6. Tähtihetket jäivät vähiin, Lahti ja Honka tasasivat pisteet
 7. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 8. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 9. Hämeen poliisi jatkaa Lahden Liipolan väkivaltaisen ryöstön selvittämistä – alueen valvontakameroiden omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin
 10. LAB ja LUT avaavat kampuksensa kahden viikon päästä, syksyllä käytössä sekä lähi- että etäopetusta
 11. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, Etelä-Savossa uusi tartunta noin kahteen kuukauteen
 12. Katinkullan perustajan Seppo Juurikon, 73, miljoonavelat vanhenivat vasta kuusi vuotta sitten – "En omista edes vaatteita, jotka minulla on ylläni"
 13. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 14. Lahden Sykkeen Alko remontoidaan, myymälä suljettuna valtaosan elokuusta
 15. Lahtelaisen kirjailijan Pasi Pekkolan uusi romaani sivuaa #metoo-keskustelua – "Haluan itsekin olla osana sitä keskustelua kirjoittamalla"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.